Cei mai buni elevi din ţară la Memoria Holocaustului. Povestea eroilor care au salvat evrei a luat premiul întâi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Robert Săbău a luat premiul întâi cu o lucrare despre cei care au salvat evrei din lagărele naziste
Alexandru Robert Săbău a luat premiul întâi cu o lucrare despre cei care au salvat evrei din lagărele naziste

Peste 70 de elevi de gimnaziu şi liceu din toată ţara au participat săptămâna trecută, la Lugoj, la Concursul Naţional de Memorie a Holocaustului. Un elev din Timişoara a luat premiul întâi la categoria gimnaziu, iar o elevă din Râmnicu-Vâlcea a luat locul întâi la categoria elevilor de liceu.

Ajuns la ediţia a cincea, concursul organizat sub egida Ministerului Educaţiei, în colaborare cu Institutul Elie Wiesel din Bucueştiu şi Memorial Library din New York a adunat la Lugoj 75 de elevi de gimnaziu şi liceu din toată ţara. În cadrul concursului organizat la Surduc şi Lugoj, tinerii au avut ocazia să cunoască supravieţuitori ai Holocaustului din România şi să le pună întrebări. În cadrul concursului, pe lângă proba teoretică, elevii de gimnaziu au avut de prezentat şi o probă practică.

Premiul întâi l-a obţinut, Săbău Robert Alexandru, un elev de la Colegiul Ion Mincu din Timişoara. Împreună cu profesoara care l-a coordonat, elevul de clasa a şaptea a prezentat o lucrare despre eroii Holocaustului, cei care au făcut eforturi supraomeneşti pentru a-i salva pe evrei din lagărele naziste. Un exemplu în acest sens este Oscar Schindler, a cărei poveste a fost şi ecranizată într-un film de excepţie. „Prin Holocaust, eu înţeleg ceea ce a făcut Hitler cu evreii, direct sau indirect. Am fost impresionat de poveştile celor care au făcut eforturi pentru a-i salva pe evrei”, a spus Alexandru Săbău.

Şi-a iertat călăii

La categoria elevilor de liceu, locul întâi l-a obţinut Lidia Radu (foto jos), o fată din Râmnicu Vâlcea, provenită dintr-o familie cu 10 copii. „Un popor şi-a pus la dispoziţie toate mijloacele de care dispunea pentru a-i extermina pe evrei. Mă bucur că am putut vorbi cu supravieţuitorii. Am vorbit cu domnul Liviu Beriş şi l-am întrebat dacă are vreu resentiment faţă de oamenii aceia. Mi-a spus o povestioară despre ce i s-a întâmplat în Transnistria şi mi-a spus că nu-i urăşte pe oamenii aceia. Pur şi simplu i-a iertat”, a spus Lidia.



Principalul merit pentru organizarea Olimpiadei Naţionale de Memorie a Holocaustului de la Lugoj îl are Steven Ausnit, evreu la origine şi membru în conducerea Memorial Library din New York. În cadrul festivităţii în care a primit cheia oraşului, Ausnit le-a transmis tinerilor să ducă mai departe memoria Holocaustului pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete în viitor.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite