Liceu după model flamand în Timişoara. Va funcţiona, începând cu clasa a IX-a, din toamna lui 2022. Costă 465 de euro pe lună
0
Asociaţia Părinţi în Dialog, care a fondat şi administrează Şcoala Babel din Timişoara, anunţă obţinerea autorizaţiilor pentru deschiderea primului liceu din Timişoara, profil bilingv, axat pe învăţare experienţiala, după modelul flamand. Liceul Babel va funcţiona cu clasa a IX-a, din această toamnă.
O nouă şcoală privată bilingvă, româno-engleză, se deschide în Timişoara. Liceul Babel va funcţiona din septembrie 2022 cu 34 de elevi în clasa a IX-a. Asociaţia Părinţi în Dialog a primit autorizarea din partea Ministerului Educaţie pentru organizarea şi deschiderea Liceului Babel. Liceul este continuarea Şcolii Gimnaziale Babel (înfiinţată în 2016).
Echipa de profesori a Liceului Babel lucrează îndeaproape cu parteneri olandezi şi belgieni, specialişti în Învăţare Experienţială şi Învăţarea Ştiinţelor bazată pe Investigaţie.
„Clasa a IX-a este un nou început pentru copil în drumul său spre a deveni adult. Noi îi vedem pe copii, la această vârstă, dornici să-şi folosească talentele, să descopere lumea prin ochii lor, dar să o şi modeleze. Ne-am întrebat împreună cu copiii, cu părinţii, cu echipa şcolii, cu comunitatea academică şi cea de business cum putem servi cel mai bine interesele copiilor, cum îi putem pregăti pentru viaţă şi pentru un viitor incert, ambiguu, în continuă schimbare”, a spus Monica Diaconu, coordonator academic al Liceului Babel.
Specializări în ştiinţele naturii şi ştiinţe sociale
Prin ce va fi diferit Liceul Babel? Iniţiatorii spun că liceul este inspirat de principiile învăţării experienţiale şi ale comunicării nonviolente şi va funcţiona în regim bilingv - română-engleză - cu două specializări: ştiinţele naturii şi ştiinţe sociale.
De asemenea, elevii vor putea opta pentru studierea altor limbi străine, oferta educaţională cuprinde limbile franceză, olandeză, germană şi spaniolă.
„Parte din răspunsul nostru este o propunere inovativă de structură şi de proces, astfel încât învăţarea să antreneze implicarea copiilor, motivaţia intrinsecă, capacitatea de planificare şi organizare, adaptabilitatea şi flexibilitatea. Învăţarea şi responsabilitatea învăţării nu mai sunt doar în mâinile profesorilor, ci şi în cele ale elevilor”, a mai adaugă Monica Diaconu.
Liceul va fi şi un forum al comunităţii, un spaţiu de dialog în care se iau decizii ce privesc întreaga comunitate. Sunt incluse în curriculum programe prin care sunt cultivate pasiunile elevilor: programare, sporturi, dezbateri academice, proiecte de voluntariat/pentru comunitate (proiecte de voluntariat, aventură, dezvoltare personală), teatru/exprimare creativă (în parteneriat cu teatrul timişorean Auăleu).

Se construiesc două clădiri noi (regim de înălţime P+3), cu 3.000 metri pătraţi de zonă verde (plus un teren de sport). În interior vor exista 11 săli de clasă duble, patru laboratoare, bibliotecă şi o sală de sport.
„La final îi vedem pe tineri încrezători, cetăţeni globali care vorbesc fluent engleza”
Liceul Babel va promova experienţele directe în comunitatea locală, prin acţiuni de voluntariat, internship, dar şi naţională sau internaţională (parteneriate cu alte şcoli, programe de schimburi de tineri prin Erasmus+), prin reţeaua sa de parteneri. La finalul liceului, elevii vor susţine examenul naţional de Bacalaureat, care le va permite accesul la universităţi din ţară şi străinătate.
Echipa Liceului Babel este ghidată în procesul său de dezvoltare de Wilma van Esch şi Bart Coppes, specialişti în Învăţare Experienţială şi Învăţarea prin Investigaţie din Olanda.
La Liceul Babel vor preda pedagogi cu experienţă atât în sistemul de stat, cât şi în sistemul Babel, profesori pasionaţi de ariile lor de expertiză şi specialişti în domeniile studiate de liceeni. Acestora li se alătură o echipă de mentori şi psihologi/consilieri.
„Folosind resursele din comunitatea Babel, am reuşit să trezim interesul profesioniştilor care îşi doresc să scrie, alături de noi, un capitol în crearea de experienţe de învăţare relevante, practice şi conectate la viaţă pentru viitorii liceeni Babel. La finalul celor patru ani de liceu, îi vedem pe tineri încrezători, cetăţeni globali care vorbesc fluent engleza, conştienţi de abilităţile lor şi de direcţia în care vor să se îndrepte, echilibraţi şi pregătiţi să facă faţă vieţii cu bucurie şi rezilienţă, să aibă iniţiativă, să rezolve probleme şi să se dezvolte continuu”, a mai spus Diaconu.
În anul şcolar 2022-2023, Liceului Babel va funcţiona pe Str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, Timişoara, urmând ca, din anul şcolar următor, să se mute în cea de-a doua clădire a campusului Babel, în zona de nord a oraşului.

Procesul de admitere presupune: prezenţa unui certificat de competenţă pentru limba engleză (nivel B1) şi participarea la un centru de evaluare a competenţelor de învăţare şi relaţionare.
Tarfilul de şcolarizare este 465 de euro pe lună (zece luni, cu activităţi de după masă şi cluburile incluse).
Vă mai recomandăm să citiţi:
FOTO Un an de Şcoală Britanică în Timişoara. Experienţă multiculturală - 330 de elevi din 20 de ţări
FOTO Şcoala care-i costă pe părinţi minim 6.000 de euro pe an. „S-au înscris 220 de copii. Avem în jur de zece naţionalităţi“
Interes neaşteptat de mare pentru cea mai selectă şcoală din Timişoara. Părinţii plătesc cel puţin 7.000 de euro pe an