ATENTAT LA SĂNĂTATE: Spitalul CFR din Timişoara a rămas înţepenit în Epoca de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea medicală "patronată" de Ministerul Transporturilor subzistă din donaţii Directorul spitalului, Romeo Bârlea, spune că încearcă să ţină unitatea medicală în picioare cu ajutorul sponsorizărilor din străinătate.

Povestea dramatică a celor două paciente care s-au aflat la un pas de moarte din cauza unei infecţii cauzată de condiţiile improprii dintr-un spital al CFR din Bucureşti a adus în prim-plan unităţile medicale aflate în subordinea ministerului transporturilor. Nici la Timişoara situaţia nu este tocmai roz, întrucât spitalul ceferist este la pământ în ceea ce priveşte investiţiile. Clădirea, deşi are o arhitectură interbelică deosebită, a rămas înţepenită, din punct de vedere al dotărilor medicale, în Epoca de Aur.

image

Managerul instituţiei, Romeo Bârlea, susţine că normele igienico-sanitare sunt respectate cu sfinţenie în spital. Problema este că verificarea probelor de igienă este mai greu de făcut, întrucât Sanepidul CFR a fost desfiinţat. "Nu am avut probleme de acest gen până acum. Am avut un Sanepid al nostru până acum (al CFR - n.r.), dar nu mai există, astfel că probele se duc la o direcţie a ministerului care se ocupă de analizarea lor şi, uneori, la Direcţia de Sănătate Publică", a spus directorul.

Control tardiv

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a dispus o serie de controale la toate spitalele CFr din ţară, astfel că în perioada următoare o comisie va ajunge şi la Timişoara. "Am reuşit, cu angajaţii proprii, să igienizăm, fără a folosi firme, care ar costa mai mult. Acum aşteptăm controlul de la minister şi vedem ce se va întâmpla", a mai spus şeful spitalului CFR.
Probleme sunt şi cu dotările. Mobilierul nu au mai fost schimbat de acum 30 de ani, iar geamurile termpoan, un sine qua non al oricărui spital din Timişoara, lipsesc cu desăvârşire aici. De asemenea, igrasia s-a instalat pe holurile unităţii, iar în loc de gresie, pe podea este ciment. Managerul instituţiei a încercat să facă rost de unde a putut de strictul necesar, fie el şi second-hand, astfel că din cele 220 de paturi, 70 au fost schimbate tot cu unele vechi, dar de provenienţă norvegiană. Aproape toate schimbările din ultimul an s-au făcut din "mila" sponsorilor.


"Linoleumul este tot sponsorizat, iar parcul la fel. Clădirea este foarte veche, dar facem tot ce este omeneşte posibil. În cadrul spitalului se poate trata orice asigurat, nu numai angajaţii CFR. În fiecare lună noi tratăm cam 600 de persoane", a adăugat Bârlea.
Pacienţii, cum este şi cazul Victoriei Romac, spun că nu sunt foarte mulţumiţi de condiţiile din spital, dar că nu au ce face. "Am venit aici pentru că am probleme cu ochii, sunt internată. Bine-bine nu pot să spun că e, se poate un pic mai bine, dar asta este situaţia", declarat femeia.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite