Ce a decis justiția în cazul unui român amendat pentru neplata rovinietei chiar și după ce vânduse mașina

0
Publicat:

Judecătoria Galați a pronunțat o decizie cu rol de precedent în procesul deschis de un bărbat amendat pentru neplata rovinietei. Instanța a arătat că este suficient acordul de voință dintre părți pentru transferul de proprietate, iar neînscrierea în Registrul Național de Evidență nu este relevantă.

Noul proprietar al mașinii era obligat să plătească rovinieta FOTO arhivă Adevărul
Noul proprietar al mașinii era obligat să plătească rovinieta FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a anulat pe 12 august un proces verbal de contravenție emis de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin care un gălățean era amendat cu 250 de lei pentru neplata rovinetei. Decizia instanței nu este definitivă.

Mai exact, bărbatului i s-a imputat că, pe 31.08.2021, a circulat pe DN21, km 58+765m, fără a deține rovinietă valabilă. Bărbatul a contestat sancțiunea în justiție și a arătat că își vânduse mașina, astfel că noul proprietar era obligat, conform legii, să plătească rovinieta.

În replica, reprezentanții CNAIR au susținut că nu se poate ține cont de înscrisul sub semnătură privată prin care s-a efectuat înstrăinarea mașinii, câtă vreme actul nu a fost preluat în Registrul Național de Evidență.

În ce priveşte obligaţia persoanei sancționate de a radia vehiculul după înstrăinare, în articolul 11, alineatul 4, din O.U.G. nr. 195/2002 se prevede că, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar.

Noul proprietar, obligat să ceară emiterea unui nou certificat de înmatriculare

Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

„Din interpretarea acestor dispoziţii legale rezultă că obligaţia de efectua formalităţile de transcriere a transmiterii dreptului incumbă noului proprietar, iar nu celui ce a transmis dreptul de proprietate, în speţă petentei. Aceasta nu poate fi ţinută a răspunde pentru fapta ilicită a altei persoane, respectiv a cumpărătorului, cât timp legea nu pune în sarcina sa efectuarea formalităţilor de publicitate, respectiv radierea autovehiculului din evidenţe”, este concluzia judecătorului de caz.

Instanţa mai reţine și că legea nu stipulează faptul că înscrierea în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se realizează în scop de opozabilitate sau publicitate faţă de terţi.

„Aşa fiind, faptul că nu este creat un mecanism facil pentru vânzătorul unui autovehicul, în vederea radierii autoturismului de pe numele acestuia din evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu poate conduce instanţa la concluzia că acesta este încă proprietarul autoturismului, din moment ce a operat transferul de proprietate în baza unui contract de vânzare-cumpărare”, punctează magistratul.

Simplul acord de voință, suficient pentru transmiterea dreptului de proprietate

Prin urmare, instanța de judecată i-a dat dreptate fostului proprietar al mașinii, apreciind că obligaţia legală de a achita rovinieta incumbă actualului deținător al autoturismului şi nu persoanei care doar figurează înscrisă în certificatul de înmatriculare, iar prin procesul-verbal atacat a fost sancţionată o altă persoană decât cea care avea obligaţia legală de a achita contravaloarea rovinietei.  

„Luând în considerare faptul că nu a fost dovedită imputabilitatea faptelor contravenţionale în sarcina petentei, în temeiul articolul 34 din O.G. 2/2001, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va anula procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei şi va înlătura sancţiunile aplicate prin acesta”, a decis instanța de judecată.

Judecătorul care a instrumentat cazul aminteşte şi dispoziţiile articolului 1270 din Codul Civil, potrivit cărora contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante. Astfel, realizarea acordului de voinţă între părţile contractante este suficient pentru transmiterea dreptului de proprietate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite