Victoria obţinută în instanţă de o firmă notificată de E.ON că îi va creşte preţul gazului cu 86 la sută
0O firmă notificată, la scurt timp după încheierea unui contract cu E.ON, că preţul gazului va creşte cu 86 la sută, a obţinut în instanţă o suspendare a notificării până la finalizarea procesului pe fond.
Electrocarbon SA, o companie producătoare de metale feroase şi neferoase pentru industria siderurgică, a dat în judecată E.ON după ce, în toamna anului 2021, la scurt timp după încheierea unui contract care prevedea furnizarea gazului la un preţ de 235,4 lei/MWh, E.ON a transmis o notificare prin care arăta că preţul va fi majorat la 437,25 lei/MWh, adică o creştere de 86 la sută.
Potrivit cererii de chemare în judecată a companiei reclamante, notificarea mai arăta că „dacă părţile nu ajung la un acord până la data de 01.01.2022 cu privire la preţul de furnizare, contractul se va considera încetat prin acordul părţilor, de la 01.01.2022, notificarea constituind şi preaviz conform prevederilor contractuale”, consecinţa imediată fiind „blocarea activităţii societăţii.
În urma notificării, Electrocarbon a deschis două procese. Unul pe calea ordonanţei preşedinţiale prin care a cerut de urgenţă suspendarea efectelor notificării şi furnizarea gazului la preţul convenit prin contract de 235,4 lei/MWh până la finalizarea procesului pe fond sau încetarea contractului. Într-un alt proces, pe fond, Electrocarbon a cerut anularea notificării emise de E.ON.
Acuzaţii de abuz la adresa E.ON
În procesul de suspendare a notificării emise de E.ON, judecat în primă instanţă la Tribunalul Specializat Mureş, Electrocarbon a arătat că „a încheiat deja pentru anul 2022 contracte cu propriii săi clienţi, în care preţurile asumate reflectă costul de achiziţie al gazelor naturale, la preţul agreat prin actul adiţional anterior, care şi el însuşi dublează preţul faţă de cel încheiat înaintea sa”. „În aceste condiţii, această creştere excepţională, la mai puţin de două luni de la creşterea anterioară, la rândul său excepţională, în contextul în care E.ON este un profesionist ce cunoaşte piaţa pe care activează şi a contractat deja cantităţile necesare a fi livrate de gaze naturale, nu poate avea nicio justificare şi reprezintă un abuz”, au mai arătat reprezentanţii companiei reclamante.
Apărarea E.ON
În procesul deschis pe calea ordonanţei preşedinţiale, E.ON s-a apărat arătând că „noul preţ de furnizare indicat în Notificare nu reprezintă o ‹‹decizie de a modifica unilateral preţul contractului››, ci ‹‹o ofertă de a contracta›› care nu are şi nu va avea ca efect majorarea preţului de furnizare a gazelor naturale”.
„Pentru un furnizor care acţionează pe piaţa gazelor naturale, este imposibilă achiziţionarea integrală a cantităţilor de energie al clienţilor săi la momentul încheierii contractului de furnizare cu aceştia, fapt demonstrat de valoarea consumului naţional şi cantităţile vehiculate pe Bursa Română de Mărfuri. Aceasta mai ales în condiţiile în care, nu în toate cazurile contractele de furnizare prevăd cantităţi exacte ce urmează a fi livrate, valoarea finală a volumelor de gaz ce urmează a fi consumate depinzând de mai mulţi factori şi fiind stabilită doar la momentul citirii aparatelor de măsură”, s-a mai apărat E.ON în procesul cu Electrocarbon.
În urma procesului, judecat în primă instanţă la Tribunalul Specializat Mureş şi în apel la Curtea de Apel Târgu-Mureş, judecătorii au admis parţial cererea Electrocarbon, dispunând suspendarea efectelor notificării emise de E.ON până la finalizarea procesului pe fond, aflat pe rolul Tribunalului Specializat Mureş, cu termen în 30 mai 2022.
„Majorarea preţului de furnizare a gazelor naturale de la 235,4 lei/MWh, cât s-a convenit prin Actul adiţional, la 437,25 lei/MWh, cât se arată în notificarea…., adică cu 86% , în doar două luni (…) nu pare una justificată din moment ce pârâtul nu a indicat elemente concrete apărute în piaţă, cum ar fi modificarea preţului de livrare a gazelor naturale de către propriii furnizori”, se arată în sentinţa Tribunalului Specializat Mureş, menţinută de Curtea de Apel Târgu-Mureş.
În privinţa cererii de furnizare a preţului convenit până la finalizarea contractului, la valoarea stabilită prin ultimul act adiţional, judecătorii au respins cererea arătând că „circumstanţele avute în vedere de instanţă la adoptarea prezentei ordonanţe se pot schimba în viitor până la soluţionarea definitivă a dosarului (n.r. pe fond) sau până la data încetării duratei Contractului”. „A obliga pârâtul la menţinerea preţului de livrare convenit prin Actul adiţional şi în viitor ar însemna lipsirea de efecte a clauzei de la art. 14 din contractul de furnizare”, se mai arată în sentinţa de suspendare a efectelor noritificării emise de E.ON clientului său.