Contabilă dată afară pentru că a refuzat să meargă la birou în starea de urgenţă. Femeia a fost concediată deşi obţinuse dreptul să lucreze de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O contabilă a cerut în instanţă să fie lăsată să lucreze de acasă pe perioada stării de urgenţă FOTO Arhivă
O contabilă a cerut în instanţă să fie lăsată să lucreze de acasă pe perioada stării de urgenţă FOTO Arhivă

O contabilă care a refuzat să meargă la birou pe perioada stării de urgenţă le-a cerut judecătorilor să oblige angajatorul să o lase să lucreze de acasă. Femeia a câştigat în instanţă, dar la două zile după câştigarea procesului a fost concediată.

Carmen Rez, angajată la Uniunea Judeţeană a Caselor de Ajutor Reciproc Caraş-Severin pe postul de contabilă a fost concediată pentru că a refuzat să meargă la birou pe perioada stării de urgenţă. Contractul de muncă al contabilei a fost desfăcut la câteva zile după obţinerea unei sentinţe prin care femeii i se dădea dreptul să lucreze de acasă pe perioada stării de urgenţă.

În acest caz, totul a început în 22 aprilie, când Carmen Rez a deschis un proces prin care le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe angajatorul său, Uniunea Caselor de Ajutor Reciproc Caraş-Severin, să îi permită să lucreze de acasă până la finalizarea stării de urgenţă. Carmen Rez a arătat că refuzul de a se mai prezenta la locul de muncă din motive întemeiate, precum frica de contaminare cu coronavirus, în condiţiile în care „angajatorul nu dezinfectează periodic suprafeţele, nu oferă măşti de protecţie, nu pune la dispoziţie dezinfectanţi de mâini, nu ţine cont de obligaţia de distanţare socială, neoferind spaţiul necesar pentru existenţa a minim 2 metri între angajaţi şi nu aplică practic nici o măsură de protecţie”, nu poate atrage sancţionarea sa civilă, penală, disciplinară sau patrimonială. Contabila a mai arătat că specificul muncii sale permite munca de la domiciliu, dar cu toate acestea, angajatorul i-a respins solicitarea de a lucre de acasă.

Până la judecarea procesului pe fond, contabila a deschis şi un proces prin intermediul căruia solicitarea ei să fie judecată în regim de urgenţă, pe calea ordonanţei preşedinţiale. În primă instanţă, la Tribunalul Caraş-Severin, contabila a avut câştig de cauză, iar Uniunea Caselor de Ajutor Reciproc Caraş-Severin a fost obligată să îi permiă lui Carmen Rez să lucreze de la domiciliu. În apelul de la Curtea de Apel Timişoara, contabila a pierdut arătând „în situaţia în care s-ar dispune obligarea pârâtei să-şi dea acordul pentru ca reclamanta să desfăşoare vremelnic munca la domiciliu pe perioada stării de urgenţă, se ajunge la pronunţarea unei soluţii definitive, avându-se în vedere caracterul temporar al stării de urgenţă, măsurile dispuse pe calea ordonanţei preşedinţiale vor căpăta caracter definitiv, fondul cauzei fiind astfel judecat pe calea ordonanţei preşedinţiale”.

În 11 mai, cu patru zile înainte de încheierea stării de urgenţă, Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat sentinţa pe fond în procesul prin care Carmen Rez a cerut să i se permit să lucreze de acasă pe perioada stării de urgenţă. În instanţă, femeia a demonstrate că, deşi a lucrat de acasă, fără să îi ceară angajatorului laptop, telefon sau alte facilităţi, şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză. „Instanţa constată că reclamanta lucrează încă din data de 13 martie 2020 în regim de telemuncă, chiar dacă în perioada 17.03.2020 – 30.03.2020 s-a aflat în concediu de odihnă aprobat de către angajator, aşa cum reiese şi din Raportul de activitate existent la pagina 61 dosar. Astfel, reclamanta a efectuat sarcini concrete de serviciu prin validarea, generarea, semnarea şi transmiterea către ANAF a bilanţurilor contabile pentru CAR CPL Caransebeş, CAR SANITAR Caransebeş şi CAR PTT Reşiţa. De asemenea, în perioada 13.04.2020 – 28.04.2020, reclamanta a continuat să îşi exercite atribuţiile prevăzute de contractul individual de muncă şi de fişa postului. Reclamanta şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, dovedind că şi-a respectat zilnic programul de muncă de 8 ore/zi, prezentând în detaliu cu referiri la ora şi minutul la care a efectuat toate operaţiunile profesionale (trimitere e-mailuri, verificare, validare şi transmitere declaraţii 112 către ANAF, convorbiri telefonice cu contabilii CAR, convorbiri on-line pe grupul WhatsAPP cu responsabilii cu supravegherea din sistemul UN CARS, etc.). Analizând apărările pârâtei, instanţa constată că aceasta nu a putut demonstra că reclamanta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, neaducând nici o probă în acest sens”, se arată în sentinţa Tribunalului Caraş-Severin, care nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, chiar dacă cererea a rămas fără obiect, starea de urgenţă fiind încheiată.

Contactată de „Adevărul”, Carmen Rez a declarat că la două zile după pronunţarea sentinţei care îi dădea dreptul să lucreze de acasă pe perioada stării de urgenţă a fost concediată pentru că nu s-a prezentat la birou pe perioada stării de urgenţă. „Mi-a fost desfăcut contractul de muncă după 18 ani de activitate pentru că nu m-am prezentat la birou pe perioada stării de urgenţă, considerându-se că nu pot să fac contabilitate de acasă”, a declarat Carmen Rez, care a spus că urmează un nou proces prin care va contesta decizia de desfacere a contractului de muncă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite