Festivalul PLAI de la Timişoara, un fenomen în România. Este cel mai mare festival de „world music” din Europa organizat 100% de către voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai rămas câteva zile până la startul unei noi ediţii PLAI Festival. Porţile Muzeului Satului Bănăţean se vor deschide vineri, 8 septembrie, pentru cel mai mare festival de "wolrd music" din România. Am intrat în "bucătăria" PLAI pentru a vedea ce înseamnă organizarea acestui eveniment.

Festivalul PLAI de la Timişoara este un veritabil fenomen în România. Este cel mai mare festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari şi primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards.

PLAI este un prilej extraordinar pentru tinerii să înveţe despre cum să se comporte la locul de muncă (unde sunt puse lucrurile personale, cum să folosească echipamentele de lucru), încurajează tinerii să pună întrebări şi să vină cu idei de îmbunătăţire. Aceştia sunt responsabilitzaţi să ducă o activitate până la capăt, să respectte programul de lucru, a cuvântului dat.
 

Este un prilej extraordinar pentru copii de 16-18 ani să înveţe lucrurile astea care, care îi pot ajuta în viitor. 

“Sunt voluntari de toate vârstele, cu experienţe diferite. Nu suntem experţi în world music (n.r. – una dintre caracteristicile festivalului) ca voluntari. Fiecare oferă ceea ce are şi poate, fiecare învaţă ceva de la ceilalţi.

Voluntariatul la PLAI înseamnă să facem noi un festival aşa cum ni l-am dori. Suntem o comunitate de voluntari dedicaţi acţiunilor civice pozitive şi schimbării sociale, care au visat la un oraş cultural activ şi care au acţionat în direcţia asta. Suntem visul pe care fiecare tânăr îl are înainte de a creşte”, a spus Deea Rădulescu voluntar şi coordonator Plai.

image

Organizare cu Like, Love, Wow

Cu trei săptămâni înainte de festival, Muzeul Satului Bănăţean e animat de zeci de voluntari care vin să pregătească PLAI. 

O armată de tineri care au nivele diferite de experienţă în voluntariat, de la câţiva ani în echipa PLAI, până la primul an pentru cei care au 15-16 ani.

Organizarea se face pe Facebook, unde comunicarea este bine sintetizată. La mesajele de prezenţă, voluntarii răspund cu “Like” pentru participarea la activităţile din prima parte a zilei, cu “Love” dacă vin în a doua parte a zilei, cu “Wow” dacă sunt prezenţi pe tot parcursul zilei.

“Vă rog să aveţi în vedere următoarele: toate lucrurile personale sunt puse în cuierul improvizat pe uşa de la şură (n.r. – una dintre clădirile din interiorul muzeului). Dacă lucraţi cu o unealtă – ciocan, cleşte, pistol de găurit – vă rog să nu o lăsaţi acolo unde lucraţi, pe jos, ci să o duceţi în lada de unelte. Vor avea şi alte persoane nevoie de acelaşi obiect, să nu le pierdem şi să avem grijă de ele pentru că sunt puţine şi trebuie să ne folosim cât mai eficient de ele. Vă rog să puneţi întrebări dacă nu ştiţi ceva. Dacă spuneţi că veniţi la o oră, să veniţi atunci pentru că munca se distribuie în funcţie de numărul de persoane anunţate, aşa se fac echipele şi avem nevoie să ne organizăm cât mai bine pentru că e foarte mult de lucru”, afirmă Diana Giurea, o arhitectă tânără din cadrul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură din Timişoara, care este voluntar la Plai.

image


 

“PLAI nu este o rutină, implici oameni care nu ar fi crezut că pot să aibă rezultate aşa mari şi semnificative. Pentru voluntarii de la PLAI se creează apetitul pentru a face ceva, apare dragul de a face ceva. Descoperi oameni alături de care construieşti o echipă şi legi prietenii”, a spus Andreea Tako, unul dintre fondatorii Plai.

Muzeul Satului Bănăţean plin de viaţă
 

Unul dintre lucrurile de mare impact pe care voluntarii PLAI le fac este curăţenia la Muzeul Satului Bănăţean. Zeci de grămezi de crengi sunt aranjate pe suprafaţa de câteva hectare. Echipa care ajunge să lucreze cu roaba face ture pe aleile muzeului şi adună gunoiul. “Încercaţi să adunaţi crengile în locaţii strategice, atunci când faceţi un drum pentru o altă sarcină. Să nu ne epuizăm făcând prea multe drumuri pentru că suprafaţa e foarte mare. Orice idee aveţi pentru a îmbunătăţii o activitate, pentru a o face mai simplă sau să o terminăm mai repede vă rog să o spuneţi”, le-a mai transmis voluntarilor Diana Giurea.

image

Festivalul PLAI s-a născut din dorinţa unei comunităţi de a crea un festival altfel în Timişoara. Prima ediţie a avut loc în 2006, la Muzeul Satului Bănăţean. 


A XII-a ediţie a Festivalului PLAI 2017 aduce la Timişoara unele dintre cele mai relevante nume de artişti de pe scena internaţională.
 

Informaţii despre Plai 2017 sunt disponibile pe plai.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului: PLAI Festival 2017.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite