Când trebuie vaccinaţi cei care au avut COVID şi ce se întâmplă dacă primeşti vaccinul în timp ce eşti infectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru cei care au avut COVID, vaccinarea este recomandată la 30 de zile după ce au făcut boala
Pentru cei care au avut COVID, vaccinarea este recomandată la 30 de zile după ce au făcut boala

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara le recomandă persoanelor care au COVID-19 să se vaccineze la 30 de zile de la obţinerea unui test negativ. Totuşi, susţin medicii, vaccinarea unei persoane afectate de boală nu este o problemă.

Mai multe cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara şi de la Spitalul Judeţean Timişoara au fost diagnosticate cu COVID-19 după ce au fost vaccinate. În toate aceste cazuri s-a constatat că medicii erau infectaţi în momentul vaccinării, dar erau asimptomatici, virusul fiind în perioada de incubaţie.

Vaccinarea cadrelor medicale care erau infectate fără să ştie la momentul vaccinării, intră în contradicţie cu recomandarea medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, potrivit căreia, în cazul celor care au avut COVID-19, vaccinarea ar trebui să se facă la 30 de zile de la obţinerea unui test negativ.

Medicul Virgil Musta a explicat că recomandarea de vaccinare la 30 de zile de la obţinerea unui test negativ nu este una specifică vaccinului anti-COVID, fiind o recomandare generală, valabilă în cazul oricărui vaccin. Doctorul Musta a declarat că nu este nicio problemă dacă o persoană se vaccinează în timp ce e infectată fără să ştie, fiind asimptomatică.  

„E o chestie de cum sunt recomandările. Eu sunt convins că dacă te vaccinezi şi eşti în perioada de incubaţie a bolii nu poate să aibă reacţii deosebite. Nu ar avea de ce să influenţeze vaccinul negativ evoluţia bolii”, a declarat doctorul Virgil Musta.

Medicul a mai arătat că în cazul oricărui vaccin recomandarea este să fie administrat la 30 de zile de la o boală acută.  „Se consideră că într-o boală acută se produce o tulburare în imunitatea organismului. Organismul produce anticorpi ca să se apere. Dacă tu introduci vaccinul mai repede care este interesul tău? Organismul să reuşească să sintetizeze anticorpi. E vorba de principiu pentru că sunt unii care spun că pot să facă şi zece vaccinuri deodată că organismul suportă. Epidemiologic s-a hotărât să faci pe rând. Sunt nişte reguli de vaccinare”, a explicat doctorul Virgil Musta.

Ce spune site-ul oficial al Guvernului despre vaccinarea unei persoane care a trecut prin boală

Pe site-ul www.vaccinare-covid.gov.ro, înfiinţat special pentru campania de vaccinare şi dedicat informaţiilor oficiale pe subiect se răspunde, printre altele, şi următoarei întrebări: O persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 se poate vaccina?

„Da, o persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întruneşte criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecţie anterioară cunoscută şi nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.

În momentul de faţă nu se ştie pentru cât timp după infecţie suntem protejaţi şi nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejaţi. Studii recente arată că la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanţi (cei care pot bloca infectarea celulelor) persistă cel puţin câteva luni de la infecţia iniţială. De asemenea, studiile arată că răspunsul imun în urma infecţiei naturale poate varia foarte mult în funcţie de individ şi de severitatea bolii.

Autorităţile de reglementare nu recomandă excluderea participanţilor la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infecţie anterioară astfel încât majoritatea producătorilor au vaccinat deja şi persoane care au trecut prin boală, fără a fi raportate reacţii adverse severe”, este răspunsul oficial al autorităţilor române legat de vaccinarea celor care au trecut deja prin boală.

Vă mai recomandăm:

Prospectul vaccinului anti-COVID folosit în România: care sunt recomandările şi contraindicaţiile

Testul rapid pentru coronavirus care poate reporni lumea. Ce spune despre el medicul Virgil Musta

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite