Medicul infecţionist Virgil Musta: „Există cazuri în care cineva testat pozitiv azi, în câteva zile să se negativeze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr.Virgil Musta
Dr.Virgil Musta

Virgil Musta, şeful secţiei COVID-19 de ls spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, vorbeşte despre erorile care pot apărea la testele pentru determinarea virusului SARS-CoV-2.

În timpul scandalul de la CFR Cluj, unde mai mulţi jucători şi angajaţi ai clubului au fost depistaţi cu COVID-19, însă la numai câteva zile distanţă testele au arătat că s-au însănătoşit, medicul Virgil Musta, şeful secţiei de coronavirus de la Timişoara, a căzut la mijloc. Mass-media centrală a redat o declaraţie în care el ar fi spus că testele pentru SARS-CoV-2 ar putea da şi o eroare de 70 la sută. Musta susţine că au fost interpretate greşit vorbele sale.

„Investigaţiile pentru diagnosticarea de COVID se fac printr-o metodă moleculară, PCR, şi determină ARN-ul viral. În funcţie de echipamentul pe care-l ai şi în funcţiile de testele care se folosesc, sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este între 70 şi 95 la sută. Ce înseamnă asta. Că între 70 şi 95 la sută sigur sunt teste corecte. Depinde de numărul de fracmente de ARN care sunt analizate. Dacă sunt analizate mai multe fracmente, sensibilitatea şi specificitatea este mai bună, este cu atât mai corect testul”, a declarat Virgil Musta. 
 

Pe de altă parte, medicul afirmă că dacă tehnica de prelevare a probelor nu este făcută corect sau dacă se fac greşeli în anumite etape, există posibilitatea ca toate probele din grupul respectiv să compromise. 
 

„Dacă există suspiciunea unei greşeli, medicul ar trebui să analizeze şi să se repete testele”, a adăugat Musta.
 

Există şi anumite cazuri care în care cineva iese azi pozitiv, iar în câteva zile să se negativeze, pentru că pacienţii ar putea să fie în perioada de negativare, adică să fie forme asimptomatice care de obicei sunt pozitive câteva zile şi după aceea se negativează”, a spus medicul timişorean. 

Musta rămâne sceptic în ceea ce priveşte aşa zisul scandal în care au fost implicaţi jucătorii echipei de fotbal CFR Cluj. 
 

„Eu nu ştiu care au fost situaţia cu jucătorii de la CFR, dar se poate analiza, se poate vedea unde s-a greşit. Dar nu ştiu de ce se face aşa de multă tevatură pe acest subiect. Dacă vrei să ştii sigur că testele au fost greşite, determini anticorpii la sportivi. Dacă acestea sunt negative, înseamnă că nu au făcut boala. Dacă sunt pozitiv, atunci mai intră în discuţie”, a completat Musta.
 

Doctorul Musta susţine că şi oamenii obişnuiţi pot cere în fiecare zi repetarea unui test, dacă-şi doresc, însă, evident, pe cheltuială proprie. 
 

“Şi fotbaliştilor li s-au făcut teste pe bani, nu prin definiţie de caz. Dar depinde şi de cost. Costurile scăzute au şi metode cu sensibilitate mai mică. Dacă se determină doar un fracment din ARN, sensibilitatea şi specificitatea e de 70 la sută. Riscul de eroare este mai mare. Dacă vrei să ai un risc cât mai mic, trebuie să faci teste performante, în laboratoare performante. Eu nu înţeleg şi nu vreau să comentez situaţia de la CFR. Interesant e că toate aceste probleme se întâmplă numai în fotbal. Asta îmi ridică mie un semn de întrebare”, a încheiat Virgil Musta.


Citeşte şi:

Coronavirus se transmite când te aştepţi mai puţin: Când sunt cel mai contagioşi bolnavii

Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“

Scandalul testelor eronate de coronavirus ia amploare: CFR, 23 de bolnavi falşi!

Tătaru, despre situaţia celor 23 de teste „fals-pozitive“ de la CFR Cluj: „Se poate întâmpla“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite