Bani de urgenţă emişi la Timişoara, în anul 1919: „Au fost scoşi pentru a suplini lipsa monedei de schimb“
0La Timişoara, imediat după unirea Banatului cu România, au fost emise aşa numitele “notgelduri”, bani care ţineau loc de moneda oficială de atunci, care era ţinută la “ciorap” de populaţie.
După unirea Banatului cu România, din 1919, se va schimba şi monetăria şi apare, pentru prima dată, Leul. Într-o perioadă nesigură, populaţia şi-a ţinut banii de argint şi de aur stocaţi, nu se scoteau bani în circulaţie. Ca atare, a apărut o criză, care a fost rezolvată prin emiterea unor bancnote de urgenţă. În română se numeau "asignate", în germană "notgelduri".
Asemenea bancnote valorice erau emise în situaţii de urgenţă, pe timp de război sau în cazul unor grave crize economice, când emiterile oficiale de bani nu se puteau face.
Cele mai cunoscute “asignate” sunt cele emise după izbucnirea primului Război Mondial pe teritoriul Germaniei, Austriei şi Ungariei. Aceste bancnote erau din hârtie, dar se foloseau pentru realizarea lor şi pieile, folie de aluminiu sau mătasea.
În Timişoara anului 1919, au fost emise bancnote de 10, 20 şi 50 de filleri, redactate în limba română.
“Pe atunci banii de argint şi de aur erau stocaţi, lumea ţinea de ei şi nu îi mai scotea în circulaţie. Notgeldurile au fost emise în anumite împrejurări de primării, consilii comunale, unităţi bancare, întreprinderi particulare şi societăţi comerciale. Au avut putere circulatorie limitată, în regiunile, localităţile şi în întreprinderile emitente. Au fost emise pentru a suplini lipsa monedei de schimb şi mai ales a monedei divizionare uşurând, astfel, tranzacţiile comerciale. În acest caz, banii metalici fiind de negăsit la Timişoara, noua stăpânire a făcut bani înlocuitori, dar curând au fost introduşi leii şi fillerii au dispărut”, a declarat Sergiu Galiş, expert în numismatică din Timişoara.

În Regatul României se numeau asignate şi au fost emise pentru sprijinirea populaţiei nevoiaşe în timpul iernii, cu valoare nominală de 100 de lei.
Citeşte şi:
EXCLUSIV Misterul “mahmudelelor” de aur din Austria, descoperite la vama Cenad
Cu ce bani se făceau cumpărăturile în Banatul de altă dată: Coroana Austro-Ungară avea inscripţia şi în limba română