UMF, din nou subiect “fierbinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia politicului în activitatea Universităţii este o încălcare a autonomiei universitare, spun profesorii
Intervenţia politicului în activitatea Universităţii este o încălcare a autonomiei universitare, spun profesorii

Facultatea cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş devine din nou subiectul discuţiilor, după semnarea protocolului  dintre USD şi UDMR.

În protocolul semnat de către Alianţa Uniunea Social Democrată şi UDMR, unul din puncte priveşte şi UMF Tîrgu-Mureş. Adică, soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu-Mureş, în conformitate cu înţelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Târgu-Mureş de către cadrele didactice române şi maghiare. Lucru care a adus din nou UMf-ul în atenţia politicienilor. „Refuz orice schimbare care ar putea duce la separarea studenţilor, a sălilor de curs in interiorul UMF Tirgu Mures, a clinicilor sau a spitalelor. Orice decizie în acest sens trebuie să aparţină Senatului Universităţii in baza autonomiei universitare! Dorinţa UDMR de înfiinţare a unei facultăţi separate cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicina si Farmacie din Târgu Mureş o găsesc nejustificată atâta vreme cât minorităţile din ţara noastră au toate condiţiile de a învăţa în sistemul actual de învăţământ. Actualmente la UMF există examene de admitere în limba maghiară, cursuri, sustinerea examenelor de specialitate de pe parcursul scolarizarii si de licenta, lucruri care reprezintă dovezi ale multiculturalismului în spiritul european respectat de ţara noastră,”  a declarat dr.Florin Buicu, deputat PSD.  „În UMF Tîrgu Mureş exisăa linie de studiu în lima maghiară. Discuţia care este in acest moment este modul în care această linei functionează din punct de vedere administrativ”a declarat prof.dr. Leonrad Azamfirei, rector UMF Tîrgu-Mureş.

„Ar trebui ca liderii uniunii maghiare să gândească în perspectivă şi să realizeze că în fapt solicitarea unor asemenea lucruri nu creează decât dezavantaje pentru viitoarele cadre medicale, cum de altfel constata şi comisia de experti independenti constituită în 2012 pentru evaluarea proiectului de înfiinţare. Cum să îşi poată permite statul să pregătească pe cineva pentru o meserie pe care nu o va putea practica în limba oficială a ţării? Mai ales o meserie cum este medicina unde menţinerea contactului cu pacienţii şi înţelegerea acestora este vitală? Examenul de rezidenţiat să nu uităm că trebuie să îl susţină în limba română. Trebuie să se înţeleagă că maghiarii reprezintă o minoritate etnică si nu sunt stat în stat”, a continuat dr. Florin Buicu, deputat PSD.

citeşte şi:

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se extinde în Germania

100.000 de euro de la UMF la Stat


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite