Cum a scăpat de dosar penal un lector de la Academia de Poliţie acuzat de un fost procuror DIICOT că a plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei a decis încetarea procesului penal în cazul unui lector de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ trimis în judecată pentru plagiat. Lectorul a scăpat de acuzaţiile penale după ce s-a împăcat cu fostul procuror DIICOT pe care l-a plagiat.

Magistraţii bucureşteni au decis, la jumătatea lunii noiembrie, încetarea procesului penal în cazul lectorului Gianina Anemona Radu, trimisă în judecată în august 2018 pentru plagiat. Sentinţa prin care judecătorii au decis încetarea procesului penal în cazul Anemonei Radu scoate la iveală că aceasta a scăpat de acuzaţii după ce s-a împăcat cu fostul procuror DIICOT, Ioan Doru Cristescu, pe care Gianina Anemona Radu l-a plagiat şi care a şi depus plângere penală împotriva acesteia, cerând în cadrul procesului daune morale de un leu.

În acest caz, totul a început după ce fostul procuror DIICOT a depus o plângere penală în care o reclama pe Gianina Anemona Radu că în perioada 2014 - 2015 a publicat, sub semnătură proprie, în revistele „Studii de Securitate Publică” şi „Pentru Patrie” trei articole publicate de Ioan Doru Cristescu şi Victor Cătălin Enescu pe site-ul juridice.ro.

Potrivit datelor din dosarul penal în care a fost trimisă în judecată Gianina Anemona Radu, cele trei articole care ar fi fost copiate sunt „ Administrarea probelor multimedia”, publicat 20 mai 2014 în revista „Pentru Patrie”, „Unele aspecte privind sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra securităţii naţionale şi a actelor de terorism”, publicat în revista „Studii de Securitate Publică”, în iulie-septembrie 2014 şi „Consideraţii cu privire la procedeul probator al predării de obiecte, înscrisuri sau date informatice”, publicat în revista „Studii de Securitate Publică”, aprilie-iunie 2015.

După descoperirea plagiatului, fostul procuror Doru Ioan Cristescu a reclamat-o la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pe Gianina Anemona Radu pentru însuşirea calităţii de autor şi abuz în serviciu, iar pe fostul rector al Academiei de Poliţie Gheorghe Popa pentru omisiunea sesizării, prin faptul că, deşi a luat la cunoştinţă de plagiat, nu a sesizat autorităţile.

În iunie 2016, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a dispus clasarea acuzaţiilor de omisiune a sesizării pentru fostul rector al Academiei de Poliţie şi a dispus clasarea dosarului privind acuzaţiile aduse Anemonei Radu la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

În august 2018, procurorii au trimis-o în judecată pe Gianina Anemona Radu pentru însuşire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ca o creaţie intelectuală proprie.

După mai multe amânări pentru „pregătirea apărării”, la primul termen de judecată Gianina Anemona Radu a depus documente care atestă că s-a împăcat cu autorii articolelor plagiate Ioan Doru Cristescu şi Victor Cătălin Enescu. În urma acestei situaţii, judecătorii au dispus încetarea procesului penal. „Având în vedere manifestarea de voinţă a părţilor în sensul că se împacă, instanţa constată că nu este necesară analizarea existenţei faptei şi a săvârşirii acesteia cu vinovăţie de către inculpată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 1.  

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite