Călăul unui timişorean ucis cu sânge rece, neprins nici după 15 ani: „S-a expus în faţa lumii interlope, fără să aibă spatele acoperit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jozsef Norbert Orgonas a fost ucis în anul 2002. Criminalul nu a fost niciodată prins FOTO Arhiva personala familia Orgonas
Jozsef Norbert Orgonas a fost ucis în anul 2002. Criminalul nu a fost niciodată prins FOTO Arhiva personala familia Orgonas

Unul dintre dosarele cu autor necunoscut care apasă greu pe umerii poliţiştilor şi al procurorilor din Timiş este  uciderea, în 2002, a unui tânăr de 29 de ani, pe nume Jozsef Norbert Orgonas. Fratele bărbatului relatează, pentru „Adevărul“, detaliile anchetei făcute în batjocură de investigatori.

Jozsef Norbert Orgonas avea 29 de ani în 2002. De formaţie IT-ist, era un profesionist respectat în Timişoara. În apartamentul său din apropierea Complexului Studenţesc al oraşului de pe Bega, acolo unde dormea şi mânca, tânărul Norbert lucra împreună cu fratele său, Rolland. Depanau computere şi vindeau piese de schimb. Piaţa calculatoarelor personale era în perioada de creştere economică spectaculoasă, iar fraţii Orgonas deveniseră binecunoscuţi în oraş. Afacerea le mergea foarte bine, fapt care s-a tradus în sume importante de bani câştigate.

Fotografiile de familie îl arată pe Norbert Orgonas fericit, îmbrăţişându-şi nepotul de frate, pe care-l iubea foarte mult. Ziua de 18 februarie 2002 a adus, însă, tragedia în familia Orgonas. În acea zi de iarnă, Norbert a fost găsit mort în apartamentul său. Tânărul fusese ucis cu mai multe lovituri de cuţit, iar din casă au dispărut, potrivit presei vremii, 5.000 de dolari, două laptopuri şi două telefoane mobile.

Dosarul a fost mutat la Bucureşti

Crima a fost intens mediatizată, iar familia lui Norbert Orgonas chiar a pus la bătaie 10.000 de dolari recompensă. Autorităţile au fost departe, însă, de a-l mirosi pe criminal. Majoritatea ziarelor locale relatau, imediat după omucidere, că Poliţia este „aproape“ de prinderea criminalului. După ani întregi în care ancheta a bătut pasul pe loc, jurnaliştii au trecut la critică vehementă. „Obişnuiţi să hrănească cetăţenii cu vorbe, şefii Poliţiei Timiş au făcut de mai multe ori afirmaţia că sunt pe drumul cel bun. După doi ani, ancheta nu are indicii clare“, scria ziarista Brânduşa Armanca, în anul 2005, în cotidianul „Ziua“.

În 2007, dosarul crimei a fost mutat la Bucureşti, la Parchetul General, dar mişcarea strategică n-a adus nicio schimbare. În 2011, Mariana Orgonas, mama lui Norbert, declara pentru „Adevărul“: „În cinci ani, cazul fiului meu a fost cercetat de cinci poliţişti şi s-au schimbat trei procurori. În 2007 a fost preluat de procurorii bucureşteni. De atunci, au mai trecut patru ani. Primul procuror bucureştean s-a pensionat, acum lucrează alt procuror la el”.

Într-un răspuns comunicat la solicitarea „Adevărul”, Parchetul General a comunicat că dosarul se află tot în lucru la procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.„ De la data preluării acestei cauze au fost efectuate o serie de activităţi specifice în vederea identificării autorului faptei comise împotriva lui O.N. Astfel au fost identificaţi şi audiaţi martori, s-au efectuat expertize genetice judiciare şi s-au efectuat o serie de investigaţii specifice acestor tipuri de cauze”, se arată în răspunsul Parchetului General, care nu a reuşit însă să dea de urma criminalului.

 „Cunoştea foarte multă lume“

familia orgonas

Ioszef Norbert Orgonas (cămaşă albastră), alături de familia sa, înainte de a fi ucis FOTO Arhivă personală familia Orgonas

Familia insistă şi acum că trebuie să se facă dreptate în acest caz. Printre altele, există pe Facebook un cont special dedicat memoriei lui Norbert Orgonas. În momentul în care Norbert Orgonas a fost ucis, fratele său Rolland avea 26 de ani. Acum, Rolland Orgonas este stabilit în Canada şi a acceptat să vorbească în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“ despre acest dosar grav înregistrat cu AN.

„Fratele meu avea firma acasă la el. Acolo unde mânca şi dormea, acolo avea şi activitatea. Făcea depanări de calculatoare. Lucram împreună. După ce eu plecam, oricine putea să sune şi să intre. De multe ori, dacă pleca în oraş, îmi lăsa vorbă că vine un client, să-i deschid. De multe ori, când suna cineva nu se ducea afară. Apăsa pe buton şi de multe ori nici nu se ridica de la masă din cameră. Dacă era cineva cunoscut nici nu se mai ridica. Era un «du-te – vino» non stop“, povesteşte Rolland Orgonas.

Această agitaţie din apartamentul lui Norbert Orgonas a determinat existenţa unui cerc de suspecţi foarte mare. „Norbert cunoştea foarte multă lume. Ştiau mulţi despre el că are bani şi atunci prezenta interes pentru cei care voiau să facă bani cu el sau de pe urma lui“, îşi mai aminteşte Rolland Orgonas.

„Nu cred că a fost jaf“

Fratele lui Norbert Orgonaş povesteşte că afacerea cu calculatoare începea să scârţâie, iar tânărul IT-ist începuse să îşi dezvolte un nou bussines: dădea bani împrumut. De altfel, principalul suspect al familiei este un bărbat căruia Norbert i-a împrumutat 10.000 de euro prin intermediul unui dealer de maşini. O altă ipoteză pe care o are fratele tânărului ucis este o execuţie la comanda celor cărora Norbert a refuzat să le mai plătească taxa de protecţie.


Jozsef Norbert Orgonas (centru) era unul dintre cei mai de succes IT-işti din Timişoara anilor 2000 FOTO arhiva personală familia Orgonas

„Motivul crimei nu cred că a fost jaful. Cred că a fost execuţie comandată de cineva pentru necooperare sau eliminearea unui competitor de pe piaţă sau pentru nesupunere la plata taxei de protecţie“, susţine Rolland, potrivit căruia fratele său a avut expunerea directă în faţa lumii interlope prin faptul că a început să dea bani împrumut fără să aibă spatele acoperit de cineva. „Îmi aduc aminte că în ultima perioadă era din ce în ce mai îngândurat. Ceva i s-a intamplat sau ştia ceva ce eu nu ştiam. Poate a fost ameninţat. Poate ştia ce-l aşteaptă. Nu vom afla niciodată“, a mai spus Rolland.

Joszef Norbert Orgonas

„Procurorul era un idiot“

Rolland Orgonas a declarat pentu „Adevărul“ că, din postura de partener al fratelui său în afacerea cu calculatoare, ştie că Norbert îl „cumpărase“ pe un poliţist. „Pentru ca în afacerea cu calculatoare să meargă totul bine, fără să fie deranjat de Poliţie, plătea pe cineva din interiorul Poliţiei de mulţi ani, deja. Tocmai pe acela care i-a confiscat calculatorul lui personal după ce a murit, pentru cercetari şi nu l-a mai înapoiat. Oare de ce?“, se întreabă bărbatul stabilit acum în Canada. Rolland susţine că ancheta crimei în care a fost ucis fratele său a fost făcută în bătaie de joc, cel care a dat tonul fiind procurorul de caz ajuns la faţa locului.

„Procurorul care s-a ocupat de caz era un idiot fiindcă şi-a bătut joc şi de noi. La fiecare anchetă la care ne-a chemat, ne-a instigat unul împotriva altuia. Când a ajuns la faţa locului, fratele meu săracul avea degetele încleşatate în formă de «ciuciu», ca şi cum ar fi zis: «Nu vă dau nimic!». Aşa a murit, cu mâinile încleştate, şi procurorul, când i-a văzut mâna, a râs, şi-a bătut joc. Chestia asta n-o s-o uit niciodată“, povesteşte Rolland, care consideră că cercetarea la faţa locului s-a făcut neprofesionist. „Am fost acolo când au intrat. Au intrat poliţiştii, procurorul, ziariştii voiau să intre şi ei. Habar n-am pe ce au mai pus mâna sau nu şi ce fel de probe au distrus. În mod brutal, au intrat toţi. Dacă îmi aduc aminte bine, la un moment dat eu am zis să nu mai intre ziariştii pentru că ne-am dat seama că intră prea mulţi“, a mai declarat Rolland Orgonas pentru „Adevărul”. 

Familia, implicată total

Bărbatul mai spune că ridicarea unei amprente de pe perete s-a făcut abia după insistenţele sale: „Am insistat, cred, vreo câteva săptămâni până i-am convins să vină să le ia. Sunt convins că le-au luat doar pentru că le-am spus eu“. Concluzia lui Rolland Orgonas în urma anchetei derulate în cazul fratelui său este că Poliţia a fost depăşită din toate punctele de vedere şi chiar coruptă. Cu toate acestea, a întâlnit poliţişti dedicaţi, iar faptul că dosarul de omor în care a fost victimă fratele său n-a fost rezolvat nu l-a făcut să-şi piardă încrederea în Poliţie. „La vremea aceea încercam să mă implic şi să donez toată energia, timpul şi banii ca să-i ajut. Am fost la dispoziţia lor 24 din 24 de ore. Părinţii mei au fost cei care au suferit. Toţi ne doream să fie găsit criminalul, dar tot noi ne gândeam că pe fratele meu nimeni nu-l mai aduce înapoi. Durerea pierderii fratelui meu era mai mare decât durerea faptului că nu este găsit criminalul“, a punctat Rolland Orgonas.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite