Drama unei românce judecate pentru că a furat dintr-un magazin Profi. De ce a declarat-o judecătorul nevinovată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Timișoara, trimisă în judecată pentru că a furat mâncare și produse cosmetice în valoare de  300 de lei dintr-un magazin Profi a fost declarată nevinovată, judecătorul având dubii că femeia, grav bolnavă, a avut discernământ.

Femeia a fost trimisă în judecată pentru furt FOTO Daniel Dancea
Femeia a fost trimisă în judecată pentru furt FOTO Daniel Dancea

Judecătoria Timișoara a pronunțat la începutul lunii august o primă sentință într-un dosar de furt în care a fost trimisă în judecată o femeie acuzată că în data de 9 ianuarie 2020, în timp ce se afla într-un magazin Profi „a sustras mai multe produse alimentare și cosmetice în valoare totală de 343,30 lei pe care le-a ascuns în rucsacul pe care îl avea asupra sa, trecând de casele de marcat fără a achita produsele”.

Potrivit rechizitoriului, agentul de pază responsabil de paza magazinului a fost anunțat prin dispecerat că „în magazin se află o femeie care introduce produse alimentare și cosmetice în ghiozdanul său”.

Agentul de pază a urmărit-o pe femeie, iar în momentul în care a trecut de casele de marcat fără să achite produsele, agentul de securitate i-a cerut femeii să arate ce are în rucsac, se arată în rechizitoriu.

Cu ocazia anchetei, femeia a declarat că „este pensionară și suferă de cancer și nu îi sunt de ajuns banii pe care îi primește ca pensie, acesta fiind motivul pentru care a recurs la acest gest”.

Prea bolnavă ca să poată fi expertizată

Având dubii că femeia acuzată de furt a avut discernământ, judecătorul a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice. Expertiza nu a putut fi realizată, însă, „din cauza stării foarte grave de sănătate a inculpatei, fiind imobilizată la pat, nedeplasabilă și suferind de cancer”.

În lipsa unei expertize care să stabilească dacă femeia a avut discernământ sau nu, judecătorul a dispus achitarea femeii în baza unei expertize psihiatrice realizate într-un alt dosar penal, în care a fost dispusă clasarea tocmai pe baza expertizei psihiatrice.

„Din cuprinsul concluziilor raportului de expertiză psihiatrică rezultă că inculpata suferă de sindrom demenţial formă severă secundar hidrocefaliei şi are afectată capacitatea psihică de a înţelege consecinţele faptelor sale. Nu s-a putut stabili discernământul acesteia raportat la faptele din dosar din data de 01.05.2019 având în vedere tulburările psihopatologice şi incapacitatea inculpatei de a colabora cu medicii”, a arătat judecătorul, potrivit căruia, la data expertizării „inculpata are afectată capacitatea psihică de a înţelege consecinţele faptelor sale şi de a-şi reprezenta interesele”.

„Or, ținând cont că data săvârșirii faptei din dosar nr. …/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara este apropiată de data de 09.01.2020, data săvârșirii faptei din prezentul dosar, instanța apreciază că prezumția de discernământ a devenit inactivă, fiind obligatorie probarea discernământului de către acuzare pentru a fi îndeplinite condițiile răspunderii penale sub aspectul responsabilității”, se mai arată în sentința de achitare a Judecătoriei Timișoara.

Judecătorul a mai arătat că „atâta vreme cât starea de iresponsabilitate a fost deja constatată la momentul trimiterii în judecată în mod oficial cu privire la o faptă săvârșită în proximitatea faptei judecate în prezentul dosar, constatându-se starea de demență a inculpatei, este evident că instanța nu poate să nu țină seama de acest aspect în analiza condițiilor tragerii la răspundere penală”.

Sentința Judecătoriei Timișoara nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite