Argumentele unor profesori încântați de școala de la sat: „Copiii sunt mai liniștiți aici”

0
Publicat:

Două cadre didactice de la o școală din mediul rural, care au lucrat și la școli de oraș, susțin că sunt foarte mulțumite de condițiile pe care le au la sat.

Loredana Ștefănescu, profesor la școala din Găvojdia, județul Timiș FOTO Daniel Dancea
Loredana Ștefănescu, profesor la școala din Găvojdia, județul Timiș FOTO Daniel Dancea

Aproximativ 31.000 din cei peste 100.000 de elevi din județul Timiș sunt în mediul rural. Una dintre școlile „sătești” din Timiș este și cea din Găvojdia, comună aflată lângă Lugoj, al doilea cel mai mare oraș din Timiș. În școala din Găvojdia învață elevi din localitate și din satele aparținătoare: Lugojel, Jena și Sălbăgel.

Mai mulți părinți cu care „Adevărul” a stat de vorbă s-au declarat mulțumiți de condițiile din școală, considerând că nu sunt diferențe între școala de la sat și cea de la oraș.

„Eu am (n. red. copii) în toate clasele. E bine. Pe toți copiii i-am avut aici la școală”, a spus tatăl unor copii din Găvojdia. „Nu e nicio diferență. Copilul, dacă vrea să învețe, poate să învețe mai bine decât unul de la oraș”, a spus un alt părinte.

Profesorii preferă să predea într-o școală de la sat

La școala din Găvojdia predau mai multe cadre didactice care fac naveta de la Lugoj la Găvojdia. Unul dintre aceștia este Alexadra Băban, profesor de matematică. Alexandra Băban susține că a predat și în oraș, la Lugoj, dar îi place mai mult școala de la sat.

„Copiii sunt bucuroși. S-a renovat prin școală. Nu sunt diferențe între mediul rural și urban. Poate că undeva copiii din mediul rural sunt mai calmi, sunt mai liniștiți. Eu am predat și la Hașdeu și la Generală 4 (n.red. în Lugoj), dar copiii sunt mai liniștiți aici. Nu știu de ce, dar așa este”, a declarat Alexandra Băban.

La rândul său, Loredana Ștefănescu, profesor de matematică și informatică la școala din Găvojdia, s-a declarat foarte mulțumită de nivelul școlii de la sat, mai ales că, din acest an, laboratorul de informatică a fost dotat, fiind peste nivelul unor școli de prestigiu din Lugoj.

„Anul acesta avem laborator nou, cu laptopuri noi. Până acum s-au chinuit săracii cu telefoane și tablete. Și la sat se poate să ai mai mult decât la oraș. Laptopurile pe care le au acum copiii sunt foarte performante. Sunt peste Brediceanu (n.red. - unul dintre cele mai renumite licee din Lugoj)”, a declarat Loredana Ștefănescu.

„Sunt copii de la sat care învață mai bine decât cei de la oraș”

Cadrul didactic susține că și în școlile de la sat sunt copii foarte buni. „Sunt copii de la sat care învață mai bine decât cei de la oraș. Nu mi se pare corect să îi catalogăm în funcție de domiciliu. Practic, sunt aici pentru că au domiciliul aici”, a mai declarat Loredana Ștefănescu.

Chiar dacă cei mai mulți dintre părinții copiilor din Găvojdia susțin că între școala de la sat și cea de la oraș nu există diferențe, sunt și localnici care spun că școala de la oraș este peste nivelul celei de la sat. Este cazul doamnei Zori, o localnică din satul Lugojel, care crede că în viitor se va ajunge în situația în care „nu mai poți nici să mături strada fără școală”.

Eu cred că școala de la sat e mai slabă decât cea de la oraș. La sat mai faci cum poți, dar la oraș trebuie să fii punctual. Depinde și de copii, dacă vor să învețe. Nepotul meu acum mi-a spus că a rămas repetent în clasa a VIII-a. Ce viitor să ai dacă nu înveți? Fără școală nu poți să trăiești niciunde. Mâine-poimâine nici să mături strada nu mai poți fără școala”, susține doamna  Zori.

La ultimul examen de Evaluare Națională numărul elevilor din mediul rural care au luat note mai mici de 5 a fost de trei ori mai mare decât al elevilor din mediul urban.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite