Lupta cu ambrosia trece la un alt nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buruiana care poate îmbolnăvi toată Timişoara va fi monitorizată din februarie prin intermediul unui centru specializat. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) a fost realizat, cu bani de la Uniunea Europeană, un centru de monitorizare a plantei „Ambrosia Artemisiifolia”, cunoscută în popor ca „iarba pârloagelor”.

Buruiana care s-a răspândit alarmant în oraşul de pe Bega, nelăsând nicio zonă neafectată, este foarte greu de distrus. Mai mult, aceasta produce o cantitate mare de polen care are şi „darul” de a fi extrem de alergen.


Luptă pentru sănătate


Ambrosia a provocat în ultimii ani foarte multe probleme pacienţilor cu rinită alergică şi astm, însă grav este şi faptul că, în timp, concentraţia de particule alergene din aer poate îmbolnăvi tot mai multe persoane. „Mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantităţi de polen vor ajunge alergice”, a declarat Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică.


Potrivit medicului, în Timişoara există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu oraşele Germaniei, atunci când produţia de polen a ierbii pârloagelor este în perioada de vârf (lunile august – octombrie). Existenţa centrului inaugurat la USAMVB a fost posibilă cu ajutorul banilor europeni, obţinuţi prin intermediul proiectului comun sârbo-român „Stop Ambrosia!”, în valoare de aproape 700.000 de euro. Fondurile sunt utilizate pentru achiziţionarea de echipamente şi activitatea de monitorizare. Planta dăunătoare care poate fi găsită pe aproape toate suprafeţele virane din Timişoara va fi supravegheată începând de luna viitoare.


„Informaţiile privind concentraţia de polen alergen din aer vor fi puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate. Vor fi actualizate datele din teren privind răspândirea acestei specii pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Toate aceste informaţii sunt transmise şi autorităţilor, care urmează să stabilească în timp real măsurile de combatere a plantei în funcţie de situaţia din teritoriu”, a spus Veronica Sărăţeanu, coordonatorul centrului de monitorizare înfiinţat la universitatea timişoreană.

Măsurile de combatere a plantei vor putea fi stabilite în funcţie de situaţia din teritoriu
Veronica Sărăţeanu, coordonator

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite