Apelul umanitar fals care a înșelat sute de persoane

0
Publicat:

Un bărbat din Timiș care a înșelat aproape 250 de persoane ar putea primi 3 ani de închisoare cu suspendare.

Un bărbat a convins sute de persoane să doneze bani pentru un caz umanitar inexistent- Shutterstock
Un bărbat a convins sute de persoane să doneze bani pentru un caz umanitar inexistent- Shutterstock

Vasile Valentin Corâci a recunoscut că a înșelat 200 de persoane, care i-au virat bani în cont, pentru a ajuta o fetiță de doi ani, grav bolnavă. Aceasta nu exista în realitate. Judecătoria Sectorului 3, unde este judecat dosarul, trebuie să ia o decizie în acest caz.  

Tânărul din Timiș a stat în arest preventiv în timpul cercetărilor. 

Pe un site dedicat acțiunilor de strângere de fonduri pentru cazuri sociale, acesta a postat o solicitare în care doi părinți solicitau sprijin financiar pentru tratamentul fetei lor, de doi ani, care ar fi fost bolnavă de cancer. Totul se întâmpla în decembrie 2022, februarie 2023 și aprilie 2023, potrivit G4Media

Pentru mai multă veridictitate, bărbatul atașase documente medicale de la spitale din țară și din Israel. În realitate, fetița nu exista, iar actele erau falsificate. 

În total, 247 de persoane au răspuns falsului apelul umanitar, iar bărbatului i-au fost virați în cont peste 4200 de euro și peste 70.000 de lei între decembrie 2022 și iunie 2023. Timișoreanul a recunoscut că a cheltuit banii în interes personal. 

Acesta a fost arestat preventiv pe 16 iunie și a stat în spatele gratiilor până pe 8 septembrie, când a fost mutat în arest la domiciliu, măsură revocată pe 30 octombrie, potrivit surselor citate anterior. 

Procurorul de caz și bărbatul au înregistrat un acord de recunoaștere. Acesta presupune că timișoreanul va primi o pedepsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare, și un termen de supraveghere de patru ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals informatic. Procurorul a menționat că a luat în considerare faptul că bărbatul nu a mai fost condamnat la o pedeapsă mai mare de un an, că a fost de acord să presteze muncă în folosul comunității, că nu s-a sustras urmăririi penale și a avut o conduită corectă în timpul anchetei.  

Mare parte din cei 247 de donatori sunt părți civile în dosar. Următotul termen de judecată în acest dosar este 27 noiembrie. 

Potrivit G4Media, atunci când există recunoașterea vinovăției, magistratul fie admite acordul, de cele mai multe ori, fie respinge acordul dacă nu s-a respectat procedura sau dacă intervine prescripția sau dacă consideră că pedeapsa este prea ușoară față de fapta comisă. Dacă acordul este respins, dosarul se întoarce la Parchet pentru găsirea unei alte soluții. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite