DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Andrei spune că îşi doreşte să afle cine e vinovat de moartea surorii sale
Camelia Andrei spune că îşi doreşte să afle cine e vinovat de moartea surorii sale

După 20 de ani de la Revoluţie, până în 20 decembrie când Timişoara a fost declarat oraş liber de comunism, redacţia Adevărul de Seară vă prezintă 20 de poveşti despre 20 de familii timişorene care au plătit cel mai scump preţ pentru cei 20 de ani de libertate: viaţa. Astăzi: povestea familiei Andrei. 

Camelia Andrei şi-a pierdut sora, în vârstă de 25 de ani, în ziua de 17 decembrie, în măcelul de la Podul „Decebal”. Maria Andrei era mama unui copil de şase ani. Cadavrul ei a fost unul dintre cele 43 care au ajuns la crematoriu.

Îşi dorea să fugă peste graniţă

Timişoreanca Maria Andrei a fost o luptătoare împotriva comuniştilor. Dorinţa ei a fost să fugă peste graniţă. A bâjbâit pentru că îi veneau mereu în gând cuvintele rostite de o ghicitoare, despre „haina statului”. Cu puţin timp înainte de izbucnirea Revoluţiei, surorile Camelia şi Maria au fost la o ghicitoare, curioase să îşi afle viitorul în cafea. „Ghicitoarea i-a spus surorii mele să aibe grijă şi să se ferească de haina statului. Zicea că îi arată moarte”, a spus Camelia.

Certificat sosit în ianuarie 1990

Sâmbătă, 16 decembrie, avea să fie o zi cu voie bună pentru cele două surori, care au am participat la un chef. „Eu am plecat acasă la ora 1 noaptea. A doua zi, după prânz, ea a plecat un un prieten. Au auzit ce se întâmplă în oraş. Abia aşteptau să meargă şi ei la manifestaţie”, şi-a început povestea Camelia Andrei.



Prietenul alături de care Camelia a ieşit la manifestare, Neluţu, a fost împuşcat în picior, însă a reuşit să ajungă acasă. „Mimi”, cum îi spuneau cunoscuţii, a fost împuşcată în cap, în apropiere de Podul „Decebal” (foto: jos). Cadavrul Mariei Andrei s-a aflat printre cele 43 care au fost furate din Spitalul Judeţean şi au fost transportate la Crematoriul „Cenuşa” din Bucureşti. Cenuşa lor a fost aruncată într-o gură de canal în localitatea ilfoveană Popeşti Leordeni.




„Am umblat peste tot. De la spitale, la miliţie, penitenciar şi procuratură. Nu existau niciunde liste. Pur şi simplu au dispărut. Eu speram că mai trăieşte, până în momentul în care a venit certificatul de deces”, a mai spus Camelia. Certificatul de deces a sosit pe 4 ianuarie 1990.

Poză descoperită după 19 ani


Camelia Andrei a descoperit, după 19 ani, o poză, la Memorialul Revoluţiei, în care sora ei se află în primul rând al manifestanţilor (foto: în geacă albă). „Marea durere este că nu s-a aflat nici până azi adevărul. Vrem să ştim exact ce a fost. Singurii vinovaţi au fost Stănculescu şi Chiţac? Ar trebui să plătească toţi care au făcut crime”, a mai spus Camelia Andrei.





"Am umblat peste tot. De la spitale, la miliţie, penitenciar şi procuratură. Nu existau niciunde liste".

Camelia Andrei

Revoluţie. Timişorenii se îndreaptă spre Judeţeana de Partid, pe 17 decembrie
Revoluţie. Revoluţionarul Ioan Bânciu pe Podul Decebal din Timişoara
Revoluţie. Maria Andrei se află în primul rând al manifestanţilor, pe 17 decembrie 1989
image

CITEŞTE ALTE POVEŞTI DIN CAMPANIA "20 DE ANI DE LIBERTATE":

DECEMBRIE: '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite