FOTO Lugojeanul care a cucerit lumea în scaun cu rotile pregăteşte o nouă expediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Stoica, în timpul celei mai recente expediţii. FOTO: arhiva personală
Vasile Stoica, în timpul celei mai recente expediţii. FOTO: arhiva personală

După ce în toamna trecută a a ajuns la Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei continentale, prin forţa braţelor, călătorind în fotoliul rulant, Vasile Stoica este gata să plece într-o nouă expediţie, de această dată pe drumuri nefamiliare: America Centrală şi de Sud.

Anul trecut, Vasile Stoica a „împlinit” 20 de ani de călătorie în scaunul cu rotile pe şoselele lumii. Povestea sa începe, însă, mult mai devreme. S-a născut într-un sat din Cluj, acum 44 de ani, cu paraplegie. Cele 13 operaţii la ambele picioare, suferite pe când era copil, nu l-au ajutat, iar Vasile se deplasează de atunci într-un scaun cu rotile. În 1991, tânărul ajungea la Lugoj, unde a făcut Şcoala de Arte, pictura fiind unul dintre hobby-urile sale, dar şi un mijloc de a-şi asigura existenţa.

În 1992, într-o călătorie în Franţa, a văzut că persoanele cu handicap locomotor făceau sport, iar din acel moment a fost determinat să devină şi el sportiv. Primul „maraton” l-a făcut în 1993. Asociaţia Persoanelor cu Handicap Locomotor din Lugoj a fost invitată la o conferinţă europeană care avea loc în Ungaria, iar Vasile Stoica a făcut drumul dintre Lugoj şi Siofok pe şosea, parcurgând cei 340 de kilometri în patru zile, prin forţa mâinilor. De atunci, lugojeanul a „contorizat” nu mai puţin de 80.000 de kilometri în scaunul cu rotile, pe şosele din toată lumea.

12.000 de kilometri în 12 ţări

Toamna trecută, Vasile Stoica ajungea la Capul Nord, în Finlanda, într-un „turneu” în care a parcurs aproximativ 8.000 de kilometri în fotoliul rulant. Pentru următoarea expediţie, destinaţia este una şi mai exotică. „Mă atrage foarte mult America Centrală şi de Sud şi de mult mi-am dorit să realizez un turneu acolo. Mulţi îmi spun să nu mă hazardez, să nu mă duc acolo, pentru că sunt unele zone foarte periculoase, dar parcă atunci când aud asta îmi doresc şi mai mult să merg”, a spus lugojeanul.

Startul este programat în prima parte a lunii februarie, de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, în Los Angeles, Vasile urmând să pornească spre sud prin Mexic, Guatemala, Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru şi Chile. Dacă totul merge conform planului, finalul călătoriei îl va găsi pe Vasile Stoica în capitala Santiago de Chile la data de 5 iunie 2014. 

„Pentru moment am destui bani cât să pornesc, dar nu voi pleca dacă nu am toată suma necesară. În Europa a fost cum a fost, în ultima călătorie am pornit fără să am toţi banii, a fost greu, am mai dormit la cort, am mai redus mâncarea şi apa, am mai scurtat traseul iniţial, dar până la urmă am reuşit. De această dată nu risc, plec doar dacă am strâns toată suma, mai ales că merg într-o zonă pe care nu o cunosc”, a mărturisit temerarul în scaun cu rotile.

Bani din donaţii şi sponsorizări

Lugojeanul îşi bazează expediţiile pe donaţii şi sponsorizări, având deschis în acest sens un cont bancar, iar eforturile sale de a strânge fonduri sunt sprijinite de două organizaţii din Bucureşti, Fundaţia „Inimi pentru Sport - Ruxandra Dragomir Ilie” şi Fundaţia „Licinium”.

„Am promisiuni de la o bancă centrală că fiecare din cei 7.000 de angajaţi din ţară vor dona câte un euro, astfel încât să acopăr 7.000 de km din turneu. În următoarele două săptămâni voi fi mai mult la Bucureşti, pentru a promova acţiunea şi a ajuta la strângerea de fonduri”, a declarat Vasile Stoica. „Am speranţe mari pentru această expediţie, mai ales că am parte şi de ajutor. Pentru călătoria precedentă m-am ocupat singur de strângerea de fonduri, şi n-a fost uşor”, a mai spus lugojeanul.

Călătoria din România până la Los Angeles, punctul de pornire al expediţiei, este şi partea cea mai uşoară a aventurii. „Am o cunoştinţă care lucrează în turism, pentru mai multe firme importante din România, şi mă va ajuta cu cele mai bune soluţii atât pentru călătoria spre Los Angeles, cât şi pentru avionul înapoi, din Chile spre România. În plus, odată ce avem toate fondurile şi am bătut în cuie traseul, mă va ajuta şi cu contacte la hotelurile şi pensiunile din zonă”, a explicat Vasile Stoica, care nu o dată a dormit sub cerul liber în timpul călătoriilor sale. În mod normal îşi plănuieşte zilele de călătorie între pensiuni, hosteluri sau casele prietenilor, unde este cazul.

Începutul călătoriei nu va fi o problemă pentru lugojean. „Am mai fost de câteva ori în Statele Unite, aş putea spune că le cunosc la fel de bine ca pe Europa. Am coborât chiar şi în Mexic, însă doar pentru un weekend. De acolo spre sud începe teritoriul necunoscut pentru mine”, a mai spus Stoica. 

Îndrăzneţul român îşi descrie călătoriile drept „pelerinaje al speranţei pentru toate persoanele cu dizabilităţi” şi încearcă să fie un model, să arate că problemele fizice nu sunt un motiv pentru a te lăsa doborât. De-alungul călătoriilor sale se întâlneşte cu reprezentanţi ai asociaţiilor persoanelor cu handicap din fiecare ţară, cărora le povesteşte atât despre călătoriile sale, cât şi despre România.

Călător de Cartea Recordurilor

Cea mai lungă expediţie a fost un tur al Pământului făcut timp de un an, din luna mai 1998 până în mai 1999, când Vasile Stoica a parcurs 36.000 de kilometri prin Europa, America de Nord, Australia, Africa şi din nou Europa. De altfel, Stoica este considerat a fi prima persoană cu handicap care reuşeşte această performanţă prin propriile forţe, în fotoliu rulant.

În 2001, românul a intrat în Cartea Recodurilor Guiness pentru cea mai mare distanţă parcursă într-un scaun cu rotile în 24 de ore, 132 de kilometri pe o pistă din California. Tot în Statele Unite, Stoica a devenit primul om care parcurge, într-un scaun cu rotile, celebra "Route 66", care traversează SUA de la est la vest pe 3.945 de kilometri, performanţă reuşită în... 66 de zile, în 2003.

Bagajul temerarului este de obicei unul foarte mic, pentru a putea fi transportat uşor: o trusă de scule pentru reparaţii, o pelerină de ploaie, un sac de dormit, un cort mic şi un laptop pentru a-şi documenta călătoria. De obicei, Vasile Stoica îşi ia cu el doar două rânduri de haine, pe care le spălă alternativ, însă mai multe tricouri, pentru că mişcarea braţelor le uzează foarte repede în timpul călătoriei.

Cei care doresc să-i urmărească activitatea şi să îl sprijine în acţiunile sale, pot afla mai multe detalii pe pagina sa de Facebook sau pe site-ul personal.

Citeşte şi:

Vasile Stoica, românul care străbate lumea în scaun cu rotile, a ajuns la Capul Nord

FOTO Românul care a făcut turul lumii în scaun cu rotile pleacă spre Cercul Polar

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite