DEZBATERE 10 mai, furată de comunişti, ar trebui să fie Ziua României: „Această zi ne-ar putea strânge împreună, nu numai pe cei de etnie română”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavius Boncea alături de Regele Mihai I
Flavius Boncea alături de Regele Mihai I

10 mai marchează trei momente importante din istoria ţării noastre: începutul domniei lui Carol I, declararea Independenţei de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

Din aprilie, anul acesta, este din nou sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor. Mulţi au tendinţa să facă o confuzie între ziua regelui şi ziua de 10 mai, ne explică jurnalista Lia Lucia Epure, unul dintre importanţii susţinătorii ai reglităţii în Timişoara.

“10 mai are o triplă reprezentare. În 10 mai 1886, principele Carol soseşte la Bucureşti. Exact în prima zi a depus jurământul de credinţă faţă de poporul român. După 11 ani, în 10 mai 1877 principele Carol semnează declaraţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. După încă nişte ani, în 1881, tot în 10 mai, principalele unite devin regat, iar Carol I a fost declarat rege al noului stat, România. 10 mai este adevărata zi de naştere a Românie. Ar trebui să fie ziua naţională. Există o mare confuzie, unii spun că 10 mai e ziua regelui. Este foarte grişit. Niciodată nu a fost ziua unui rege al României. A fost ziua regalităţii, dar având o triplă reprezentare. Dorinţa mea este ca 10 mai să devină ziua naţională a României. În primul rând, aceste trei cifre, care se suprapun ca valoare simbolică, pe 10 mai, nu cred că sunt întâmplătoare. Dumnezeu a dat aceste zile, la nişte ani diferenţă. Este într-o perioadă în care nu plouă, copacii sunt înfloriţi, lumea este fericită şi bucuroasă. Parcă de abia în 10 mai începe anul”, a spus  Lia Lucia Epure.

"Toate statele democratice din lume îşi serbează ziua naţională de ziua independenţei"

Consilierul local Flavius Boncea, unul dintre timişorenii distinşi de Casa Regală, a primit în anul 2011, „Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate”, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

“Ar fi normal ca 10 mai să fie Ziua Naţională a României. Să nu uităm, 10 mai a fost ziua naţională până în anul 1947, doar comuniştii au furat această sărbătoare naţională. Ei au încercat să şi mute Ziua Independenţei de Stat a României, de la 10 mai 1877, când a fost proclamată, pe data de 9 mai, tocmai să nu mai existe în memoria colectivă această legătură cu familia regală a României. Toate statele democratice din lume îşi serbează ziua naţională de ziua independenţei. Noi am ales varianta cu ziua unirii tocmai din cauză că şi după 1989 am fost conduşi urmaşii aceloraşi comunişti care ne-au furat ziua de 10 mai. Din acest an, e prima dată când această zi este sărbătorită oficial. Dar nu e suficient. Sper să se revină la data de 10 mai, ca ziua naţională a României”, a spus Flavius Boncea


"Cea din 10 mai este mult mai cuminte ca zi naţională, spre deosebire de 1 decembrie"

Declararea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman la 10 mai 1877 este argumentul principal pentru care unii istorici susţin că aceasta ar trebui să fie Ziua Naţională a României. 
 

“Ziua naţională te leagă foarte mult de tradiţie. Ori ce zi ar fi mai importantă pentru a ne lega noi de tradiţie decât ziua de 10 mai, care s-a sărbătorit foarte multă vreme ca zi naţională. Putem compara zilele de 1 decembrie şi 10 mai. Cea din 10 mai este mult mai cuminte ca zi naţională, spre deosebire de 1 decembrie, a cărei sărbătorite conţine o anumită doză de agresivitate. Mie nu mi-a sunat nicodată prea bine, acest triumf agresiv. Nu cred că o zi naţională trebuie să fie o zi prin care cineva să îşi manifeste agresivitatea faţă de cineva. Cred că ziua de 10 mai ne-ar putea strânge împreună nu numai pe cei de etnie română, ci pe toţi. Din păcate acest lucru nu se întâmplă cu ziua de 1 decembrie”, a afirmat istoricul Vasile Docea.
 

Pe 10 mai, cea mai importantă sărbătoare a monarhiei româneşti, Casa Majestăţii Sale organizează evenimente cu fast, la Castelul Peleş din Sinaia. 

Linişte la Timişoara în Ziua Regalităţii
 

În 9 mai, de Ziua Europei, în Piaţa Unirii din Timişoara a avut loc un mare concert pentru generaţia tânără, printre vedete fiind şi Smiley. Pentru astăzi, de 10 mai, în Timişoara-un bastion al regalităţii în România, este linişte.

“Aşa cum s-au găsit bugete pentru show-uri foarte zgomotoase în pieţele istorice, se puteau găsi şi pentru Ziua Regalităţii. 9 mai este o zi frumoasă, e Ziua Europei, dar lângă ea au lăsat lângă 9 mai, pălirea zilei de 10 mai. Oricum, 10 mai nu se poate face gălăgie mare”, a mai spus Lia Lucia Epure.  
 

“Autorităţile timişoerne au ales să nu serbeze ziua de 10 mai. La începutul acestui an, pe agenda Casei de Cultură au fost alocaţi din bugetul local 20.000 de lei pentru sărbătorirea acestei zile. Nu ştiu de ce nu s-a mai absolut făcut nimic. Nu mă deranjează să fie serbată Ziua Europei, e normal să fie aniversată, dar şi Ziua Independenţei trebuie să fie aniversată”, a adăugat Flavius Boncea.
 

Asociaţiile regaliste din Timişoara vor organiza totuşi, astăzi, un tedeaum la Catedrala Mitropolitană.

Citiţi şi:


Regaliştii României. Poveşti cum numai monarhiştii pot trai: cele mai frumoase urări ale românilor care îi iubesc de-o viaţă pe Regele Mihai şi pe Regina Ana

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite