Ce se întâmplă cu nervii şoferilor în traficul infernal? Un psiholog pune punctul pe „i”: "Am ajuns ca în trafic să nu ne mai respectăm unul pe celălalt"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul pune la încercare nervii oamenilor
Traficul pune la încercare nervii oamenilor

Psihologul timişorean Cătălin Ilie ne-a explicat ce se întâmplă cu şoferii care sunt nervoşi în traficul infernal. Cum ajung să îşi piardă minţile la volan.

La orele de vârf, e nebunie în trafic. Străzi închise, şantiere. Şoferii claxonează, se enerveză, nu respectă regulile, în unele cazuri apar accidentele. Cam asta se întâmplă în toate marile oraşe din ţară. Ce se întâmplă cu noi în trafic. Am încercat să aflăm răspunsul de la psihologului Cătălin Ilie.

Evident că în primă fază toţi o să găsim vinovaţi. Sunt cei de la Primărie care nu au făcut drumuri mai bune. Sunt părinţii care au cumpărat maşini la copii. Nu o să facem altceva decât o să găsim vinovaţi în jurul nostru. La un moment dat, vom căuta vinovaţi în jurul nostru. Ăla încalcă regulile e circulaţie, de ce să nu fac şi eu la fel. Începem să ne învinovăţim unul pe altul. Astfel, am ajuns ca în trafic să nu ne mai respectăm unul pe celălalt”, spune Cătălin Ilie.

Principalal motor al nemulţumirilor şi al atitudinii noastre este stresul.

În momentul de faţă din ce în ce mai mult ne industrializăm. Corporatiştii au adus termenele dead-line. Termene limită. În care se pune persiune asupra noastră, să respectăm anumite înţelegeri. Acestea sunt duse, la un moment dat, până la limită. Putem da vina pe angajatorii noştri, pe şefii noştri, pe serviciul nostru. Însă adevărata vină pentru care apare stresul în viaţa noastră este însăşi baza acestei societăţi, care înseamnă familia.  De fiecare dată, oamenii în maşină îşi aduc problemele de acasă”, a explicat psihologul.

Cătălin Ilie susţine că maşina devine locul în care oamenii încep să defuleze. „Nu-i aşa că pe maşina care tocmai ne-a depăşit. Nu-i aşa că pe cel care a trecut înaintea noastră iar semaforul s-a făcut roşu, iar eu întârzii zece minute. Să ne imaginăm o scenă, nevasta îl sună pe bărbatul de la volan şi-l ceartă că nu a dus copilul la timp la şcoală. Apoi şeful sună şeful care-i spune că nu a predat documentele în termen. În final, sună şi copilul, că nu i-ai lăsat bani. Ghici cum o să reacţioneze acest om când în faţa lui se bagă unul, iar din cauza lui se face roşu. Asta denotă că stresul pe care îl avem acasă, la serviciu, ne face să reacţionăm. Dar maşinile sunt periculoase. Şi asta pentru că interiorul ei ne oferă un confort”, a mai spus Ilie.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite