Lucrările de aproape 60 de milioane de euro, de la Colterm, au ajuns pe final: Timişoara este singurul oraş din ţară care se aliniază normelor de mediu din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colterm a modernizat infrastructura de la CET Sud
Colterm a modernizat infrastructura de la CET Sud

Primăria Timişoara se află la finalul implementării proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, realizat cu o finanţare de aproape 60 de milioane de euro

Ca urmare a investiţiei în infrastructură cerută de Uniunea Europeană, Timişoara este singurul oraş din România care s-a aliniat la standardele europene în ce pe priveşte protecţia mediului.

Cu această ocazie se va reduce considerabil emisiile de dioxid de sulf şi oxizi de azot, care depăşesc limitele maxime admise, dar se va îmbunătăţi şi eficienţa energetică a sistemului de încălzire.

“Vom pune la punct partea de denoxare şi desulfurare, pentru a rămâne pe piaţa energiei cu ajutorul combustibilului solid. Timişoara este singurul oraş care rămânem pe piaţă. Alte oraşe nu au accesat fonduri, precum Arad, Deva, Bihor, la Braşov şi Bacău s-a închis deja. Avem combustibil ieftin pe piaţă. Raportul dintre combustibilul solid (cărbune) şi cel gazos este de trei ori mai mic. Viitorul este un sistem să ardem cobustiblii cei mai ieftini din ţară. Vom avea şi alte surse, 10 la sută vom obţine prin arderea deşeurilor”, a declarat Petriucă Pampu, directorul Colterm.

Valoarea totală a investiţieie este de peste 255 de milioane lei (57 de milioane de euro), din care suma nerambursabilă de la UE este în jur de 120 de milioane lei, 106 milioane sunt de la bugetul de stat şi aproape 30 de milioane de lei din bugetul local.

S-au retehnologizat pompele de transport termoficare, retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte, cât şi trei cazane de abur. S-a montat şi o instalaţie nouă de desulfare la CET, iar în acest moment se fac probe la rece, iar personalul este instruit.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite