Imamul din Timişoara: „Teroriştii scot din context versetele Coranului şi manipulează pentru interesele lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imamul Alim Sawfan la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both
Imamul Alim Sawfan la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both

Alim Safwan, imamul de la moscheea din Timişoara, a explicat pentru „Adevărul“ ce versete din Coran folosesc fundamentaliştii pentru a-şi susţine fanatismul, în condiţiile în care islamul este la bază o religie a păcii şi a toleranţei.

Atacul terorist de la redacţia Charlie Hebdo din Paris a adus din nou în discuţie crimele în numele religiei.

În aceste zile apar specialişti la tot pasul, fiecare este un fin cunoscător al islamului, specialişti în terorism, în libertatea presei, cu toţii îşi dau cu părarea despre cărţi pe care, evident, nici nu l-au citit. Este şi cazul Coranului.

Jurnaliştii „Adevărul“ au discutat cu Alim Safwan, imamul moscheei din Timişoara (n.r. – preot mahomedan), pentru a lămuri în ce fel reuşesc fanaticii religioşi să îi convingă pe alţi oameni să comită atentate în numele lui Alah, deşi cartea sfântă a musulmanilor propovăduieşte iubirea.
 

Imamul din Timişoara respinge orice act terorist şi fanatic în numele islamului. „Islamul este o religie a păcii, toleranţei şi a iubirii, nu a terorii şi a urii. Coranul (n.r. – cartea sacră a religiei islamice) urmează calea păcii. Profetul Mohamed a îndemnat oamenii să fie toleranţi cu semenii lor. Fundamentalismul este un păcat“, îşi începe explicaţiile Alim Sawfan, un egiptean care locuieşte la Timişora de mai bine de 20 de ani.


Versete problematice


Există versete în Coran care sunt folosite în mod frecvent de fanaticii religioşi. Printre aceştia se numără şi următorul fragment: „Omorâţi-i unde-i prindeţi şi alungaţi-i de acolo de unde v-au alungat! Dar nu luptaţi împotriva lor aproape de Moscheea Al-Haram (n.r. - marea moschee din Mecca), doar dacă ei se luptă cu voi în ea. Iar dacă luptă împotriva voastră, omorâţi-i, căci aceasta este răsplata celor fără de credinţă! Dacă, însă, ei contenesc, atunci Allah este iertător, îndurător. Şi fiţi cu frică de Allah! Să să ştiţi că Allah este cu cei care se tem de El!“. 
 

Imamul spune că versetele de mai sus sunt scoase din context de multe ori. „Teroriştii scot din context versetele Coranului şi manipulează. Profetul Mohamed vorbeşte de perioada în care musulmanii erau alungaţi din Mecca şi erau nevoiţi să se refugieze la Medina. Pe drumul lor, erau atacaţi de acele triburi, erau jefuiţi, ucişi. Aceste versete vorbesc despre întâmplarea de atunci. Nu poate fi scoasă din acel context şi folosită după diferite interese“, spune Alim Sawfan.

Imamul Alim Sawfan la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both

Imamul Alim Safwan spune că fundamentaliştii islamici nu au nimic de-a face cu credinţa

Regulile din timpul războiului


Coranul îi îndeamnă pe musulmani să se poarte corect cu duşmanul. „Există versete care spun: «Luptaţi cu aceia care luptă împotriva voastră», «Să nu fiţi voi primii care încep lupta», «Să nu fiţi tirani. Allah nu îi iubeşte pe tirani». Aceste versete sunt valabile tot timpul. Mai mult, există scrise în Coran regulile în timpul unei lupte. Sunt mai multe reguli: să nu omori femei, să nu omori copii, să nu omori soldaţi neînarmaţi, să nu ucizi bătrâni, să nu tai copacii verzi, să nu tai animale doar pentru scopul de a omorî, să nu îi ucizi pe cei care fac rugăciuni în biserici, chilii, temple. Lăsaţi-I pe cei care se află în timpul muncii lor, nu omorâţi civili. Cel mai important: nu începeţi voi războiul. Dacă ar aplica aceste lucruri, fundamentaliştii ar respecta Coranul“, mai spune Sawfan.

Acesta precizează că luptele dintre creştini şi islamişti sunt un paradox. „Cele mai apropiate religii din lume sunt islamismul şi creştinismul. Avem acelaşi izvor. Credem în Dumnezeu, îngeri, viaţa de apoi. Se deosebeşte doar forma de rugăciune. Cu toate acestea, cele mai mari războaie s-au purtat între creştini şi islamişti. Sunt de vină interpretarea, interesele politice şi manipularea“, adaugă Alim Sawfan.

Imamul Alim Sawfan la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both


 

Se salută cu „Pace!“


Imamul din Timişoara spune că, din punctul lui de vedere, Coranul este chiar mai puţin violent decât Biblia. „Salutul nostru este «Salamalecum», ceea ce înseamnă «pace». Primul cuvânt din Coran este «Citeşte», pentru că oamenii să se informeze, să nu reacţioneze la primul impuls“, declară bărbatul.

În opinia lui Alim Sawfan, teroriştii şi fundamentaliştii islamici se folosesc de religie şi de Coran, dar în realitate nu au nimic de-a face cu credinţa şi cu islamul. „Ei sunt în afara islamului. Îi maipulează pe săraci, pe cei fără carte. Dau exemplul talibanilor din Afganistan. Pentru a face rost de bani pentru a cumpăra armament, ei se ocupă cu traficul de droguri. Acesta este însă unul din marile păcate în Coran. Aşadar, ei se folosesc de un păcat pentru a-şi realiza interesele“, adaugă Sawfan. 

Când primeşti o viză de intrat într-o altă ţară, îţi dai acordul să respecţi legile lor. Dacă ţi-au dat viza, înseamnă că te-au primit ca un musafir binevenit. Şi eşti obligat să respecţi regulile acelei case. Lipsa de respect este din nou împotriva scrierilor din Coran. Fundamentaliştii fac mult rău musulmanilor care sunt integraţi în ţările în care trăiesc”, a mai explicat Alim Sawfan.

Imamul Alim Sawfan la moscheea din Timişoara FOTO Ştefan Both

4.000 de musulmani în Timişoara
 

În Timişoara trăieşte o comunitate musulmană care numără aproximativ 4.000 de persoane. Dintre aceştia, aproximativ o mie sunt tineri veniţi la studii. Majoritatea islamiştilor din Timişoara sunt din Siria, dar mai sunt islamişti şi din Palestina, Iordania, Irak, Egipt sau Libia. Cei mai numeroşi studenţi provin din Tunisia, iar specializarea lor principală pe care o urmează este Medicina. 

VĂ MAI RECOMANDĂM

Atentat terorist în Franţa. Popa’s, prieten cu victimele: „Caricaturiştii începători au ca teme sexul şi miştoul faţă de religie. Wolinski şi Cabu au căzut de fraieri“
 

Atentat terorist în Franţa. Ştefan Popa Popa’s, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti din lume, a pierdut patru prieteni în atentatul terorist de miercuri de la Paris, care a vizat redacţia publicaţiei de satiră „Charlie Hebdo“. Artistul român subliniază că şi în această lume, a caricaturii, autorii trebuie să aibă o limită proprie a bunului-simţ şi că toţi începătorii se avântă să realizeze caricaturi cu teme sexuale şi religioase.

Atentat terorist în Franţa. Mesajul jurnaliştilor clujeni către redacţia Charlie Hebdo: „Continuaţi lupta cu armele presei libere împotriva habotniciei“

Atentat terorist în Franţa. Asociaţia Profesioniştilor din Presă-Cluj (APPC) a trimis, miercuri seară, 7 ianuarie, un mesaj de condoleanţe redacţiei publicaţiei Charlie Hebdo în care îşi exprimă regretul faţă de atacul barbar la adresa libertăţii de exprimare. Mesajul vine după atentatul terorist din Paris.

Jurnalismul şi kilometrii de ură

Acum cîţiva ani, am scris o serie de reportaje despre mai mulţi bătrâni evrei din Timişoara care fuseseră închişi în lagăre cum ar fi Dachau şi Auschwitz. Fără vreo mare legătură cu atentatul din Franţa, m-am gândit totuşi zilele trecute că tot ceea ce facem este să ne mişcăm mecanic printre nişte fire subţiri pe care uneori le atingem.

Atentat terorist în Franţa: „Blestemul caricaturiştilor“, desenul lui Jup, unul dintre cei mai talentaţi ilustratori români

Atentat terorist în Franţa. Lucian Amarii, cunoscut în România pentru caricaturile semnate sub pseudonimul Jup, a realizat un desen în care surprinde cu umor amar tragedia petrecută pe 7 ianuarie în redacţia publicaţiei franceze „Charlie Hebdo”.

Atentat terorist în Franţa. O nouă ediţie a săptămânalului francez Charlie Hebdo va apărea miercurea viitoare

Atentat terorist în Franţa. Patrick Pelloux, editorialist al săptămânalului francez Charlie Hebdo, a spus că o nouă ediţie a publicaţiei satirice, a cărei echipă redacţională a fost decimată miercuri, într-un atac terorist în urma căruia au murit opt jurnalişti şi desenatori, va apărea miercurea viitoare, informează AFP. Publicaţia va apărea într-un milion de exemplare, dar cu un număr de pagini redus.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite