Campionat de minifotbal într-o piață din Timișoara. Teren cu gazon natural amenajat într-un loc neobișnuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai interesante instalații din cadrul Bienalei de Arhitectură Beta 2022 din Timișoara este terenul de fotbal cu gazon natural din Piața Traian. Sâmbătă și duminică are loc campionatul de mini fotbal.

Teren de fotbal în Traian FOTO Casa Jakab Toffler
Teren de fotbal în Traian FOTO Casa Jakab Toffler

În mijlocul Pieței Traian a apărut un teren de fotbal cu gazon cu iarbă naturală. Ideea aparține locatarilor casei Jakab Toffler din cartier, care au câștigat concursul organizat în cadrul Bienalei de Arhitectură Beta 2022 cu proiectul „Fotbalul ca infrastructură pentru democrație”. Rezultatul final este construirea unui teren de fotbal și organizarea unui campionat.  

Avem un ONG cu numele Casa Jakab Toffler, ca o extensie la asociația de proprietar a casei de pe Neculuță nr.4. Având o casă unde comunitatea funcționează foarte bine, unde ne înțelegem, avem proiecte și activități împreună, ne-am gândit că modelul casei noastre poate fi adus în spațiu public. Am depus la Capitală Culturală Europeană două proiecte cu casa noastră. Prin Centrul de Proiecte a Municipiului am cuprins o rezidență pentru un artist extern, urmând să facem un concurs pe ideea asta. Discutând despre această tradiție de a organiza în Traian meciul de fotbal Căsătoriți vs Necăsătoriți, ar fi fain ca piața noastră să devină un teren de fotbal. Am rămas cu această ideea până ce Bienala de Arhitectură a scos la concurs o instalație de arhitectură pentru Piața Traian. Arhitecții, știind de discuțiile noastre pentru campionatul de fotbal, au zis că e momentul să facem instalația. Așa am depus proiectul la Beta. Au fost zece proiecte, iar noi am câștigat cu instalația Fotbalul este o infrastructură a democrației”, a declarat Alex Ciobotă, arhitect peisagist, reprezentantul Asociației Casa Jakab Toffler.   

Teren de fotbal în Traian FOTO Casa Jakab Toffler
Teren de fotbal în Traian FOTO Casa Jakab Toffler

La realizarea proiectului au contribuit și arhitecții Zenaida Florea şi Cristian Bădescu (asistenți la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti), Pia Onci și Bogdan Isopescu. 

Concursul a fost lansat la nivel național. Voiam să particip la concurs, îi știam pe Alex Ciobotă și Bogdan Isopescu din alte proiecte, și ne-am gândit la o ideea care să implice această refacere a pieței. Piața va trece printr-o transformare și sperăm că instalația noastră să vorbească despre lucrul acesta. Cei de la Beta au avut o deschidere foarte mare, pentru că tema concursului accepta aproape orice, nu doar instalație de arhitectură. Important era ca în echipă să fie un arhitect”, a spus Cristian Bădescu.

Teren de fotbal în Traian FOTO Casa Jakab Toffler
Teren de fotbal în Traian FOTO Casa Jakab Toffler

  „S-au înscris frizerii din Fabric, berarii, spițerii, inginerii”

După amenajarea suprafeței de joc, s-a făcut un apel către cetățenii din zonă, să se înscrie la un campionat de fotbal. Într-un final s-au înscris 13 echipe care au fost împărțite în patru grupe. 

Inițial am vrut să fie doar pentru cetățenii din Fabric, dar ne-am dat seama că de fapt, când vorbești de comunitate nu mai poți să stabilești limite foarte clare, totul devine fluid și atunci am spus că măcar unul din echipă trebuie să fie cetățean din Fabric. El poate să-și invite prieteni. Surpriza a fost mare pentru că s-au înscris 13 echipe. S-au înscris frizerii din Fabric, berarii, spițerii, inginerii, locuitori din casele de aici. Evident, și noi de la Casa Jakab Toffler avem echipă. Cred că acest proiect poate fi repetat o dată pe an, să devină o tradiție”, a mai spus Alex Ciobotă. 

Echipele au fost împărțite în patru grupe FOTO Casa Jakab Toffler
Echipele au fost împărțite în patru grupe FOTO Casa Jakab Toffler

Regulile generale de joc care stau la baza campionatului sunt cele prevăzute de către Federaţia de Minifotbal din România. Se joacă patru jucători și un portar, plus rezerve până în zece jucători. Terenul de fotbal are gazon natural, dar ghetele cu crampoane de orice fel sunt interzise. 

Avem un trofeu surpriză, care pornește de la un element identitar al zonei: Mercur de pe palatul din Traian. Avem și mici premii de la sponsori. Tot cu această ocazie lansăm și berea Casa Jakab Toffler – cu sigla campionatului de fotbal. E o rețetă făcută special pentru noi, e mai de proletari, mai ieftină”, a adăugat Alex Ciobotă. 

Berea Casei Jakab Toffler FOTO Casa Jakab Toffler
Berea Casei Jakab Toffler FOTO Casa Jakab Toffler

Căsătoriți vs Necăsătoriți

Primele meciuri din campionat au început sâmbătă dimineață, urmând să se joace până la lăsarea întunericului. Apoi, campionatul se va relua duminică, când este programat și marea finală. În campionat pot participa doar jucători amatori, cei care evoluează în diverse ligi de fotbal sau futsal, nu au drept de joc. 

Proiectul reactivează totodată un moment uitat, specific locului, care în trecut se organiza în comunitate. Este vorba de meciurile de fotbal de amatori între căsătoriţi şi necăsătoriţi, care a debutat în 1936, în cartierul Fabric. Show-ul a fost deschis de un meci între copiii din Academia Politehnica Timișoara și fetele de la Politehnica Timișoara Femina.
 

Copiii de la Academia Politehnica Timișoara și fetele de la Poli FOTO Casa Jakab Toffler
Copiii de la Academia Politehnica Timișoara și fetele de la Poli FOTO Casa Jakab Toffler

Astfel, terenul a fost inaugurat vineri, 14 octombrie, cu tradiționalul meci Căsătoriți - Necăsătoriți.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite