GALERIE FOTO Ruinele unui simbol. Palatul Burger din Târgu-Mureş este doar o amintire a ceea ce a fost în trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Burger este astăzi o ruină
Palatul Burger este astăzi o ruină

Dezinteresul proprietarilor a făcut ca unul din simbolurile oraşului, fostul restaurant ”Cocoşul de Aur”, să devină o ruină care adăposteşte oameni ai străzii. Peisajul oferit de clădire miilor de persoane care trec zilnic prin zonă este unul macabru.

Cine nu-şi aminteşte de faimoasele serate organizate la restaurantul Cocoşul de Aur, unul din brandurile oraşului nostru? Fostul palat, construit la sfârşitul secolului XIX, se află pe strada Călăraşilor numărul 106, chiar în intersecţia dintre străzile Călăraşilor şi Cuza Vodă, în apropiere de podul Mureş.

Clădirea în care funcţiona faimosul restaurant „Cocoşul de Aur” în perioada comunismului este cunoscut ca Palatul Burger, după numele proprietarului, Albert Burger (un fost om de afaceri mureşean). Spaţiul total interior al clădirii are o suprafaţă de 686 de metri pătraţi, împărţiţi pe două nivele, fiecare cu patru încăperi.

Astăzi, palatul este o ruină, o amintire palidă a ce a fost în trecut. Pereţii stau să cadă, mobilierul din interior a fost de mult timp furat, rugina şi mucegaiul sunt la ele acasă, iar ferestrele au dispărut şi ele. Imaginea lăsată de Palatul Burger în 2013 este aceea a unei case bântuite de fantome.


(Palatul Burger în 1904, într-o ilustrată aflată în circulaţie la începutul secolului trecut)

cocosul de aur

Municipalitatea încearcă de ani buni să pună mâna pe această clădire, dar proprietarii de la SC Romarta SA Bucureşti preferă să o lase în paragină, decât să o concesioneze. Iar astfel, mureşenii care trec prin apropierea fostului palat îşi amintesc cu durere de strălucirea de altă dată a edificiului. Pentru a nu-i lăsa să creadă că Primăria are vreun amestec în starea actuală de degradare a Palatului Burger, reprezentanţii municipalităţii au amplasat bannere pe care se specifică foarte clar şi citeţ că respectiva clădire nu face parte din patrimoniul oraşului, fiind proprietatea celor de la Romarta SA: „Această clădire NU aparţine oraşului. Proprietar este Romarta S.A. Bucureşti”.


I-am invitat la Primărie pe cei de la Romarta, le-am oferit o expertiză corectă pentru a putea cumpăra clădirea la un preţ corect. Le-am mai propus şi să ne ofere nouă clădirile pe o perioadă de 49 de ani, timp în care să ne ocupăm noi de ele, iar apoi să le oferim înapoi proprietarilor sau, mă rog, copiilor lor, în speranţa că ei vor avea mai mult bun simţ decât părinţii lor. Am propus chiar şi renaţionalizarea acestor clădiri, să fie modificată legea. Dacă în doi ani proprietarii nu se ocupă de clădiri, atunci să intre în proprietatea municipalităţii”, spunea Dorin Florea, dar până în prezent nu s-a ajuns la vreun rezultat.

Citeşte şi:

Consilierii locali votează azi prelungirea contractului cu SC Locativ, privind energia termică

Vicepreşedintele Academiei Române va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UPM Târgu-Mureş

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite