Cum putem să prevenim cancerul? "Adoptaţi un stil de viaţă sănătos, renunţaţi la fumat şi la alcool"
0
Ziua Mondială de Lupă împotriva Cancerului a fost marcată şi la Timişoara. Potrivit statisticilor, doi din zece români îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, în timp ce incidenţa cancerului în populaţia din ţară este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe an.
Ziua Mondială de Lupă împotriva Cancerului a fost marcată şi la Timişoara printr-o conferinţă-dezbatere susţinută de medicii oncologi, sub genericul „Pacient informat şi responsabil: Noi putem să ne implicăm. Eu pot să mă informez”. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu şi îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra problematicii cancerului în România.
Potrivit statisticilor, doi din zece români îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, în timp ce incidenţa cancerului în populaţia din ţară este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cum putem să ne luptăm împotriva cancerului?
„Putem preveni cancerul prin stilul de viaţă sănătos, implică renunţatul la fumat. Este unul din cele mai neocive noxe care sunt implicaţi în producerea cancerului. Mai ales în cancerul bronhopulmonar, în cancerele de ORL, de vezică urinară. Nu numai fumatul activ, dar şi cel pasiv este dăunător şi poate expune omul la cancerul bronhopulmonar, mai ales. Al doilea factor de risc este alimentaţia. O alimentaţie sănătoasă, bogată în legume şi fructe proaspete care să aducă un aport de vitamine, minerale şi fibre, poate preveni anumite cancere, mai ales din sfera tubului digestiv, dar şi cancerul de sân”, a declarat Daniela Sârbu, medic oncolog.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a finalizat un studiu în ce priveşte carnea procesată şi infleunţa asupra producerii cancerului. Rezultatul a fost că riscul de cancer creşte la cei care consumă carne procesată. Consumul de alcool este un alt factor de risc în declanşarea cancerului.
„Alcoolismul dublează riscul de cancer mamar la femei. E implicat şi în cancerele de sferă ORL şi hepatice. E important să se evite şi obezitatea. E un factor de risc, mai ales în cancerele mamare şi de sferă ginecologică, dar şi de tub digestiv. Un alt factor de risc pe care-l putem combate este sedentarismul. O viaţă cu activitate fizică poate preveni cancerul. 150 de minute de activitate aerobică moderată pe săptămână, dar şi intensă 75 de minute de activitate aerobică intensă, ar preveni cancerul. Aş zice 30 de minute de mers pe jos, pas alert, ar fi suficient să ne acopere nevoia de mişcare”, a mai spus Daniela Sârbu.
Deşi incidenţa cancerului a crescut, a crescut şi şi număprul de supravieţuitori. Dacă în anii 90 aveam aproximativ 1.300-1.400 de cazuri noi de cancer în judeţul Timiş, iar numărul de supravieţuitori era de aproximativ 6.000, acum se înregistrează uneva 2.600-2.800 de cazuri, anual, în timp ce numărul supravieţuitorilor ajunge la aproximativ 20.000.