Casa Maghiară din Timişoara, răscumpărată cu ajutorul statului ungar, cu 2,3 milioane de euro VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reinaugurarea Casei Maghiare din Timişoara FOTO Ş.Both
Reinaugurarea Casei Maghiare din Timişoara FOTO Ş.Both

Casa Maghiară – imobil construit după planurile arhitectului Laszlo Szekely în 1930, pentru comunitatea maghiară din oraş, a fost achiziţionată de Asociaţia Bastionul, după un ajutor financiar de 3 milioane de euro din partea Guvernului Ungariei.

Situată pe bulevardul Revoluţiei, în apropierea Palatului Administrativ, Casa Maghiară din Timişoara a fost construită în 1930, din donaţii ale comunităţii maghiare. Aici au funcţionat instituţii culturale, dar a fost şi sediul formaţiunii politice maghiare de la vremea aceea. Clădirea a fost intabulată ca proprietate a Societăţii pe Acţiuni Casa Maghiară, înfiinţată cu acest scop. 

Autorităţile comuniste au naţionalizat clădirea, iar imobilul a găzduit, printre altele, Comitetul Orăşenesc al PCR. Apoi, clădirea a fost sediul ziarelor de partid. 

GALERIE FOTO

La începutul anilor ’90, imobilul a fost achiziţionat de Timpress SA, editura cotidianului Renaşterea Bănăţeană deţinută de miliardarul Iosif Constantin Drăgan. 

În ultimele decenii, reprezentanţii comunităţii ungurilor din Timişoara au intentat numeroase procese pentru revendicarea Casei Maghiare, dar toate au fost pierdute. 

Într-un final, clădirea a ajuns în posesia fraţilor Emil şi Marius Cristescu, cei mai bogaţi timişeni, care au intenţionat să facă acolo un hotel. 

După o lungă perioadă de negocieri, fraţii Cristescu au vândut imobilul Asociaţiei Bastionul, cu 2,3 milioane de euro. De altfel, Asociaţia a reuşit să obţină o finanţare de 3 milioane de euro din partea Guvernului Ungariei pentru această achiziţie. 

    

“Este o mare bucurie că am putut intra din nou în posesia acestui imobil. Nu a fost uşor. Eu l-am căutat pe domnul Cristescu, care a fost foarte amabil şi ne-a înţeles problema. El ne-a vândut această clădire. Trebuia convins şi Guvernul Ungariei să ne ajute substanţial, toţi banii vin de acolo. Avem două clădiri. Clădirea veche, spre stradă, are patru etaje şi o clădire construită în anii 70, care are două etaje. În total aproape 1.800 de metri pătraţi de birouri. Starea celor două clădiri este dezolantă. Nu s-a investit nimic în ele. Trebuie să renovăm pretutindeni, să refacem afară, înăuntru, nu o să fie uşor”, a declarat Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, preşedintele Asociaţiei Bastionul.

Ca să marcheze momentul important pentru comunitate, Asociaţia Bastionul a organizat un eveniment festiv în care curioşii au putut vizita imobilul ce urmează să fie şi reabilitat. 

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both

Sală mare şi elegantă pentru evenimente

Tipografia ziarelor Renaşterea Bănăţeană şi Uj Szo a funcţionat la subsolul clădirii până în urmă cu câteva luni. Au rămas acolo toate vechile echipamente folosite din anii 60.

“În locul tipografiei o să fie o sală de evenimente. La parterul clădirii sunt două spaţii comerciale, dorim să avem vânzare de vinuri, cărţi şi alte produse ungureşti. La subsol vrem să facem un bufet. Undeva la etaj vrem să dăm jos zidurile construite ulterior pentru compartimentare şi să deschidem o sală mare şi elegantă pentru evenimente. Acum suntem în faza de proiectare, mai durează cinci luni. Până atunci intră aici diferite asociaţii, cluburi, începe viaţa culturală încet, încet”, a mai spus Peter Tamas. 

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both

Maghiarii au piedut toate procesele

Casa Maghiară a fost retrocedată în 1998 comunităţii maghiare printr-o ordonanţă de urgenţă, însă clădirea era deja în proprietatea societăţii Timpress SA. Prin urmare, în instanţă, societatea a scos imobilul de pe lista proprietăţilor ce urmau să fie restituite.

“După naţionalizare, clădirea a aparţinut statului roman. După Revoluţie, această clădire a ajuns în proprietatea unei societăţi pe acţiuni, care şi-a însuşit clădirea. Adică s-a trecut proprietar în C.F. Comunitatea maghiară a demarat după 90 diferite demersuri juridice, pe foarte multe planuri şi temeiuri de drept, dar nu s-a reuşit recâştigarea imobilului. Cele mai multe acţiuni au fost respinse pe motivul lipsei calităţii procesuale active ale celor care au încercat să redobândească imobilul. Acea societate din 1930 trebuie cumva să-şi revendice imobilul, dar nici măcar forma juridică nu mai exista. De asta s-au pierdut toate procesele. S-a mers de două ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, toate demersurile noastre au fost respinse”, a declarat avocatul Andrei Molnar, preşedintele UDMR Timiş şi fost subprefect de Timiş.

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both

Arhitectul Szekely Laszlo a donat proiectul

Imobilul a fost construit în 1930 pe un teren gol, la acea vreme nefiind nicio construcţie între Poşta Mare şi Podul Decebal. 
 

“Povestea clădirii a început în 1923, când, la o întrunire a corului maghiar s-a lansat această dorinţă de a construi o casă de cultură pentru maghiarii din Timişoara. S-a lansat apoi o iniţiativă de a face donaţii. Banii s-au adunat greu. Până la urmă s-a cumpărat acest teren, de la poştă la parc era teren gol. Arhitectul Szekely Laszlo a făcut proiectul pe gratis, nu a cerut onorariu. Asta a fost constribuţia lui. S-au implicat şi marii industriaşi şi bancheri ca Szana sau Totisz. Până la urmă s-a construit clădirea şi în 1930 s-a făcut inaugurarea”, a povestit istoricul Ioan Szekernyes.

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both

Sediul Comitetului Orăşenesc al PCR

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, imobilul a fost folosit ca spital militar, iar după aceea a fost preluată de Uniunea Populară Maghiară din Timişoara, care a funcţionat până în 1953. Ulterior, imobilul a fost luat de Partidul Comunist.

“În 1953 s-a desfinţat Uniunea Populară Maghiară, pentru că autorităţile au spus că problema minorităţilor din România e rezolvată. Casa a fost luată de Partidul Comunist. Din 1953 până în 1968 a fost sediul Comitetului Orăşenesc al PCR. După mutarea Comitetului Orăşenesc la primărie, aici au fost mutate ziarele de partid. Drapelul Roşu, Szabad Szo, ziarul german şi sârbesc, o perioadă a funcţionat aici şi Editura Facla. După 1989, cei care au făcut ziarul Renaşterea Bănăţeană pe scheletul ziarului Drapelul Roşu, adică societatea Timpress, au reuşit să se treacă proprietari în Cartea Funciară”, a povestit istoricul Ioan Szekernyes.

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both

„Aveţi o tenacitate care este o inspiraţie pentru noi toţi în Timişoara”

La reinaugurarea Casei Maghiare au participat invitaţi din ţară şi strănătate, printre ei fiind şi Potapi Arpad, membru al Parlamentului Ungariei, secretarul de stat pentru politica naţională din Ungaria.

De la eveniment nu a lipsit nici primarul Dominic Fritz. “Vedeam această clădire superbă proiectată de cel mai important arhitect pentru Timişoara, Szekely Laszlo. Dar dincolo de valoarea arhitecturală şi istorică, pe mine m-a impresionat foarte mult activitatea comunităţii maghiare din Timişoara. Şi faptul că nu vă uitaţi în trecut, nu plângeţi după ce a fost odată în trecut şi reuşiţi într-un mod deosebit şi impresionant să aduceţi acest trecut în prezent şi să-l transformaţi în ceva frumos şi valoros pentru comunitatea voastră, dar şi pentru comunitatea timişoreană. Aveţi o tenacitate maghiară care este o inspiraţie pentru noi toţi în Timişoara. Avem nevoie de creativitatea voastră, de implicara şi optimismul vostru.Recuperarea Casei Maghiare este o victorie pentru toată Timişoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both


 

În perioada următoare, superbul imobil urmează să fie restaurat, reamenajat şi recompartimentat pentru a putea servi nevoilor comunităţii maghiarilor din Banat. 

Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both
Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both
Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both
Reinaugurare Casa Maghiară FOTO Ş.Both

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO VIDEO Biserica Centrului Reformat din Timişoara, inaugurată la 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei

FOTO Guvernul Ungariei dă 5 milioane de euro pentru terminarea spectaculosului Centru Reformat din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite