Cum au luat avânt city-break-ul, turismul de weekend şi TripAdvisor în Timişoara. „Străinii care vin aici nu au auzit în viaţa lor de acest oraş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara prin ochii dronei Eye in the Sky
Timişoara prin ochii dronei Eye in the Sky

Cursele low-cost au dezvoltat la Timişoara filosofia de city-break. Capitala Banatului a devenit activă şi pe TripAdvisor – celebrul motor de căutare turistic.

În urmă cu câţiva ani, Timişoara încă nu era pe harta turistică europeană. Puţinii turişti care ajungeau în capitala Banatului veneau cu maşinile personale, cu trenul sau avioanele de linie. Lucrurile s-au schimbat radical odată cu venirea pe Aeroportul Timişoara a companiilor low-cost. Acestea au dezvoltat la Timişoara filosofia de city-break sau de „turism de week-end”. Aşa se face că Timişoara a devenit activă şi pe TripAdvisor – celebrul motor de căutare turistic.

La o simplă verificare pe „Things to do” (lucruri de făcut) Timişoara, primele trei rezultate sunt Piaţa Unirii, Catedrala Ortodoxă şi Cultural Tours – adică tururile ghidate. Timişoara City Tours, cel mai accesat ghid, aflat pe locul doi pe ţară conform TripAdvisor, este condus de Ludovic Satmari.
 

Dacă te uiţi la tururi, la nivelul României, suntem pe locul doi după Bucureşti. TripAdvisor ia în calcul cantitatea, calitatea şi prospeţimea. Dacă luăm pe tipuri de tururi, tururi de oraş, tururi de o zi, tururi culturale şi tururi pietonale, suntem pe locul întâi în România. După noi este Bucureşti, Braşov şi Sibiu", spune ghidul. 

Timişoara FOTO Eye in the Sky



"S-a simţit un bum după ce s-a terminat renovarea din centrul istoric"
 

Ludovic Satmari este unul dintre cei mai vechi ghizi activi din Timişoara. Face ghidaj de 15 ani pentru turiştii străini, în limba engleză. La începutul activităţii sale avea câte un tur, o dată la lună.  

Am terminat Geografia şi pe vremuri eram agent de turism. Dar făceam şi ghidaje când aveam. Pe vremea aceea aveam câte un tur de oraş o dată la lună. Timişoara nu era cunoscută ca loc de vizitat, de făcut tur. S-a simţit un bum după ce s-a terminat renovarea din centrul istoric, zona pietonală. Am ţinut tururi şi când era şantier, dar nu era prea apetisant oraşul. Acum doi ani am lansat Timişoara City Tour şi m-am pus şi pe TripAdvisor. În jur de zece ghizi activi sunt acum în Timişoara, din care cei ce trăiesc numai din asta suntem trei-patru. Acum sunt numai ghid”, a mai spus Satmari (foto). 

Ludovic Satmari


"A crescut mult Timişoara după ce a venit RyanAir"
 

Valul turiştilor amatori de city – break se datorează companiilor aeriene de tip low cost spune Satmari.

A crescut mult Timişoara după ce a venit RyanAir, în septembrie 2016. Cei mai mulţi călătoresc pe week-end-uri. Fac o excursie-două pe lună. Principalul criteriu e preţul biletului de avion. Aproape toţi care veneau aşa la Timişoara nu au auzit în viaţa lor de acest oraş. Au văzut preţul mic la avion, apoi au început să caute despre loc. Ideea de bază e că nu au auzit de Timişoara şi că imaginea pe care o avem încă afară e una gri-închis. Încă mai există în mentalul lor imaginea cu orfelinatele din anii 90”, a mai afirmat Ludovic Satmari. 

Timişoara FOTO Eye in the Sky



"Având aşteptări zero, vin aici şi găsesc un oraş frumos"
 

Ce le place străinilor în Timişoara?  „Le place surpriza. Sunt plăcut surprinşi. Având aşteptări zero, vin aici şi găsesc un oraş frumos, cu pieţe frumoase, locuri unde poţi să stai să bei cafea. Mulţi iau excursii de o zi.

Mai întâi îşi rezervă biletul de avion, apoi cazarea, iar apoi vă ce pot face. Unii iau tur de oraş, alţii excursii de o zi. Unii iau ambele. Cei mai mulţi spun că cel mai simplu să iei pulsul unui oraş este să ai un ghid, care să îţi explice istoria, locurile. Facem şi un tur al comunismului, le place foarte mult.

Timişoara FOTO Eye in the Sky

Îi duc şi la Muzeul Consumatorului Comunist. Problema noastră este că noi nu ne vedem cu potenţial turistic, deşi îl avem. Ar trebuie mai întâi să ne schimbăm imaginea despre noi”, a spus ghidul. 

Probleme cu chelnerii, taxiurile şi toalete

La categoria lipsuri, lucruri de corectat, Timişoara mai are mult de lucru. Satmari susţine că turiştii întreabă de ce sunt clădirile nerenovate, de ce nu există bucătărie locală, toalete publice, dar cel mai deranjaţi, spune ghidul, sunt de cum sunt trataţi de barmani, ospătari şi chelneri. 

Toţi mă întreabă unde pot mânca ceva tradiţional. E şi normal. Şi tu dacă te duci în Maroc vrei să mănânci ceva local. Nu prea avem. Vor să bea bere românească, locală. Eu le recomand  Timişoreana –le spun povestea, berile artizanale făcute în zonă, Sara, Bereta, Terapia. Sunt foarte încântaţi de berile locale. Aproape fiecare mă întreabă de ce nu sunt renovate clădiriele, ale cui sunt, cine trebuie să le repare. Vor să vadă şi muzee. Memorialul Revoluţiei nu este deschis duminică, sâmbătă e până la prânz, atunci când ei sunt aici. Mulţi spun că au probleme cu taxiurile, li se închide telefonul pentru că centralista nu vorbeşte engleză sau limbi străine. Asta e şi problema cu chelnerii, nu vorbesc engleză şi atunci se zburlesc, devin antipatici”, a mai spus Satmari. 

Timişoara FOTO Eye in the Sky



„Olandezi nu vor mai veni deloc"

Din păcate, va urma un recul al turiştilor, pe secmentul „low cost”, pentru că din această lună RyanAir şi-a închis baza de la Timişoara. De exemplu, veneau foarte mulţi turişti Olanda, însă acum WizzAir a renunţat la ruta Eindhoven, iar RyanAir a renunţat la Dusseldorf-Weeze, aflat la graniţa cu Olanda.

Olandezi nu vor mai veni deloc. Din Marea Britanie veneau foarte mulţi. RyanAir nu mai face Londra, a rămas WizzAir. Din Italia vin mulţi, dar Italia va rămâne, pentru că şi RyanAir şi-a păstrat cursa Milano-Timişoara. Mai sunt şi turişti care vin la Timişoara cu trenul de la Budapesta”, a completat Ludovic Satmari.

Timişoara FOTO Eye in the Sky


 

Asiaticii vin la Timişoara via Beograd

Un număr mare de turişti străini ajung la Timişoara de la Belgrad. În special cei asiatici (chinezi, taivanezi, japonezi, vietnamezi), care aterizează în capitala Serbiei, iar de acolo pleacă în turul Balcanilor. Satmari susţine că mai vin turişti şi din Australia sau America, iar de când a introdus WizzAir cursa de TelAviv au început să sosească mulţi evrei.

Timişoara FOTO Eye in the Sky

Un tur clasic de Timişoara durează două ore şi jumătate. Turiştii află istoria oraşului cronologic, cu plecare de la Castelul Huniazilor, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf.Gheorghe, Bastion, Piaţa Unirii şi apoi Piaţa Victoriei. Tururile mai lungi cuprind şi cartierele istorice Traian, Iosefin şi Elisabetin. 


SURSA FOTO EYE IN THE SKY

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite