Energie din nămol, la Timișoara. Premieră națională la stația de epurare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timișoara este primul oraș din țară unde Stația de Epurare va produce energie termică și electrică. Au început lucrările la viitoarea instalație de uscare a nămolului și valorificare energetică a acestuia.

Au început lucrările la Stația de Epurare din Timișoara FOTO Aquatim
Au început lucrările la Stația de Epurare din Timișoara FOTO Aquatim

Timișoara este primul oraș din țară unde Stația de Epurare va produce energie termică și electrică. Au început lucrările la viitoarea instalație de uscare a nămolului și valorificare energetică a acestuia.  

Concret, sistemul, complet automatizat și care va funcționa fără aport de combustibil, fiid autoterm, preia nămolul produs (aproximativ 100 de tone pe zi) îl usucă, îl tratează termic și îl transformă în căldură și energie electrică. 

Prin acest proiect se reduc spectaculos cantitățile de nămol, pentru că după tot procesul, rămâne o cantitate mică de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos. 

De asemenea, un mare avantaj este eficiența energetică: se produce energie termică și electrică, refolosită apoi tot în cadrul procesului tehnologic. 

Au început lucrările de la Aquatim FOTO Constructim
Au început lucrările de la Aquatim FOTO Constructim

Proiectul este în valoare de peste 50 milioane de lei, iar sistemul se realizează din fonduri europene, prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). 

Primii pași au fost făcuți: în premieră națională deșeurile de la Stația de epurare a Aquatim vor produce energie termică și electrică (termooxidare Two). Constructim a început lucrările de construcție a primului astfel de generator din România. Zilnic, în urma procesului de epurare a apei menajere rămân, în medie, 100 de tone de nămol. Imaginați-vă ce înseamnă într-un an! Instalația care se construiește la Timişoara va funcţiona fără aport de combustibil și va produce energie pentru oraș”, au transmis cei de la Constructim SA. 

În data de 28 februarie 2022, Aquatim a semnat împreună cu Asocierea Constructim S.A. – EPPM AG, contractul de lucrări „Proiectare si execuție uscător de nămol și valorificarea energetică a nămolului” în valoare de 51.767.642,50 lei, fără TVA. Contractul sus menționat aparține „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”(cod SMIS 2014+ 125651), parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

În 2020, Aquatim a redus costurile cu 40%

Contractul de cercetare cu titlul „Modul software pentru evaluarea energetică a funcţionării generatoarelor hidraulice din sistemele de apă potabilă” a avut ca scop dezvoltarea de algoritmi de evaluare a punctului de funcţionare optim al pompelor de la Staţia de Pompare 1 Bega pentru consumul pe timp de noapte şi pentru consumul pe timp de zi al timişorenilor, precum şi dezvoltarea de instrumente software de monitorizare.    

Proiectul a vizat modificarea regimului de pompare a apei potabile în Timişoara cu o reducere substanţială de costuri. Grupul de pompe AMF500 a fost reconfigurat astfel încât acestea să funcţioneze atât pe timp de noapte, având consumul mai redus, precum şi pe timp de zi, în jurul punctului de randament hidraulic maxim.

Consumul de energie electrică a fost redus de la 0,073 mc / KWh la 0,044 mc / KWh realizându-se în acest fel o economie de 40% din cheltuielile cu electricitatea, la care se adaugă economiile de mentenanţă şi întreţinere ale pompelor. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite