Remus Benţa este cel mai bogat mureşean din topul „Forbes 500 miliardari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine va putea fi găsit la chioşcuri topul „Forbes 500 de miliardari", iar Adevărul de Seară vă prezintă topul celor mai bogaţi trei oameni de afaceri din Târgu-Mureş, potrivit Forbes.

Remus Benţa

image


95 milioane euro
36 de ani
Imobiliare, construcţii, distribuţie vopsea



Pentru judeţul Mureş, numele Benţa este un adevărat brand. Cu afaceri în domeniul vopselurilor, imobiliarelor şi al construcţiilor, familia Benţa s-a făcut remarcată de-a lungul anilor cu creşteri semnificative ale business-urilor pe toate domeniile. Ultimii doi ani au fost însă cu adevărat dificili. Producătorul de vopseluri şi lacuri Daw Benţa a raportat anul trecut o scădere de 14% a afacerilor, la 18,7 milioane euro, dar speră că anul 2010 va pune punct scăderilor şi va aduce un avans de minim 5% al business-ului.

Antreprenorul a investit de-a lungul timpului în mai multe proiecte imobiliare, idee asociată cu succesul în anii trecuţi. Printre cele mai importante proiecte se numără un ansamblu rezidenţial de 203 aparamente în Timişoara, complexul Mioriţa din Făgăraş, Belvedere şi Orizont în Târgu Mureş şi Corona din Braşov. Contextul economic dificil a făcut ca cererea de apartamente şi vile să scadă, iar Benţa speră să atragă clienţi prin oferte promoţionale. Recent, antreprenorul a anunţat includerea gratuită a parcării în preţul de achiziţie al unui apartament din exclusivistul ansamblu de pe Bega.

Pus în dificultate de o piaţă tot mai dificilă, Benţa încearcă să îşi adapteze oferta din mers, astfel încât clienţii speriaţi de criza din imobiliare să nu se îndepărteze de proiectele construite, rămase nevândute. Dealtfel, cum resursa umană este unul din cele mai importante atuuri ale oricărei companii care se respectă, Benţa face tot posibilul să îşi plătească la timp salariaţii care lucrează de zor pe şantiere, la finalizarea construcţiilor începute înainte de criză.

Deşi avea mai multe idei în faza de proiect, Benţa pare să fi sistat orice investiţie suplimentară pentru moment, conştient că s-a avântat prea mult în valul cartierelor rezidenţiale vândute pe bandă rulantă. Până când piaţa va reveni la un nivel comparabil cu cel din 2007, antreprenorul din Târgu Mureş preferă să se axeze pe finalizarea proiectelor în lucru, plata creditelor  şi pe atragerea de clienţi prin oferte promoţionale.


Virgil Mailat

image


45-50 milioane euro
62 de ani
Spitale private



La 62 de ani, Virgil Mailat trăieşte a doua tinereţe în afaceri. După ce a realizat cu succes exit-ul din afacerea Bere Mureş, vândută cu 180 milioane de euro către Heineken, afaceristul din Târgu Mureş nu a stat pe gânduri şi s-a reorientat către medicina privată. Dealtfel, oraşul său natal se identicică cu acest domeniu.

Mailat a început în urmă cu doi ani construirea unui spital privat modern, Nova Vita Sa, în centrul urbei, iar doi ani mai târziu a finalizat lucrările. Planificase o investiţie de 8-10 milioane de euro, dar aceasta a ajuns până la 15 milioane euro, după ce a tras linie. Totuşi, Mailat nu se declară dezamăgit de costurile ridicate: „Nu urmăresc neapărat profitul. Am spus de la început că nu voi scoate niciun ban din spital, reinvestesc totul în tehnologii”, explică el. Potrivit fostului berar, acesta a avut recent o ofertă de vânzare a spitalului Nova Vita, dublă faţă de investiţia proprie, dar după ce s-a consultat cu familia, a hotărât să o refuze. „Totuşi, dacă se găseşte vreun nebun să vină cu vreo ofertă exorbitantă, mă mai gândesc”, spune el, lăsând loc de negociere.


Pentru Mailat, spitalul privat pare mai mult o investiţie sufletească pentru moment, şi spune că cele mai mari satisfacţii obţinute sunt cele morale. E mulţumit de reacţia pozitivă a clienţilor şi spune că aceştia reprezintă, în acelaşi timp, şi cel mai important canal de promovare. „Investim în promovare, dar cea mai bună reclamă ne-o face clientul mulţumit”, explică el.


Recent, Virgil Mailat a format o asociaţie a spitalelor private, în care s-au înscris până în momentul de faţă aproximativ 20 de unităţi, dar preferă să nu se implice direct în conducerea asociaţiei, ci să îi lase pe doctori să îşi susţină cauza prin intermediul său.
Afaceristul a început recent un alt business, împreună cu Emil Morariu, în domeniul eolian. Cei doi au investit în două parcuri eoliene, unul în Vrancea şi unul în Dobrogea. „Valoarea unui proiect e de 15 milioane euro, dar sperăm să atragem şi fonduri europene pentru aceste investiţii. Oricum, noi vom merge înainte cu proiectele”, concluzionează el.


Emil Morariu

image


45 milioane euro
56 de ani
Imobiliare, turism, energie eoliană



După o viaţă petrecută în industria berii, Emil Morariu se poate declara mulţumit de ceea ce a realizat prin Bere Mureş, şi se poate dedica mai mult vieţii de familie. După celebrul exit din business-ul care l-a consacrat, Morariu a împărţit lichidităţile între familie, propriile afaceri şi depozite bancare. O decizie echilibrată şi înţeleaptă, am putea spune.

Cu banii primiţi de la Morariu, ginerii şi cele două fiice ale sale au pus bazele unor afaceri proprii: o firmă de construcţii, respectiv o firmă de comerţ cu granit şi de logistică. Printre cele mai importante realizări se numără un hotel de patru stele în centrul oraşului, care va fi inaugurat anul viitor, şi un centru logistic desfăşurat pe un hectar în Ghimbav.


După ce a părăsit Bere Mureş, Morariu nu a renunţat total la afaceri, aşa că s-a reorientat către domenii mai puţin solicitante: imobiliarele şi energia eoliană. A cumpărat terenuri lângă oraşul Târgu Mureş pentru a construi împreună cu Remus benţa un cartier rezidenţial, dar problemele de finanţare ale celui din urmă l-au făcut să abandoneze temporar proiectul. E hotărât să îl reia în viitorul apropiat, chiar dacă va fi nevoie de o regândire a proiectului.


Morariu a investit alături de fostul său coleg de la conducerea Bere Mureş, Virgil Mailat, şi în două parcuri eoliene: unul în Vrancea şi unul în Dobrogea. “Acum cumpărăm turbinele, iar la anul îi dăm drumul”, spune el.


Afaceristul a făcut primii bani din fabrica Bere Mureş, pe care a înfiiţat-o împreună cu alţi foşti colegi din fabrica de bere din Reghin, printre care se numără miliardarii Virgil Mailat şi Gheorghe Grec.

Aceştia au dat lovitura pe piaţa berii atunci când au introdus berea la PET în premieră în România, ceea ce a dus la creşterea exponenţială a vânzărilor.

În 2007, au vândut Bere Mureş către Heineken pentru 180 milioane de euro, în ceea ce a fost numită de presa de business “tranzacţia anului”.

Morariu mai are lichidităţi din urma tranzacţiei, pe care le ţine în bancă, preferând să beneficieze de o dobândă anuală frumoasă.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite