EXCLUSIV Jaf la drumul mare în afacerea „Electrica“: aparate chinezeşti contrafăcute de 60 de lei cumpărate cu 7.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director Livius Milea este acuzat că a „ordonat” afacerile de la Electrica Banat
Fostul director Livius Milea este acuzat că a „ordonat” afacerile de la Electrica Banat

Motivarea sentinţei din dosarul „Electrica Banat” dezvăluie un jaf la drumul mare în cel mai pur stil mafiot. După mai mulţi ani de anchetă şi alţi câţiva ani de procese, judecătorii Tribunalului Timiş au emis sentinţa în dosarul „Electrica Banat”, condamnând la ani grei de închisoare conducerea bănăţeană a companiei de stat din perioada 2003.

Directorul general al Electrica, Silviu Lucian Boghiu, a fost achitat, neexistând probe pentru niciuna din acuzările care i s-au adus de către procurorul de caz, fostul şef al DNA Timişoara, Vasile Vlad Speriusi.

Datele din dosar arată că jaful de la Electrica Banat s-a realizat cu premeditare, după un plan bine stabilit şi a pornit ca un bulgăre, de sus în jos. Practic, datele de la dosar arată că fostul director al Electrica Banat, Livius Milea, şi omul de afaceri Vasile Croitoru, s-au înţeles pentru cumpărarea unor produse comercializate de firma celui din urmă. Ceilalţi directori şi subalternii lor s-au supus mesajului venit „de sus”.

Chinezării de la Siemens


Astfel, firmele controlate de Croitoru au început să vândă pe bandă rulantă produse contrafăcute. Echipamentele erau vândute ca şi echipamente Siemens. În realitate erau însă produse chinezeşti, pe care era doar lipită eticheta producătorului german. Nici asta, şi nici faptul că firmele controlate de Croitoru nu erau pe lista firmelor agreate de Electrica nu i-a împiedicat pe şefii companiei să plătească sume astronomice pentru nişte produse care se vindeau într-un centru comercial şi la preţuri de şapte ori mai mici.
„Preţul plătit de SISEE Banat celor patru firme pentru produsele furnizate este cu 400-700 la sută mai mare decât valoarea de piaţă a acestora, aspect confirmat şi prin raportul de expertiză tehnică întocmit în cursul urmăririi penale, expertul concluzionând că preţul iniţial a fost mărit în mod nejustificat, de exemplu, de la 66,5 lei la 7.010 lei pentru un întrerupător de 150-250 A”, arată sentinţa emisă de Tribunalul Timiş.

„Pune de 20 de ori preţul”


Documentul citat mai arată că Vasile Croitoru nu se mulţumea să vândă produsele la preţuri de patru, cinci sau chiar şapte ori mai mare. Potrivit sentinţei, unul dintre oamenii lui Croitoru stabilea preţul după bunul plac, ajungându-se ca produsele să fie vândute şi la preţuri de 20 de ori mai mari decât preţul de achiziţie. „Inculpatul Croitoru stabilea preţurile în ofertele pe care îi cerea să le întocmească, în mod aleatoriu, spunându-i: «pune şi tu de 20 de ori preţul de achiziţie că ăştia – directorii Electrica – înghit preţul»”, mai arată documentul.

Aceeaşi sursă mai dezvăluie că plăţile către Croitoru erau făcute preferenţial. Judecătorul a reţinut că plăţile către Croitoru se făceau chiar şi în două zile, iar alte firme aşteptau cu lunile plata facturilor pentru produsele livrate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite