Colegiul „C. D. Loga“, ridicat în 1903 după proiectul arhitectului Alpár Ignátz, trece pe reabilitare pe fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul „C. D. Loga“ din Timişoara a primit o infuzie de peste 7 milioane de lei, din fonduri europene, pentru reabilitarea clădirii.

Primăria Timişoara a început lucrările de reabilitare la Liceul „C.D. Loga“, din fonduri proprii, iar acum s-a ivit ocazia să primească o finanţare europeană, prin redistribuire. Valoarea totală a proiectului este de 7.346.636 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este 6.987.733 lei. Durata de implementare este de 12 luni.

Se urmăreşte reabilitarea infrastructurii spaţiilor de învăţământ din cadrul colegiului, prin lucrări la structurile de rezistenţă, faţade, pardoseli, pereţi, tâmplării; refacerea canalizării pluviale; amenajarea grupurilor sanitare; reabilitarea utilităţilor; amenajarea terenului de sport şi a vestiarelor.

Se vor îmbunătăţii condiţiile de siguranţă şi confort în spaţiul de învăţământ al colegiului; prin accesibilitatea generală, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Vor fi echipate corespunzător 27 săli de clasă, 10 laboratoare, biblioteca, nouă cabinete, sala de sport, sala de festivităţi, muzeul de biologie.



Vor beneficia de infrastructura reabilitată 1.150 elevi.

Clădire cu valoare istorică

Amplasată în centrul istoric al Timişoarei, pe o suprafaţă de 6.473 de metri pătraţi, clădirea Colegiului Naţional „Constantin Diaconovici Loga” intră în categoria celor mai importante monumente arhitecturale ale oraşului.

La 1 august 1897 se încheie un contract între Primăria oraşului Timişoara şi ministrul Instrucţiunii Publice, Wlassics Gyula, privind ridicarea unui sediu pentru o nouă şcoală care să faciliteze accesul la educaţie a unui număr mai mare de copii, Gimnaziul Superior al călugărilor piarişti devenind insuficient pentru numărul tot mai mare de elevi.

Primăria pune la dispoziţie un teren de peste 6.000 de metri pătraţi şi suma de 50.000 de florini. Arhitectul Alpár Ignátz stabileşte construirea edificiul şcolar în zona zidurilor dărâmate ale cetăţii, între depozitele Huniade şi Cazarma Ardeleană.



Clădirea se ridică între 1902-1903, după proiectul arhitectului menţionat, ce se regăseşte în  Planul de Sistematizare al Oraşului realizat de Ybl Lajos.

image
image

Aici va funcţiona Şcoala Superioară Regală Maghiară din Timişoara.

Stilul architectural este cel al barocului vienez, remarcându-se prin simetrie şi echilibru. Ferestrele şi frontonul de la primul etaj au ancadramente baroce, iar ferestrele de la etajul superior au arcuri semicirculare cu decoraţiuni.

Compoziţia spaţiilor, elementele decorative ale faţadelor, subsolurile realizate din bolţi de cărămidă conferă o deosebită valoare edificiului.

În data de 7 august 1919 şcoala este preluată de administraţia românească şi devine primul liceu românesc din Timişoara, purtând numele cărturarului Constantin Diaconovici Loga.

În 1919, clădirea a fost renovată complet, cele 16 săli de clasă au fost mobilate şi s-au amenajat laboratoare de fizică, chimie, ştiinţe naturale, dotate după toate exigenţele epocii.  



În 1949, s-a construit o sală de festivităţi, cu 500 de locuri, iar în 1969 s-a construit o ieşire nouă şi două scări de acces. În 2002 se finalizează lucrările de consolidare a sălii de festivităţi avariate de cutremurele din anii 90.

În anul 1948 autorităţile comuniste îi impun denumirea de „Nikos Beloianis”, apoi de Şcoala Medie nr. 1. De abia în anul 1970 îşi redobândeşte denumirea de C.D. Loga.
 

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite