Teste de paternitate vândute la farmacia naturistă. De ce au anulat judecătorii sancţiunea aplicată de DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patroana unei farmacii naturiste a fost sancţionată după ce DSP a descoperit că pe lângă produsele din plante vinde teste de paternitate. Femeia a contestat în instanţă procesul-verbal. Judecătorii au pronunţat o sentinţă, dar decizia nu este definitivă.

În urma unui control efectuat în cursul lunii noiembrie 2019 la o farmacie naturistă din Târgu Mureş, inspectorii DSP i-au aplicat administratoarei farmaciei o sancţiune cu avertisment pentru că femeia vindea în farmacia naturistă şi teste de parternitate produse de o companie din SUA. Inspectorii DSP i-au aplicat femeii un avertisment, pe motiv că firma pe numele căruia funcţionează farmacia naturistă nu este autorizată pentru obiectul de activitate pe baza căruia se pot comercializa testele de paternitate. Totodată, DSP a dispus sistarea vânzării testelor de paternitate.

Patroana farmaciei naturiste a contestat în instanţă procesul-verbal întocmit de DSP, arătând că „în unitate sunt comercializate produse specifice unui magazin naturist, precum şi teste de paternitate” în baza unui contract dintre farmacie şi o companie americană furnizoare de astfel de teste. Potrivit contractului, compania americană vinde serviciile către farmacia naturistă şi furnizează anumite materiale pentru a uşura colectarea de specimen biologice farmaciei naturiste.

Reprezentanta farmaciei naturiste a arătat în instanţă că afacerea cu teste de paternitate constă în achiziţionarea testelor şi vinderea lor către persoane fizice interesate de produs. „Chiar dacă, în contract, care este redactat în limba engleză potrivit limbajului speciile juridic american, se face referire la denumirea de «servicii», să se observe că aceasta se referă, în fapt, la bunuri, respectiv la eşantioanele de teste de paternitate care sunt achiziţionate şi revândute”, s-a apărat patroana farmaciei naturiste.

Femeia a mai arătat că în incinta magazinului de produse naturiste, ea înmâneză kitul de recoltare clienţilor, îi instruieşte cu privire la modul de recoltare şi semnează ca martor privind modul de recoltare, identificarea părţilor, colectarea/ ambalarea/ sigilarea probelor recoltate de către client şi expedierea lor către compania din America. „În alte situaţii, kiturile sunt vândute către clienţi, fără a se realiza recoltarea în prezenţa sa, deoarece aceştia îşi pot recolta probele când apreciază de cuviinţă sau, kiturile sunt trimise prin poştă, dacă respectivii clienţi sunt din altă localitate sau nu se pot deplasa la magazin. În nicio situaţie recoltarea nu se realizează de către petentă. Aceasta este efectuată exclusiv de către clienţi”, a mai arătat reprezentanta farmaciei, care a precizat că probele odată recoltate sunt trimise în SUA. 

„Faptul că societatea facilitează, în anumite situaţii, expedierea probelor către Laboratorul autorizat pentru testare ADN din Statele Unite ale America, prin intermediul curierului, pentru clienţii săi nu înlătură caracterul de act de comerţ al activităţii desfăşurate şi nu trebuie confundată cu activitatea de prestare de servicii”, se mai arată în acţiunea deschisă în instanţă.

Decizia judecătorilor

În proces, Direcţia de Sănătate Publică Mureş a solicitat menţinerea sancţiunii şi interdicţiei de comercializare a testelor de paternitate. Judecătoria Târgu-Mureş a decis, însă, anularea procesului verbal de contravenţie pe motiv că sancţiunea ar fi trebuit aplicată firmei şi nu patroanei, în calitatea sa de administrator şi vânzător.

„Fapta contravenţională reţinută în sarcina petentei a fost aceea de a desfăşura altă activitate decât cea pentru care a fost autorizată. Mai exact în calitate de administrator şi vânzător petenta a prestat şi alte servicii în favoarea clienţilor la magazinul aparţinând acestei societăţi comerciale. În fapt societatea era autorizată doar pentru a comercializa produse naturiste în respectivul magazin şi nu pentru prestarea unor alte servicii. Instan ţ a observă că sancţiunea contravenţională contestată a fost aplicată petentei în calitate de persoană fizică în considerarea calităţilor sale de administrator şi vânzătoare în cadrul magazinului naturist operat de către această societate comercială. În opinia instanţei sancţiunea contravenţională se impunea a fi aplicată societăţii comerciale autorizată să desfăşoare activitate în cadrul respectivului magazin şi nicidecum administratorului său în calitate de persoană fizică”, se arată în sentinţa pronunţată de Judecătoria Târgu Mureş, care nu este definitivă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite