Este sau nu mai puţin nocivă ţigara electronică faţă de cea obişnuită? Răspunsul tranşant al doctorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigara electronică este o etapă intermediară pentru cei care vor să se lase de fumat
Ţigara electronică este o etapă intermediară pentru cei care vor să se lase de fumat

Tot mai mulţi oameni trec la ţigara electronică din dorinţa de a se lăsa de fumatul tradiţional. Medicii susţin că ţigara electronică este o etapă intermediară.

Foarte mulţi dintre cei care doresc să se lase de fumat se apucă de pufăit din ţigările electronice. Vocea poporului a lanasta deja multe bârfe legate de acestă nouă metodă de “relaxare”. Unii susţin că ţigara electronică este chiar mai nocivă decât tradiţionala ţigară cu tutun. Medicii nu confirmă însă acest lucru.

“Ţigara electronică este una dintre alternativele pe care cineva care fumează le are ca să reducă fumatul. Eventual să se lase de fumat. Ar trebuie să fie obiectivul principal pentru toţi, dare ste foarte complicat. Şi asta pentru că dependenţa pe care o produce nicotina din fumul de ţigară este la fel de mare ca cea dată de morfină, heroină, LSD. Aceste droguri te omoară relativ rapid, într-un an, doi, depinde. Nicotina te face dependent şi te îmbolnăveşte după 20-30 de ani, de boli de inimă, boli respiratori, de cancer – de care nu prea mai scapă nimeni”, a declarat medicul primar Ştefan Mihăiucţă, specialist în “Somnologie” şi “Tabacoliogie”.
 

Ţigara electronică este o alternativă, o variantă care a apărut ca şi răspuns la tendinţa tot mai scăzută a oamenilor de a fuma. Există un trend de scădere a prevalenţei fumatului la nivelul ţărilor avansate din Europa cât şi din America. 

“În fiecare an scade cu câte un procent, două, numărul fumătorilor. Mai fumează în special oamenii care au un nivel de educaţie mai scăzut. Ţigara electronică este o alternativă. Oferă numai nicotină, nu are gudroane, nu are benzen, nimic altceva. Nicotina ajunge prin acel abur produs. E un fel de vapor eliberat prin încălzire, care, cu nicotina din interior îţi oferă senzaţia că ai fumat, iar nivelul de nicotină din sânge este suficient să nu te facă să aprinzi o ţigară adevărată cu care îţi poţi arde nu doar banii ci şi plămânii. Nu se ştie exact dacă ţigara electronică ar putea avea impact negativ asupra corpului uman. Nu există sute de milioane de oameni care să se fi expus, nu a trecut suficient de mult timp încât să apară un impact semnificativ. Sunt discuţii, ipoteze, dar oricum e o varită clar mai bună decât să aprinzi o ţigară”, a mai spus Ştefan Mihăicuţă.  

Pe lângă tutun, fumătorii mai au o dependenţă, cea psihologică, de gestul de a aprinde o ţigară. 

“Dependenţa psihologică e foarte mare. Devin dependenţi de toate evenimentele care se asociază cu fumatul, cu prietenii, cu cafeaua, cu iubita, ţigara de după, cu vecinii, cu poveşti… această dependenţă de tip social la fumat este foarte greu de depăşit. Mult mai greu decât nicotina. Dependenţa la nicotină o depăşim relativ uşor, cam în trei săptămâni toată nicotina din corp se epurează din momentul în care nu mai fumăm. Se elimină prin urină. Scapam de dependenţa fizică repede. Dar dependenţa psihică rămâne problema, este cea care responsabilă de efectul pe creiere, de care nu scăpăm uşor. De asta e nevoie de asistenţă pentru cei care doresc să se lase de fumat”, mai declarat medicul Ştefan Mihăicuţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite