FOTO „Pictorul şvab“ care şi-a dedicat viaţa istoriei, vieţii şi tradiţiilor nemţilor din Banat. Expoziţia virtuală a artistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stefan Jäger, supranumit şi „Pictorul şvab”, s-a născut la Cenei, în 1877, şi a murit la Jimbolia în 1962. Este recunoscut pentru opera complexă dedicată germanilor din Banat.

Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni, a fost fiul bărbierului Fraznz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani a fost dat la o şcoala privată din Timişoara. Liceul l-a făcut la Szeged, unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură. La 18 ani şi-a continuat studiile la o şcoală de artă din Budapesta.
 

După terminarea studiilor de la Budapesta, Jäger a făcut o serie de călătorii de studii în Austria, Italia şi Germania. Ajunge la Ulm, Stuttgart şi Nurnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni. 
 

În 1906 pictează prima sa mare lucrare “Colonizarea şvabilor”, comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch).

În 1910, Jäger s-a stabilit definitiv la Jimbolia, atunci Hatzfeld, locuit în mare parte de şvabi. Avea să moară în 16 martie 1962. 

La Jimbolia, în fostul atelier al lui Stefan Jäger, a fost deschisă o Casă memorială, iar apoi, cu sprijin financiar din partea Ministerului Culturii din landul Bavaria, a fost contruit Muzeul „Stefan Jäger”. Inaugurarea muzeului a avut loc în 4 aprilie 1996.
 

Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi cuprinde, pe lângă obiecte ce au aparţinut artistului, 11 lucrări în ulei, acuarele şi schiţe.

Puteţi vedea aici o expoziţie virtuală Stefan Jäger.


Citiţi şi:

Capitala Banatului s-a mutat la Ulm. Peste 6.000 de şvabi bănăţeni s-au reunit în Germania FOTO

FOTO Fabuloasa poveste a şvabilor: „Primului îi era hărăzită moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al treilea pâinea”

Mărturiile şvabilor vânduţi de Ceauşescu Germaniei. Cât era şpaga cerută de securişti şi ce a făcut fostul dictator cu miliardele de mărci

„Paşaport pentru Germania“, cum a vândut Ceauşescu ca la piaţă un sfert de milion de cetăţeni ai României
 

FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni

FOTO Mare sărbătoare şvăbească la Săcălaz. 250 de ani de la colonizarea localităţii cu germani. "Tinerii nu ştiu româneşte dar sunt fascinaţi de Banat"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite