Jimbolia ar putea înflori de pe urma "aurului negru". Țiței de un miliard de dolari în subterane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea timișeană Jimbolia este una din zonele binecuvântate din țară. Este unul din orașele care nu se confruntă cu șomajul, aici funcționând 12 fabrici și firme străine. De acum ar putea prospera și datorită petrolului.

Locuitorii din Jimbolia ar putea profita de pe urma descoperirii a două mari rezerve de petrol şi gaze naturale. Descoperirea a fost făcută de compania Zeta Petroleum, care se ocupă cu dezvoltarea, exploatarea şi evaluarea câmpurilor de petrol şi gaze. Conform site-ului oficial al companiei, în subteran, pe o suprafaţă de 23,9 de kilometri pătraţi, există rezerve de ţiţei între 1,3 şi 6 milioane de barili.

"Se pare că cei de la Zeta au găsit în subteran țiței în valoare de 1 miliard de dolari. Cred că puteți să îmi spuneți Ewing Kaba. Lăsând gluma, este o știre importantă pentru Jimbolia. Mai ales că ne putem lăuda cu un oraș cu șomaj zero", a spus Kaba Gabor, primarul din Jimbolia.



Reprezentanţii Zeta spun că la Jimbolia există un zăcământ de ţiţei parafinos de foarte bună calitate. „În mod sigur mai este petrol în România, deoarece ţara noastră nu a fost explorată cum trebuie, ci doar la suprafaţă, nu în profunzime. Marea provocare este găsirea celor mai bune soluţii pentru exploatare în condiţii de maximă securitate a operaţiilor petroliere şi de protecţie a mediului”, a spus Bogdan Popescu, director pe România al Zeta Petroleum. Societatea Armax Gaz, care proiectează, realizează şi instalează echipamentele, va participa cu 50 la sută la lucrările de forare.

Zeta Petroleum este o firmă creată în 2005 în Marea Britanie. Obiectul lor de activitate este explorarea şi producţia de petrol şi gaze naturale, în special în Europa de Est.

Sârbii profită deja

Cele două zăcăminte de la Jimbolia Veche şi Jimbolia Vest au fost descoperite de Petrom în 1983, dar au fost abandonate în 2002. Cei de la Zeta au concesionat terenurile pentru a începe scoaterea la suprafaţă a aurului negru. Bogăţia este împărţită cu vecinii sârbi din localitatea Srbska Crna, care însă lucrează la exploatare de aproape 20 de ani.

Odată cu punerea în funcţiune a exploatării, se vor crea locuri de muncă pentru localnici, iar bugetul local se va îmbogăţi de pe urma taxelor plătite de compania Zeta.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite