Colecţia de timbre "Timişoara - 800 de ani de atestare documentară" creează bătăi de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe timbrele seriei sunt reproduse litografii vechi ale Cetăţii Timişoara
Pe timbrele seriei sunt reproduse litografii vechi ale Cetăţii Timişoara

Romfilatelia a lansat mărcile poştale „Timişoara – 800 de ani de atestare documentară“. Data exactă despre atestarea Timișoarei a creeat o controversă în rândul istoricilor, unii dintre ei susținând că este greșită această aniversare.

Timbrul, un ambasador al valorilor unei ţări, va face cunoscută în întreaga lume o parte importantă din istoria Timişoarei. Romfilatelia a lansat pe piaţă o serie de mărci poştale aniversare „Timişoara – 800 de ani de atestare documentară“. Acestea sunt alcătuite din patru timbre şi o coliţă dantelată.

Filatelia îşi arată astfel respectul faţă de istoria, cultura şi tradiţia Timişoarei. Este pentru prima dată când se lansează timbre despre istoria acestui important oraş. Am mai avut emisiuni cu Sibiu – Capitala Culturală Europeană, Iaşi – 600 de ani, Sighişoara – Monument UNESCO, Bucureşti - 550 de ani de istorie. Este un semn de respect şi faţă de filatelişti“, a declarat Cristina Popescu, preşedintele Romfilatelia.



GALERIE FOTO

Colecția de timbre „Timişoara – 800 de ani de atestare documentară“

Pe timbrele seriei sunt reproduse litografii vechi ale cetăţii Timişoarei, monumente vechi reprezentative din Timişoara: Catedrala Mitropolitană, Catedrala Romano-Catolică, Castelul Huniade şi Cetatea Timişoarei, reprodusă după o pictură din anul 1602.

Este un lucru grozav că au apărut acesete timbre despre Timişoara. Ultimele timbre despre oraş au fost legate de aniversarea a 10 ani de la Revoluţie. Dar despre istoria veche sunt primele. Noi aniversăm mereu evenimentele importante ale oraşului.Spre exemplu, în aprilie lansăm plicuri cu aniversarea a 100 de ani de la construirea palatelor Loyd şi Palace şi 200 de ani de la ridicarea Casei cu atlanţi“, a spus Marius Muntean, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor din Timişoara.

Controverse asupra primei atestări

În 1212, Regele maghiar Andrei al II-lea donează mai multe posesiuni comitelui Sebus, aceasta fiind considerată de filatelişti şi de istoricii Primăriei prima atestare a Cetăţii Timişoara. Unii istorici nu sunt de acord cu această aniversare. Ei susţin anul 1266, când s-a emis documentul Regelui Ştefan, care menţionează Cetatea "Tymes" alături de alte aşezări şi domenii feudale din comitatele bănăţene.

Această problemă a fost elucidată în anii `60, într-o carte scrisă în limba germană. Acele donaţii ale Regelui Andrei al II-lea se referau la posesiuni din zona Pozsony, actualmente Bratislava și nu are nicio legătură cu Timișoara. Toate datele dinainte sunt nesigure. Singura dată neatacabilă este 1266, când Ştefan, tânărul rege al Ungariei, donează pământul numit Rety al cetății Timiș, către comitele Parabuch.  În mod sigur, cetatea a fost construită de Regele Bela, după atacul tătarilor. Dar nu se cunoaşte data exactă“, a declarat istoricul Sorin Forţiu.

Evenimente în timpul regilor din dinastia Arpadiană


Date anterioare anului 1000, referitoare la localitatea Timișoara, nu există, întrucât orașul principal din Banat, mult timp, era Cenadul, unde în 1047 exista o episcopie catolică. Primele informații apar în timpul regilor maghiari ai dinastiei Arpadiane.

O posibilă atestare documentară indirectă este în 1177, cu prilejul unei regale confirmări testamentare, când este atestat documentar pentru prima dată un comite de Timiș, dar acest fapt nu implică automat și existența unei cetăți Timiș(oara).

Tot o atestare documentară indirectă este și în 1203, atunci când Poth, comite al Timișului, este menționat drept martor al unei donații regale într-un document emis de regele ungar Imre în favoarea mănăstirii Sfintei Cruci.

După alungarea tătarilor din Ungaria, la 1242, cetatea Timișoarei este întărită de către regele Bela al IV-lea, dar nu există o dată clară despre acest lucru.

Timișoara va înflori sub dinsatia lui Carol Robert de Anjou, care, în 1307 ordonă zidirea unui palat regal, luxos și solid întărit, și mută capitala Ungariei la Timișoara, între 1316-1325.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite