Bani de liceu cu Apolodor, Robinson şi Kovaliov
0
Ada Milea şi Bogdan Burlăcianu au susţinut un concert, la Timişoara, pentru tinerii implicaţi în YouthBank, prin care se finanţează proiecte folositoare comunităţii gândite şi puse în practică de liceeni.
Linişte de mormânt în holul unui hotel din centrul Timişoarei, spartă, la intervale regulate, de un sforăit care vine din spatele zidului de la recepţie. Nu e glasul din somn al recepţionerului, pentru că de la el vine informaţia: s-au cazat, nu de mult. În câteva minute, Ada Milea şi Bogdan Burlăcianu, cunoscut de lume drept Bobo de la Fără Zahăr, ies din lift. Ei sunt artiştii chemaţi pentru al doilea an consecutiv să cânte la strângerea de fonduri pentru „YouthBank“ Timişoara. O iniţiativă lăudabilă, prin care se finanţează proiecte folositoare comunităţii gândite şi puse în practică de liceeni.
Ei n-au avut
Cei doi au numai cuvinte de laudă pentru tinerii care se implică în diferite proiecte. La fel ca toate generaţiile „de sacrificiu“, ei n-au avut asemenea posibilităţi. Să se gândească la ceva folositor şi să primească câteva sute de euro ca să-l pună în aplicare.
„Mi se pare extraordinar că tinerii reuşesc să se organizeze şi să facă lucruri interesante împreună, chiar mai bine decât maturii. E o speranţă a mea personală că, dacă tinerii capabili îi vor înlocui pe cei care ne decid astăzi sorţile, poate va fi mai bine şi aici. Copiii ştiu să facă lucrurile mai bine decât oamenii mari de multe ori, eu am mai multă încredere în ei“, a spus Ada Milea. Abia după anii liceului, cu profil demn de un artist (fizică-chimie, n.r.) şi în care se pregătea să devină medic, a schimbat direcţia către muzică.
„Îmi place foarte mult ce fac ei şi prin prisma faptului că eu, la timpul şi la locul meu, nu am beneficiat de genul ăsta de proiecte. De vină a fost contextul geopolitic (râde). Sunt fascinat când văd copii care pot şi fac aşa o acţiune. Se organizează, se autoeducă, se ajută între ei, caută să cunoască lumea, ceea ce e foarte important.
Mi se par mult mai entuziaşti decât alţii care ne cheamă la concerte, sunt efervescenţi şi profesionişti în organizare, se gândesc la toate detaliile. E o chestie de care România chiar are nevoie, pentru că nu prea avem în gene rigurozitatea. E speranţă, înseamnă că s-ar putea să ne fie bine la un moment dat, când vor creşte“, a completat Bobo.

Ada Milea și Bobo, la plimbare în centrul Timișoarei
Cum era în liceu, ce-a rămas de-acolo
„În liceu eram o toantă. În plus, sunt și mai veche decât Bobo, mult mai veche, el mă asculta în copilărie. Mi-a mărturisit o dată. Serios vorbind, eu m-am agățat de tot felul de întâmplări care se petreceau în Bistrița culturală a tinereților mele. Se organizau pe vremea aia <<Saloanele Rebreanu>> și alte evenimente de genul ăsta, dar așa tinerii să se organizeze între ei nu. Ne mai agățam de oamenii de cultură cărora le păsa de pulsul cultural al Bistriței", a spus Ada Milea.
„„La Dorohoi n-am avut. N-a fost Bistrița. Bine, se mai lansau cărți de poezie și aveam o profesoară de română care ținea un cenaclu. Ne învoia de la alte ore ca să fim prezenți la evenimente, ceea ce pentru noi era fantastic. Dar cred că ăsta era maximum de activitate culturală la nivel de Dorohoi", a completat Bobo.
„La noi veneau tot felul de <<staruri culturale>>, mergeam și ne uitam la ele. Credeam că asta se întâmpla în fiecare oraș, dar uite că am aflat, cu mândrie, că nu era peste tot așa. A mai fost o chestie pe care am încercat să o organizăm noi tinerii, ca revoltă la faptul că se desființase un festival de stradă pe nume <<Alegoria>>. Ne-am dus cu mult curaj, l-am făcut pe unul sanviș, scria pe el <<Alegoria>>, și am început să cântăm în mijlocul străzii, în centru. Nu că nu s-a strâns lumea, ne ocoleau! Oameni care în mod normal ar fi trecut pe lângă noi, că așa le era direcția, făceau așa un <<U>> ca să nu se apropie de noi", a mai spus Ada Milea.
O vreme când iei direcția
„„În tinerețea asta iei direcția, cumva. Te ajută foarte mult să dai peste oameni de cultură, de exemplu, și să îți dai seama că vrei să ajungi în zona asta. Țin minte că ajutam la vernisaje să agățăm tablourile, după panotarea făcută de specialiști, sau împărțeam biscuiții la eveniment, dar oamenii care veneau acolo și lucrurile care se întâmplau acolo au contat foarte mult. Și acum, iată, facem un concert după versurile unui poet pe care l-am întâlnit atunci. Eu credeam că e mort. Dacă îmi plăcea poezia cuiva, aveam impresia că respectivul e plecat dintre noi. La evenimentul ăla am observat că nu era", a explicat Ada Milea.
„Eu în liceu am luat-o pe un drum, am făcut biologie, iar apoi, la 22 de ani, am schimbat complet direcția. De aceea, dacă greșiți, dragi liceeni, mai sunt speranțe", a spus Bobo.
Apoi a fost concert
Robinson Crusoe-ul lui Gellu Naum, singur pe o insulă plină de lume, pinguinul Apolodor, care tocmai a învăţat engleză, Kovaliov-ul lui Gogol căutându-şi nasul şi povestea pompierilor care nu dorm niciodată, cu gândul la toate lucrurile care au ars, deşi puteau să nu ardă, au încălzit publicul amorţit într-o rece Sală Capitol. Liceenii de la YouthBank nu sunt de lăudat numai pentru că fac proiecte în folosul comunităţii. Au dovedit că au gusturi impecabile în materie de muzică. După cinci bisuri, Ada şi Bobo au fost lăsaţi să plece. Au de mers în Cluj, Bucureşti şi Târgu Mureş, unde se strâng bani pentru liceenii din acele zone.
Minimum zece proiecte, cu banii din concert
După ce au făcut socoteala, liceenii de la YouthBank Timişoara au precizat că şi-au atins scopul. Au strâns pentru fondul de finanţare al proiectelor locale peste 3.500 de euro, sumă care va fi dublată de o cunoscută bancă, partener al tinerilor în cadrul turneului naţional. „Sunt bani de ajuns pentru 10-15 proiecte care să fie puse în practică la Timişoara“, a declarat Ozana Botea, coordonator local al programului. În trecut, banii au fost folosiţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli, construcţia unor roboţi, ajutarea copiilor din centre de plasament.