Liderul clanului Cârpaci rămâne după gratii pentru că „n-a dat dovadă de stăruinţă în muncă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Sandner alias Ionelaş Cârpaci a fost condamnat la şapte ani şi două luni de închisoare FOTO Digi24
Ionel Sandner alias Ionelaş Cârpaci a fost condamnat la şapte ani şi două luni de închisoare FOTO Digi24

Judecătoria Drobeta Turnu-Severin şi Tribunalul Mehedinţi au refuzat eliberarea lui Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, condamnat la şapte ani şi două luni pentru escrocherii imobiliare, deşi liderul clanului de romi a executat fracţia de pedeapsă care îi permitea eliberarea.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, unde este încarcerat Ionel Sandner (Ionelaş Cârpaci) a propus eliberarea condamnatului pentru că a executat numărul de zile necesare eliberării, a fost recompensat de patru ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită, de trei ori cu suplimentarea numărului convorbirilor online, o dată cu suplimentarea drepturilor la cumpărături, de două ori cu ridicarea suspendării drepturilor la cumpărături şi o dată cu ridicarea avertismentului.

„A participat la activităţi productive beneficiind de 110 zile (n.r. câştigate prin muncă). A participat la programe şi activităţi socio-educative, sportive şi moral religioase”, a mai arătat comisia de eliberări condiţionate.

Judecătoria Drobeta Turnu-Severin şi Tribunalul Mehedinţi au refuzat, însă, eliberarea lui Ionelaş Cârpaci, arătând că „simpla împrejurare că petentul a executat fracţia minimă prevăzută de lege pentru a deveni propozabil pentru liberarea condiţionată nu îi conferă, „per se”, şi dreptul de a fi liberat condiţionat”.

„Având în vedere datele concrete ale prezentei speţe, petentul în mod obligatoriu trebuia să depună toate eforturile pentru a demonstra că şi-a îndreptat comportamentul şi că, odată liberat condiţionat, nu va mai săvârşi fapte penale”, au arătat judecătorii.

Magistraţii au punctat că faptul că Ionelaş Cârpaci a câştigat doar110 de zile prin muncă „denotă faptul că petentul nu a dat dovadă de stăruinţă în muncă, din moment ce – în perioada aflării sale în detenţie – ar fi putut obţine până la 436 de astfel de zile considerate ca executate drept urmare a muncii prestate”.

„Pe cale de consecinţă, stăruinţa în muncă nu este nici pe departe o condiţie îndeplinită în prezenta cauză. Aspectele de mai sus nu pot forma convingerea instanţei că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate, motiv pentru care cererile de liberare condiţionată urmează a fi respinse”, au mai arătat judecătorii care i-au refuzat eliberarea lui Cârpaci.

Condamnat în anul 2016 la şapte ani şi două luni de închisoare pentru înşelăciune, fiind acuzat că a pus mâna pe mai multe proprietăţi din Timişoara folosindu-se de acte false, Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, a fost dat în urmărire internaţională după ce a dispărut înainte de pronunţarea sentinţei finale.

 Având şi cetăţenie germană, Ionelaş Cârpaci s-a refugiat în Germania şi a început demersurile pentru executarea pedepsei de 7 ani şi două luni în Germania. În 2018, încurajat de modificările aduse legislaţiei de PSD-ALDE, Ionelaş Cârpaci s-a întors în România pentru executarea pedepsei. 

După arestare, Cârpaci a fost introdus în Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara pentru executarea pedepsei. În 2019 a fost, însă, mutat la Penitenciarul din Arad după ce i-a fost schimbat regimul de detenţie din semideschis în închis pentru că a agresat un deţinut, faptă considerată în închisoare „foarte gravă”.

Ajuns în Penitenciarul din Drobeta Turnu-Severin, Ionelaş Cârpaci a cerut să fie transferat într-un penitenciar din Germania. Cererea a fost, însă, respinsă, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin arătând că Ionelaş nu a achitat nimic din suma de peste un milion de euro pe care a fost obligat să o achite. În plus, nu a plătit nici cheltuielile judiciare avansate de stat în valoare de 20.000 de lei. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Ionelaş Cârpaci: „Pentru a salva adevăraţii vinovaţi, eu am fost arestat!"

Cum a reuşit clanul de romi Cârpaci să primească un cadou de jumătate de milion de euro de la CNADNR. Culisele unei afaceri cu statul extrem de dubioase

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite