Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui României
0Încercarea de înlocuire a şefilor celor două camere parlamentare a generat astăzi un adevărat război politic în România. Dacă schimbarea celor doi şefi va fi posibilă, Crin Antonescu ar putea ajunge în fruntea Senatului. În acest fel, îi este ameninţată poziţia Preşedintelui Traian Băsescu. Constituţia prevede că şeful statului poate fi demis, cu anumite condiţii.
Al doilea capitol al Constituţiei României, cel referitor la şeful statului, prevede prin articolul 95 că acesta poate fi schimbat din funcţie în cazul în care ar săvârşi fapte grave, prin care ar încălca articolele Constituţiei. Chiar şi aşa, este necesară consultarea Curţii Constituţionale. Propunerea de suspendare poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Aceşti paşi nu sunt, însă, de ajuns. Dacă propunerea de suspendare este aprobată, în cel mult 30 de zile trebuie organizat un referendum privind demiterea Preşedintelui. Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă, Preşedintele e suspendat sau se află în imposibilitatea de a-şi exercita funcţie, automat noul preşedinte interimar va fi preşedintele Senatului sau cel al Camerei Deputaţilor.
Iată mai jos articolele din Consituţie care se referă la suspendarea şefului de stat:
ARTICOLUL 95 - Suspendarea din functie
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
ARTICOLUL 98 - Interimatul functiei
(1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Ponta, între Năstase şi Băsescu
Cine este personajul „Dottore“, apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta
Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!
Ponta continuă asaltul politic împotriva instituțiilor statului care nu răspund la comenzi
Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"
Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului
Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"
Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"