Dosarul „mafia cerealelor“: sârbi care au trecut vama cu bicicleta, transformaţi peste noapte în mari oameni de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Timişoara au în lucru un dosar care vizează o reţea de evaziune fiscală acuzată de un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro. Cap al reţelei este considerat Daniel Cristian Popa, un afacerist din Timiş acuzat că a pus la punct sistem complex de evaziune fiscală. Potrivit surselor „Adevărul”, în spatele firmelor evazioniste se aflau „amărâţi” folosiţi de reţeaua evazionistă în schimbul unor sume modice de bani.

„Începând cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt şi de drept al mai multor societăţi comerciale, a constituit un grup infracţional organizat având drept scop comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plăţii, către bugetul de stat, a TVA aferentă operaţiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale şi plante tehnice”, au arătat procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a celor şapte inculpaţi din dosar.

Un document intrat în posesia „Adevărul” arată modul în care a fost organizată reţeaua evazionistă prin scoaterea la înaintare a unor oameni dispuşi să apară în acte pentru sume infime de bani. „Inculpatul Popa vira sume mari de bani unor persoane diferite, căutând să împingă în faţă alte persoane dispuse să efectueze anumite operaţiuni în schimbul unor sume modice de bani”, se arată în documentul intrat în posesia „Adevărul”.

Ancheta pornită de la o sesizare a fostei Gărzi Financiare a scos la iveală că pe circuitul tranzacţiilor cu cereale au fost introduse firme fantomă „rolul acestora fiind de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinţa colectării TVA de către aceste societăţi de tip fantomă şi a deducerii TVA de către societăţile comerciale reprezentate de inculpatul Popa Daniel Cristian”. Ulterior firmele de tip fantomă erau  radiate sau înstrăinate unor cetăţeni străini.

Surse importante au declarat pentru „Adevărul” că mai mulţi sârbi care au ajuns să intre în firme de tip fantomă apar în documente ca importanţi oameni de afaceri din domeniul cerealelor. În realitate, e vorba de sârbi care au trecut graniţa cu bicicleta, ajungând să reprezinte firmele fantomă în schimbul unor sume modice de bani.

„În mod paradoxal, în jurul societăţilor administrate de inculpaţii C. şi P. au gravitat, în mod constant, cetăţeni sârbi, necunoscători ai limbii române, care, fără a prezenta vreo dovadă a experienţei sau activităţi anterioare în domeniu, brusc fac afaceri de anvergură pe teritoriul României, în domeniu comerţului cu cereale. Aceste afaceri nu sunt ulterior recunoscute de aceştia, cum este situaţia lui PZ” - document intrat în posesia „Adevărul”.

Potrivit aceleiaşi surse „anumite operaţiuni comerciale au fost derulate de societăţi înfiinţate de cetăţeni sârbi după ce aceştia au părăsit teritoriul ţării”. „Astfel de societăţi, preluate aparent de cetăţeni sârbi, aveau sediul în Bucureşti şi nu aveau niciun fel de declaraţii privind administrarea societăţilor”, se mai arată în documentul Adevărul. Daniel Cristian Popa şi ceilalţi inculpaţi din dosar sunt cercetaţi în libertate sub control judiciar. Tribunalul Timiş a stabilit pentru cercetarea în libertate sub control judiciar a unei cauţiuni de 100.000 de euro pentru liderul reţelei evazioniste, dar Curtea de Apel Timişoara a eliminat cauţiunea.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite