Cele mai interesante inovaţii şi oamenii care inventează o lume mult mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VEST Gânditorii din regiune au găsit rezolvări pentru probleme actuale şi au rămas în istorie cu ele. Obişnuiţi cu saloanele de inventică internaţionale, cei mai mari inovatori din Vestul ţării au fost medaliaţi pentru invenţiile lor.

Tineri sau bătrâni, inventatorii care au fost remarcaţi pentru munca lor au un lucru în comun: pasiunea pentru creaţie. Hunedoreanul Corneliu Birtok-Băneasă, de 33 de ani, este singurul inventator român înregistrat în baza de date a constructorului Ferrari şi poate fi considerat inventatorul român al deceniului.


Creaţiile ingenioase ale lui Corneliu Birtok-Băneasă ocupă o masă de bucătărie

Prima sa invenţie a realizat-o  la 15 ani şi a aplicat-o pentru a îmbunătăţi randamentul motorului de pe maşina familiei. Invenţiile hunedoreanului se numesc „filtre de aer unicat pentru motoarele de automobil” şi ajută la reducerea consumului de combustibil cu până la 10 procente şi diminuarea volumului de noxe. „L-am montat pe maşina familiei, o Dacia 1300. A mers vorba şi am început să fac filtre pentru maşinile prietenilor mei”, şi-a amintit Corneliu Birtok-Băneasă.

Ioan Davidoni din Timişoara a creat dispozitivul care reduce consumul de carburant cu 20 la sută şi o mască vindecătoare, dar a ajuns pe buzele tuturor după ce a inventat sutienul vibrator. Timişoreanul de 62 de ani este unul dintre cei mai renumiţi inventatori din ţară şi munca sa este reflectată în cele peste 125 de invenţii brevetate care îi aparţin. „Ca inventator trebuie să ai mult curaj şi forţă”, a spus bărbatul. Îngrăşământul magnetic este o altă invenţie de succes pe care timişoreanul a pus-o la punct şi pentru care a obţinut brevet, la fel şi ecranul antiradiaţie care se aplică pe calculator şi telefoane pentru a proteja persoanele de efectele negative ale radiaţiilor.


Cristian Roşu a obţinut nenumărate diplome în SUA 

Bihoreanul Cristian Roşu, fost elev al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, a uimit americanii de la INTEL. A câştigat aurul Concursului de Ştiinte şi Inginerie din SUA cu dispozitivul care calculează probabilitatea producerii unui accident. Potrivit tânărului inventator, dacă există risc de accident, aparatura preia parţial controlul maşinii. Cristian a lucrat la aparat timp de şase luni. „A fost prima invenţie non-robotică pe care am făcut-o. Am creat un dispozitiv care în caz de accident frânează în locul şoferului”, a explicat Cristian. Ideea i-a adus o medalie de aur şi 3.000 de dolari.

Sănătate reinventată

Datorită lui Marius Hegeduş, reşiţenii se pot trata de diferite afecţiuni cu ajutorul unui dispozitiv special. Una dintre cele mai recente idei ale sale este generatorul de aerosoli salini.  „Am observat faptul că tratamentul la salină era o modă, dar costurile erau mult prea mari. Dispozitivul este destinat aplicării unor tratamente adjuvante, în afecţiuni pulmonare, ORL, dermatologie, alergo-imunologice, dar şi la creşterea imunităţii generale a organismului, detoxifiere şi relaxare“, a spus inginerul reşiţean.

image
image

Vindecă reumatismul


Ioan Groza are în mână o mostră din vitalizantul care a vindecat mii de oameni

image

Datorită lui Ioan Groza (foto) mii de oameni au scăpat de afecţiuni pentru care doctorii nu aveau un tratament. Arădeanul, de 72 de ani, a primit certificat de marcă înregistrată pentru „Vitalizantul Taina Naturii” şi Ministerul Sănătăţii a aprobat comercializarea acestuia. Medicamentul a apărut după ce Ioan Groza s-a pricopsit cu reumatism şi cu două hernii de disc. „Doctorii nu m-au putut ajuta. Aşa am adaunat pe parcursul câtorva ani o reţetă care cuprindea 87 de plante. Am ales 12 dintre acestea şi aşa s-a născut Vitalizantul care m-a scăpat de reumatism”, a spus Ioan Groza. (Adrian Todor)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite