„Baștanul“ Momiță Bona cere milioane de euro Primăriei Timișoara ca să iasă din casă. Cum a reacționat Dominic Fritz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut „baștan“ din Timișoara, Momiță Bona, care locuiește în clădirea disputată de pe Bulevardul C.D. Loga nr. 52, pe care Primăria Timișoara o vrea înapoi, i-a transmis primarului Dominic Fritz că asta îl va costa scump.

Momiță Bona (stânga) cere cinci milioane de euro pentru liberarea clădirii de pe Loga 52
Momiță Bona (stânga) cere cinci milioane de euro pentru liberarea clădirii de pe Loga 52

Potrivit unui comunicat al Primăriei Timișoara, „persoanele care ocupă ilegal vila istorică de pe Bulevardul C.D. Loga nr. 52 au solicitat Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) radierea dreptului de proprietate al Statului Român și administrarea Municipiului Timișoara”, dar cererea a fost respinsă.

„De asemenea, aceștia au solicitat într-o somație trimisă Primăriei Municipiului Timișoara suma de 1,8 milioane euro pentru a elibera clădirea ocupată ilegal. Pretind această sumă pentru așa-zise lucrări de construire făcute în clădire de-a lungul timpului. Somația include și oferta de a vinde Municipiului clădirea pentru 5 milioane euro”, se mai arată în comunicatul Primăriei Timișoara.

Primarul Timișoarei Dominic Fritz susține că oferta lui Momiță Bona este un șantaj și primăria „nu dă bani unor penali“ (n.r. Momiță Bona nu este condamnat în cazul clădirii de pe Bulevardul Loga 52).

„Bineînțeles că nu ne lăsăm șantajați și nici nu dăm bani unor penali. Această clădire aparține Timișoarei și vom face grădiniță aici. Vila a ajuns în anii '90, prin manevre dubioase în mâna clanurilor, care așa au păstrat-o ani de zile. Bineînțeles că nu mă aștept ca acum să iasă de bună voie din casă. Sigur vor continua să arunce tot felul de petarde, la fel cum e cazul și celor care ocupă terenuri abuziv pe malul Begăi. Sunt pregătit pentru această luptă, mă bazez pe o echipă curajoasă și bine pregătită și vom merge până la capăt”, a spus primarul Dominic Fritz.

Istoria clădirii de pe Loga 52

Clădirea de pe Bulevardul C.D. Loga 52 din Timișoara a aparținut înainte de naționalizarea din 1950 unei familii din Arad – Ienciu Gheorghe și Rozalia. În 1950, în momentul confiscării averilor, clădirea familiei Ienciu a fost naționalizată de comuniști. Din cauza unor erori birocratice comise de funcționari în momentul naționalizării, Statul Român nu a fost intabulat ca proprietar al clădirii.

Faptic clădirea a fost preluată de Statul Român, care a transformat-o într-o clădire de apartamente în care locuiau mai mulți chiriași.

Profitând de situație, după 1990, Ionel Sandner, alias Ionelaș Cârpaci, având informații că Statul Român nu figurează ca proprietar al clădirii, a falsificat în Germania o procură prin care soții Ienciu îl împuterniceau pe bunicul soției sale să vândă clădirea de pe Loga 52. După vânzarea făcută în baza procurii falsificate au avut loc vânzări succesive, proprietar al clădirii ajungând inclusiv menajera lui Cârpaci, Maria Prodea.  

În 1996, presa locală a dezvăluit falsurile lui Ionelaș Cârpaci, iar pentru a scăpa de probleme, Cârpaci i-a căutat și găsit pe foștii proprietari ai clădirii, familia Ienciu. Potrivit sentinței de condamnare a lui Ionelaș Cârpaci, în schimbul sumei de 14.000 de mărci, familia Ienciu a renunțat la pretenții asupra clădirii. Astfel, Ionelaș a putut să vândă imobilul, palatul ajungând în posesia lui Momiță Bona, un alt „baștan” din Timișoara.

În momentul în care Ionelaș Cârpaci a fost arestat pentru comiterea mai multor escrocherii imobiliare, ancheta s-a extins și asupra falsurilor care vizau clădirea de pe C.D. Loga 52.

În procesul în care Ionelaș a fost condamnat la închisoare, foștii proprietari (familia Ienciu) au transmis că „nu mai doresc să se constituie parte civilă și nu mai au nici o pretenție cu privire la acest imobil”.

Cu toate acestea, în dosarul penal, s-a dispus anularea tutoror actelor de vânzare-cumpărare de după Revoluție, inclusive contractul prin care Momiță Bona a cumpărat de la o „săgeată a lui Ionelaș”, și restabilirea situației inițiale, adică intabularea soților Ienciu.

După pronunțarea sentinței finale, în încercarea de a împiedica pierderea clădirii, Momiță Bona i-a donat clădirea fiului său, care nu era parte în dosar. Donația a fost anulată.

Folosindu-se, însă, de sentința penală pronunțată în 2016 prin care a fost dispusă și intabularea foștilor proprietari, de faptul că familia Ienciu a spus în proces că nu mai are pretenții asupra clădirii, dar și de faptul că Decretul 92 din 1950 este încă în vigoare, Primăria Timișoara a făcut demersurile la Cartea Funciară pentru intabularea Statului Român ca proprietar al clădirii. Noul CF a fost eliberat în 12 septembrie 2023.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite