Cum a ajuns „O zi fără maşini“ să coste mai mult decât evenimentele dedicate Zilei Naţionale sau Revoluţiei din '89

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Casei de Cultură Timişoara,
Camelia Mingasson, şi primarul Timişoarei, Dominic Fritz FOTO Constantin Duma
Directorul Casei de Cultură Timişoara, Camelia Mingasson, şi primarul Timişoarei, Dominic Fritz FOTO Constantin Duma

Primăria Timişoara va organiza în 24 şi 25 iulie 2021 un eveniment prin care trei străzi importante din oraş vor fi închise parţial sau total pentru maşini şi vor fi deschise pentru pietoni, biciclişti şi trotinetişti.

Consiliul Local Timişoara a aprobat în ultima şedinţă agenda manifestărilor culturale pentru anul 2021, iar unul dintre evenimentele din agendă este „Străzi deschise - o zi fără maşini”. 

Pentru eveniment au fost alocate 250.000 de lei. De două ori şi jumătate mai mult decât pentru manifestările dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, pentru care s-au alocat 100.000 de lei, şi de şase ori mai mult decât pentru manifestările de Ziua Naţională, pentru care a fost alocată suma de 41.000 de lei.

Denumirea proiectului, schimbată din mers

Chiar dacă în Agenda Culturală proiectul figurează cu denumirea „Străzi deschise - o zi fără maşini” şi este prevăzut să aibă loc o singură zi, în 24 iulie, Primăria Timişoara şi Casa de Cultură au anunţat că evenimentul va fi organizat pe parcursul a două zile sub denumirea „Străzi pentru comunitate”.

Întrebat cum a fost stabilit bugetul în condiţiile în care manifestările dedicate Revoluţiei, spre exemplu, au primit mult mai puţini bani, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, Camelia Mingasson, instituţie prin care se organizează manifestările,  a declarat că „bugetul nu a fost stabilit comparativ, ci pe o analiză strictă a situaţiei”. 

„Am văzut exact de câţi bani am avea nevoie pentru a organiza un eveniment. Până la Ziua Revoluţiei mai este timp şi, evident, dacă se economisesc bani vor merge către alte manifestări”, a declarat Camelia Mingasson.

Directorul Casei de Cultură a explicat şi pentru ce vor fi cheltuiţi cei 250.000 de lei pentru evenimentul „Străzi pentru comunitate”. „Sunt foarte multe acţiuni care nu implică costuri financiare mari, dar sunt şi aspecte bugetate care implică costuri. De exemplu, e paza, firma care se ocupă de închiderea străzii, ecranele, scena, asociaţiile care vin şi susţine spectacole trebuie plătite. Nu toată lumea vine pe gratis, din păcate”, a declarat Camelia Mingasson.

Filme cu „atingere ecologică”

Primarul Dominic Fritz a declarat că „Străzi pentru comunitate” face parte dintr-o strategie mai amplă potrivit căreia bicicliştii şi pietonii să beneficieze de spaţii dedicate. 

„Vrem să arătăm că spaţiul public poate fi pus la dispoziţie pentru toată lumea. Nu este un spaţiu care trebuie să fie pus la dispoziţie doar maşinilor, ci este un spaţiu care poate fi folosit de toată comunitatea. Vrem să conştientizăm comunitatea locală că putem să dezvoltăm spaţiul public, poate şi în cartiere, nu doar preponderent pentru maşini, ci şi pentru pietoni, copii, biciclişti, oameni în vârstă şi aşa mai departe”, a declarat Dominic Fritz.

La rândul său, Camelia Mingasson a declarat că atât filmele, cât şi spectacolele puse în scenă cu ocazia evenimentului „Străzi pentru comunitate” vor avea o „tentă ecologistă”.

„Important este mesajul că ne dorim un oraş mai puţin poluat. De asta şi activităţile merg în această zonă, dar nu vor lipsi nici piese de teatru, spectacole pentru copii cu tematică ecologică. Inclusiv filmele care vor rula în acest sens giratoriu vor avea subiecte cu atingere ecologică”, a mai declarat Camelia Mingasson.

Vă mai recomandăm:

Ciocnirea civilizaţiilor cu „francezul” Daniel Funeriu şi „belgianul” Dan Alexe. Timişoara, mica Vienă sau Kabulul din inima Europei

Radiografia Timişoarei după 30 de ani libertate: „Dezvoltare urbană zero: uzine părăsite şi puşcăria în mijlocul oraşului“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite