FOTO Castelul de bere din Banat. Doi fraţi din Timişoara şi-au construit un palat ca-n basme: „M-am inspirat după cele din Alsacia şi Lorena“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul german se află la Moşniţa Nouă, la buza Timişoarei. În clădire nu trăieşte însă o prinţesă, ci se află o fabrică de bere, un hotel, un restaurant şi o berărie.

Într-o perioadă în care numeroase castele şi conace ale unor grofi şi conţi din Banat, construite în scolul al XIX-lea, sunt lăsate în paragină, în zilele în care nu se găsesc bani de restaurarea monumentelor istorice, doi timişoreni s-au gândit să construiască de la zero un castel german.

Fraţii Marcellus şi Heinrich Loth au ridicat la intrarea în Timişoara, pe terenul comunei periurbane Moşniţa Nouă, un castel în adevăratul sens al cuvântului, după inspiraţia celor existente în Alsacia şi Lorena. Fraţii Loth fac parte dintr-o familie de şvabi născuţi în Timişoara, dar în 1986 au emigrat în Germania. După Revoluţie, s-au repatriat în ţara lor de baştină, România. 

„În Germania am lucrat ca antreprenor, ca economist. M-a fascinat mereu libertatea, spiritul antreprenorial. Am început cu un bussines de transport persoane pe ruta Germania-România. Am deschis apoi un club. În 1992 am venit, cu toţi banii economisiţi, în România, iar în 1994 l-am convins şi pe fratele meu să revină“, îşi începe povestea Marcellus Loth.

În Timişoara a deschis iniţial o firmă în domeniul software, cu peste 200 de angajaţi, iar apoi o afacere cu panouri solare care s-a consolidat, din 2007, pe piaţa germană.

Interesant este că Marcellus Loth a încercat şi politica din România, devenind primar la Teremia Mare în perioada 2000-2004, pe lista PNL. 

„Clinica de bere“, marcă înregistrată

Ideea de a deschide o fabrică de bere a venit dintr-o zonă de hobby. „Fratele meu, un berar pasionat, şi-a cumpărat o instalaţie de făcut bere, pe care a montat-o în garaj. Iniţial, berea era făcut pentru consum propriu. Dar s-a născut ideea să facem ceva şi la scară mai largă. Aşa că, în 2011, am început să producem berea sub marca «Clinica de Bere». Iniţial, am livrat la nivel local“, a declarat Marcellus Loth.

image

„Clinica de Bere“ produce sortimente de bere nefiltrată, nepasteurizată şi fără conservanţi. Asta înseamnă că berea nu poate fi ţinută perioade îndelungate, ci trebuie să fie băută cât este proaspătă. 

„Termenul de valabilitate al berii este de trei luni, după care începe un proces de refermentare, din cauza drojdiei. Cea industrială poate să reziste şi un an, şi la soare“, a mai spus Loth.

La o fabrică aveau nevoie şi de o berărie

Având fabrica de bere, cei doi fraţi s-au gândit că următorul pas este de a deschide o berărie pe măsură. Aşa a luat naştere castelul de la Moşniţa Nouă. Acesta este atât hotel, restaurant şi berărie, cât şi fabrică de bere. 

„Toată clădirea este gândită şi proiectată de mine. M-am inspirat din clădirile vechi, castele şi conace din zonele Alsacia şi Lorena. Este arhitectura care îmi place foarte mult. Berea tradiţională este bine să se servească într-o clădire veche, istorică. Am vrut să fie ceva unic arhitectural şi nemaivăzut pe aici“, a explicat Marcellus Loth.

Construcţia castelului a început în 2011, iar în această vară a avut loc şi inaugurarea lui. Mai sunt însă lucruri de pus la punct. Acum se construieşte lacul din curtea castelului, care va avea şi o cascadă artificială de trei metri.


De asemenea, nu s-a încheiat amenajarea fabricii, care se va muta cu totul la castel. Un alt lucru inedit este că cei care stau în berărie pot vedea, pe geam, cum se fabrică berea care se află pe masa lor. 
 

„Pe lângă berărie, avem şi un restaurant în stil vienez, salonul vânătorilor şi 15 camere de cazare la hotel de patru stele. Toată amenajarea interioară este din lemn masiv de stejar“, a mai spus Loth. 

Parte interesantă a camerelor este că în scurt timp se vor monta instalaţii de bere, de unde clientul se va putea servi singur cu berea fabricată acolo. De la o capacitate de 200.000 de litri de bere pe an, cât putea face până acum fabrica, se va ajunge la una de un milion de litri pe an.

Pe unul din pereţii castelului este desenat "Străjerul" care păzeşte halba de bere. "În tradiţia germană, berea este ridicată la rang divin. Iniţial era o băutură făcută la mănăstire şi era considerat un dar divin. Acest dar este păzit cu sfinţenie de străjerul nostru", a mai încheiat Loth.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite