Isterie la demolarea "Baricadei", o structură care acoperea ţevile de termoficare. "În Decembrie '89 nu a avut absolut nici un rol sau semnificaţie"
0Structura metalică de pe Calea Martirilor, cunoscută de timişoreni cu numele de „Baricada”, a fost demolată de autorităţi, în cadrul unui proiect de modernizare a drumului.
Calea Martirilor a fost lărgită la patru benzi, între strada C.Prezan şi ieşirea spre comuna Giroc, dar pentru a putea amenaja intersecţia cu fosta stradă Lidia, au mai rămas de îngropat ţevile celor de la Colterm. Ţevile au fost mascate de o structură metalică inestetică. În cadrul lucrărilor s-a decis înlăturarea aşa zisei „baricadă”. Au apărut însă şi timişoreni revoltaţi de demolarea „porţii”, spunând că se distruge încă un simbol al revoluţiei din 1989. Cele mai multe voci s-au făcut "auzite" pe Facebook.
“Baricada 89 este locul în care timişorenii au oprit cinci tancuri ale U.M.01115 Timişoara încărcate cu 275 de obuze, ce urmau să ajungă în oraş pentru a-i împrăştia pe demonstranţi. (…) este locul în care timişorenii din Calea Girocului au purtat un adevărat război împotriva comandoului ce avea misiunea de a recupera aceste tancuri. Baricada 89 este locul în care şi-au pierdut viaţa pentru libertate 11 persoane, iar alte 22 au fost rănite! Din păcate, municipalitatea nu a înţeles că acest loc trebuie protejat la adevărata valoare istorică şi emoţională, fiind poate unul dintre cele mai importante locuri ale Revoluţiei din 1989!”, a scris Alex Dascălu, de la partidul Pro România, pe pagina sa de Facebook.
"Consider de bun augur pentru oraş, dărâmarea acelei monstruozităţi"
În realitate, „Baricada” nu are nimic de-a face cu evenimentele din decembrie 1989. Isteria a fost amplificată şi de faptul că pe acea structură a existat un graffity cu mesajul "Eroii nu mor niciodată!". Nici desenul nu are nimic de-a face cu evenimentele din 89, acesta fiind realizat în 2013.
“Sau agitat spiritele în oraş zilele astea din cauza demolării aşa zisei baricade de pe Calea Martirilor la intersecţie cu strada Lidia. Fără îndoială acel loc este un punct istoric al Oraşului Martir Timişoara, loc în care demonstranţii au blocat cinci tancuri ale armatei şi unde au fost mulţi oameni răniţi şi ucişi de către...Armata Româna! Dar ce toată lumea numeşte acum <baricada>, în acele zile fierbinti ale lui Decembrie '89 nu a avut absolut nici un rol sau semnificaţie. A fost atunci şi până ieri doar o construcţie care a mascat nişte conducte de termoficare, contrucţie care nu a blocat niciodată nimic şi nu a avut rol de <baricadă> în Decembrie '89 - în accepţiunea reală a cuvantului. Părerea mea este că azi nu vedem pădurea din cauza unui copac. Consider de bun augur pentru oraş, dărâmarea acelei monstruozităţi şi mai consider, ba chiar susţin cu tărie, găsirea unei soluţii pentru ridicarea unui monument în acel loc, monument care să marcheze acţiunea timişorenilor din acele zile şi sacrificiul lor”, a declarat Corneliu Vaida, unul din revoluţionarii timişoreni.
"Nimeni nu consideră necesar ridicarea unui monument în locul în care a fost ucis primul timişorean"
Vaida mai afirmă că lumea se inflamează pentru demolarea unui pseudo-reper istoric, dar nimeni nu s-a inflamat în momentul în care treptele Catedralei Mitropolitane au fost înlocuite şi numeni nu cere să se ridice un monument pe locul unde a murit primul om în 17 decembrie 1989..
“Au fost înlocuite printr-un capriciu al administraţiei locale şi cu acordul (?) Mitropolitului Nicolae - care între noi fie vorba, la acea dată nu prea mai decidea nimic, deciziile luându-le Paisie Lugojanul. Sau nimeni nu consideră necesar ridicarea unui monument în locul în care a fost ucis primul timişorean în Decembrie '89, respectiv intersecţia Bd. Pârvan cu str. Pestalozzi, unde Rozalia Popescu a fost călcată intenţionat de un TAB (al Armatei Române!) în ziua de 17 Decembrie '89, imediat după prânz! Aş dori să-l intreb pe domnul Nicolae Robu dacă mai ţine minte discuţia noastră din data de 20 Decembrie 2017 din faţa Catedralei, discuţie exact pe acest subiect”, a mai spus Corneliu Vaida.
"Până la sfârşitul lunii septembrie, totul trebuie finalizat în zonă"
Primarul Nicolae Robu a pus pe pagina sa de Facebook imagini filmate de la demolarea “Baricadei”.
„După două zile de pregătiri, astăzi (n.r.joi), în circa 10 minute, folosind două macarale imense, specialiştii Colterm au dat jos partea orizontală a monstruoasei porţi de la intersecţia str. Calea Martirilor - str. Mareşal C-tin Prezan! Mâine (n.r. astăzi) se vor îndepărta cele două componente verticale, iar de sâmbătă, vor putea intra în rol cei de la Supeconstruct, pentru amenajarea intersecţiei. Până la sfârşitul lunii septembrie, totul trebuie finalizat în zonă!”, a scris Nicolae Robu.