FOTO Urmările concursului MasterChef în România: bărbaţii au trecut la cratiţă. „Ei încearcă să cucerească femeia prin gătit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii gătesc. Din ce în ce mai mulţi şi din ce în ce mai tineri, bărbaţii revendică bucătăria. Şi nu vorbim numai despre cea de restaurant de 5 stele, unde se afirmă un Chef. Ci de cea de acasă. Printre oale şi linguri, bărbaţii se simt minunat. A început revoluţia în bucătărie!

Care e povestea cu revoluţia în bucătărie

Am vorbit despre o revoluţie. Asta înseamnă o re-voluţie, adică o întoarcere la starea de dinainte. De dinainte ca femeile să devină imaginea gospodinei la cratiţă!

Cercetările sociologilor din anul 2012: Locul femeii în România? La cratiţă!

Conform studiilor sociologice, până de curând în mass-media şi publicitatea din România, imaginea femeii era percepută sub stereotipuri de gen. Cele mai des folosite sunt cele legate de statutul de femeie la cratiţă, femeia materialistă, femeia supusă bărbatului. La fel, în publicitate, femeile par să fie cele care au activităţi domestice, în timp ce bărbaţii par să fie în postura de persoane care aşteaptă să fie îngrijiţi.

image

Profesorul universitar Mihaela Miroiu de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, autoare a numeroase studii de gen, explică pentru Adevărul care este semnificaţia expresiei “femei la cratiţă”.

„În 2012, Centrul Filia (Centrul de Studii Curriculare şi Studii de Gen FILIA promovează studiile de gen printr-o abordare integrată, interdisciplinară a genului în cercetarea academică, dar şi în analiza altor aspecte ale culturii şi societăţii româneşti-n.r.) a făcut o analiză foarte pertinentă, publicată sub titlul Catalogul reclamelor ofensatoare, care confirmă şi în această privinţă, neştirbita sete a presei noastre să considere că femeile sunt o specie umană care nu are ce căuta acolo unde se produce ceva valoros, prestigios, plătit bine, unde există putere şi influenţă”, spune profesorul universitar Mihaela Miroiu. Cam asta vrea să spună expresia „femei la cratiţă!”

Gică, Maricia şi şniţelele de mamut

Pe scurt, studiul arată că, statistic, este de preferat o imagine publică în care femeile „sunt fie corpuri cu sex-appeal, fie mâini care mestecă într-o cratiţă. Important este să nu se vadă că au creier”, explică profesoara Miroiu.

Partea cea mai caraghioasă este aceea că toată această oglindă strâmbă este şi foarte falsă, mai spune Mihaela Miroiu. „Nu avem nicio istorie, niciun prezent de casnice în care Gică vânează mamutul şi Maricica îl face şniţele”, spune aceasta.

Realitatea paralelă. Cultura mâncării la televizor

În acelaşi spaţiu TV, apărea un alt trend. Celebrul Jamie Oliver i-a învăţat pe britanici să mănânce, din nou sănătos. Apoi pe americani. Canalele TV dedicate bucătăriei au invadat cablul românesc.
Şi au apărut noii Chef, începând cu 4 Flavours, MasterChef, Top Chef, Hell’s Kitchen-Iadul Bucătarilor, Cireaşa de pe tort etc. O cultură TV a mâncării a ajuns să fie din ce în ce mai răspândită.

Gospodine versus MasterChef

Dacă ar fi să întrebăm sociologii care e povestea cu Gică MasterCheful şi Maricica gospodina, am putea rezuma simplu: femeile gătesc ca să hrănească familia, MasterCheful, din pasiune sau din orgoliu!, spune profesoara Mihaela Miroiu.

 „Îmi amintesc de o afirmaţie a lui Germaine Greer: Bărbaţii nu acceptă să nu conducă ei ceva, chiar dacă tot ce au de condus e un măgăruş. Când mâncăm cu toţii bucate delicioase din mâna femeilor, se cheamă că ele sunt gospodine, e de datoria lor, e muncă din dragoste, gratis, care va să zică...Când gătesc bărbaţii ei sunt Bucătari şefi, bine plătiţi, acum Master Chef, excelent plătiţi, expuşi ca la circ să se mire plebea cum aştern ei maioneza light pe o frunză de salată şi, în marele lor talent, înfig acolo o bucăţică de hering, cu trei mărgeluşe de afine!”, spune aceasta.

Şi totuşi bărbaţii revendică bucătăria!

Bărbaţi din ce în ce mai tineri cu profesii diverse se bat în direct la TV şi pe bani mulţi ca să arate că mâncarea nu mai aparţine gospodinelor şi mămăicilor. De exemplu, în 2012, Dragoş Bercea avea doar 22 de ani şi uimea la Top Chef cu talentul său, iar Ciprian Ogarcă, de 24 de ani, este câştigătorul sezonului 4 al MasterChef. Chiar şi o parte din juraţi au început să gătească de foarte tineri.

Aşă că mâncarea bărbaţilor de la televizor este fusion, moleculară, sofisticată, gourmet. Din ingrediente din ce în ce mai stranii şi mai puţin cunoscute la noi. Dar dacă nu toţi bărbaţii ajung la astfel de emisiuni, trebuie să ştiţi că şi bărbaţii “obişnuiţi” revendică bucătăria.

Mai mulţi bărbaţi la cursurile de bucătar

Şi asta se vede şi din statistici. De exemplu, la Centrul de instruire “Tabula” din Târgu-Mureş, în cei 10 ani de funcţionare, 325 de mureşeni, femei şi bărbaţi, au urmat cursuri de bucătari. Aproximativ 32 pe an. În 2014, numărul acestora s-a dublat. Interesul pentru profesia de bucătar vine şi din nevoia de a găsi un loc de muncă sigur şi bine plătit- în străinătate primeşti mii de euro pe lună!- dar şi din pasiune.

image

Laszlo Tunde, directoarea centrului, spune că adesea doamnele sunt cele care îşi înscriu soţii la cursurile de bucătar. Pentru că au văzut ele că ei au acea chemare pentru bucătărie. „Am avut un domn care a lucrat ca şofer ani de zile şi soţia la înscris la cursul de bucătari. Acum este bucătar, vine să ne mulţumească şi nouă, dar spune că şi soţiei îi mulţumeşte pentru asta!”, spune directoarea centrului.

Un grup de oameni de afaceri mureşeni au cerut curs de bucătărie Gourmet

Laszlo Tunde povesteşte că anul trecut un grup de 15 oameni de afaceri mureşeni au cerut un curs special. Bărbaţii cu succes în imobiliare, construcţii, auto etc. au venit să înveţe bucătărie rafinată.  „Au spus că le place să mănânce bine, le place să gătească. Au făcut un curs special, cu material special, despre anumite secrete culinare, aparte, despre cum se găteşte vânat, fazan, specialităţi, mâncăruri rafinate. Erau foarte curioşi despre cum se poate găti, nu există cursuri pentru asemenea specialităţi, de obicei. Suntem invitaţi la mese lor acum”, povesteşte directoarea centrului Tabula.

Ce învăţau la centru, aplicau acasă, în bucătărie apoi povesteau la curs ce şi cum a reuşit fiecare. Ce crede femeia Laszlo Tunde despre bărbaţii care gătesc? „Eu aşa ştiu că bărbaţii sunt mai buni bucătari: ei au mai mult curaj, nu sunt preocupaţi de curăţenia din bucătărie, ei sunt mai motivaţi, sunt concentraţi pe gătit, nu pe costul ingredientelor sau de unde trebuie să le cumpere”, spune aceasta.

Şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş, anul trecut din cei 77 de cursanţi la cursurile de bucătărie, 36 au fost bărbaţi.

Meseria de bucătar are căutare şi peste hotare. Conform datelor platformei de muncă Tjobs, în judeţul Mureş, din cele peste 9.000 de persoane care caută un loc de muncă, tinerii bărbaţi,de obicei studenţi, preferă domeniul Hotel/Restaurant urmat de Vânzări şi Construcţii, spune Raluca Ştefănescu PR Manager la Tjobs.

Profil de „revoluţionar”

Marius Dumitrescu este un tănăr om de afaceri. Are propria sa firmă de consultanţă în utilizarea softurilor medicale, o revistă medicală, este pasionat de jurnalism, are o casă frumoasă şi o soţie pe care o apreciază.  

Marius este constănţean, dar acum trăieşte la Târgu-Mureş. Adminsitrează şi o pagină pe Facebook, dedicată gurmanzilor şi spune că pasiunea pentru mâncare i-a adus succes în tot ce face. Se pare că cea mai bună cale de a comunica este mâncarea!

Cum a început aventura sa în bucătărie?

A gătit pentru că încerca să se descurce singur, ca student venit din Constanţa în Târgu-Mureş. „Am început să gătesc. Spre surprinderea mea, ce găteam era şi comestibil, sigur, nu chiar de la început arăta totul ideal. Dar au fost momente în care îmi plăcea foarte mult să gătesc şi am început să fac fel de fel de „invenţii”: orez cu ciuperci şi vin, de exemplu. Prietenii veneau după ore să mănânce la mine”, povesteşte Marius Dumitrescu.

Până să ajungă să aibă propria firmă şi propria locuinţă s-a tot mutat din chirie în chirie. Şi de la o casă la alta creştea şi numărul de obiecte personale care trebuiau mutate. Foarte multe erau din zona de bucătărie, îşi aminteşte omul de afaceri. „Îmi luam fel de fel de ustensile care îmi permiteau să explorez şi mai mult ce înseamnă să obţii gusturi noi din alimente normale pentru frigiderul fiecărei familii. După un timp am descoperit plita cu inducţie şi faptul că funcţionează doar cu ustensile speciale sau cu  oalele vechi, emailate! Aşa că o parte din ele le-am pus la păstrare ”, spune acesta.

Ce şi cum găteşte

Marius Dumitrescu spune că a gătit mereu căutând să îşi pună în valoare creativitatea. „A fost o perioadă în care m-a fascinat, şi îmi place şi acum, Jamie Oliver. Dar nu atât stilul de gătit cât faptul că el nu găteşte după reţete. Şi asta mi-a plăcut şi mie foarte mult. Îmi vine o idee, caut reţeta pe internet, mă inspir, pentru că fiecare reţetă are multe variante, dar cu ce am prin casă reuşesc să fac ceva nou”, spune acesta.

Îşi aduce aminte de prăjiturile de casă, cozonacii sau checul din copilarie. „Dar „pe vremea noastră” se gătea gras şi mie personal nu îmi plac mâncărurile grase, gătite în mod tradiţional. De când am început să gătesc am ocolit prăjelile. Recunosc şi faptul că uneori cumpăr legume congelate sau produse semipreparate. Când mergem cu prietenii la munte, eu prefer să gătesc”, povesteşte pasionatul de bucătărie.

„Nu am caietul meu de reţete şi nici cărţi. Cărţile mă inspiră doar. Când gătesc, gătesc cu ce am în casă, îndrăznesc să înlocuiesc ingredientele şi soţia îmi zice că îmi reuşeşte (...) Îmi place alimentaţia sănătoasă şi în acelaşi timp acord importanţă şi modului în care arată mâncarea în farfurie”, explică Marius.

Mai spune că preferă salatele şi grătarul. Face gem de dovleac si de struguri, mancare de gutui şi dulciuri, dar nu torturile acelea pline de unt, ci „checuri cu fructe confiate sau fel de fel de combinatii exotice”. Altceva? „Gătesc supe creme, nu îmi plac ciorbele, dar supele creme sunt mult mai bune şi mai uşor de făcut”, povesteşte bărbatul.

Clubul gurmanzilor

Gătitul nu a fost doar pentru el şi soţia lui, Csilla. Marius Dumitrescu a creat pe Facebook şi Clubul Gurmanzilor, în urmă cu 3 ani, în ideea de a împărtăşi idei şi reţete. „A avut mare succes, şi în prezent funcţionează. Avem sute de oameni în grup, numai pasionaţi de bucătărie. Am avut şi o întâlnire a gurmanzilor şi am apelat la o doamnă care face nişte torturi speciale (Bianca Sima-n.r.) şi ne-a făcut un tort pentru noi, gurmanzii, din marţipan. Tortul reprezenta o masă cu farfurii, cârnăciori, cuţit, furculiţe, pahare, toate atent făcute”, povesteşte Marius Dumitrescu.

Ideea acestui proiect era şi aceea de a-şi face prieteni noi.  „A fost interesant să îmi fac prieteni noi prin Facebook, mai ales prin intermediul pasiunii comune pentru bucătărie”, spune el.

Dacă femeia găteşte ca să hrănească familia, bărbatul găteşte din pasiune?

Creativitatea, pasiunea este ceea ce îl aduce pe Marius Dumitrescu la bucătărie. „Eu pun accent pe creativitate şi în ceea ce fac eu zi de zi la serviciu, dar şi acasă. Pentru mine bucătăria este un mod de a-mi explica şi explora creativitatea”, spune el.

Nu dă doi bani pe războiul sexelor şi nici nu a rostit sintagma „femei la cratiţă!”. „Nu cred că locul femeii e la cratiţă şi al bărbatului e cu ciocanul în mână. Nici invers. Deşi la mine în familie locul meu, trebuie să recunsoc, este la bucătărie. Iar soţia mea este foarte îndemânatică, a pus şi parchet şi bate şi cuie, şi a fost şi şefă de şantier, când ne-am construit casa! Dar asta nu înseamnă că eu mă simt mai puţin bărbat sau ca ea a ieşit din tipar”, spune Marius D.

„Tiparul” meu este pasiunea, sunt creativ şi schimb mereu câteceva. Bucătăria îmi dă posibilttaea să schimb mereu. Iau o reţetă nouă, o fac o dată, de două ori, de cinci ori până îmi iese, dar nu o mai gătesc după aceea o vreme, ci poate doar după 2 sau 3 ani. Nu pot să pun o persoană în funcţie de sex într-un service auto sau într-o bucătărie”, mai spune el.

Cât de pasionat este de bucătărie? Închipuiţi-vă că în luna de miere, în luna mai 2012, tocmai în Venezuela, a luat cursuri de gătit, împreună cu soţia sa!

Mâncarea apropie oamenii

Marius Dumitrescu susţine că mâncarea este şi un mijloc de a te apropia de oameni. Nu a făcut acest lucru în mod intenţionat, dar a văzut că cei care vin la el în birou au aceeaşi pasiune ca şi el: mâncarea bună.  Marius oferă consiliere pentru utilizarea de softuri medicale, farmaceutice dar a văzut că cei care îi trec pragul devin mai deschişi atunci când vorbesc despre mâncare.

„Ne-am împrietenit cu o parte dintre clienti vorbind despre o reţetă, un produs. Vreau să realizez şi un soft prin care să perfecţionăm reţete, un forum culinar. De exemplu, postez o reţetă, ceilalţi o încearcă şi fiecare postează rezultatele. Îmi plac bloggurile de gătit, de unde poţi afla mici trucuri, detalii care contează”, spune acesta.
Tânărul mai spune că îmăpreună cu soţia sa visează să îşi deschidă chiar o cafenea, un restaurant sau un magazin cu mâncare portugheză. Oricum, undeva în zona pasiunii sale pentru bucătărie.

Ce spune psihologul. Mâncarea ca mijloc de seducţie.

Psihologul Claudia Togănel consideră că revoluţia în bucătărie are loc, conştient sau nu, pentru a dărâma un mit: „Tatăl este stâlpul casei iar mama este cea care are grijă de copii. Femeia a fost mereu egală bărbatului, numai că conjucturile i-au separat. Nu este nimic rău în a vedea bărbaţi la cratiţă”, spune aceasta.

„Bărbaţii au şi ei o latură feminină. Suntem toţi Anima şi Animus. Feminin şi Masculin. Dacă le iese un fel de mâncare, îi stimulează să mai încerce, să repete experianţa. Sau poate că bărbaţii s-au săturat de ceea ce le găteşte soţia când vine de la serviciu şi face repede-repede ceva de mâncare”, mai explică psihologul.

image


 „Bărbaţii experimentează. Sunt mulţi care gătesc din joacă. Le place să se joace la bucătărie pentru că cei din jur apreciază ce fac ei”, spune Claudia Togănel.

Tot ea mai vede în gătit modalitatea în care  bărbatul îşi pune sufletul pe tavă! „Prin gătit bărbatul îţi poate spune felul în care vede relaţia cu tine. Este mijlocul prin care te face să asculţi şi să poţi interpreta lumea lui interioară (...) Ei încearcă să cucerească femeia prin gătit. Se exprimă prin gătit. Explorează cu multă dibăcie rădăcinile celor mai profunde sentimente şi conduc femeia pe calea pe care ei se vor descoperiţi de către aceasta. Sunt multe subtilităţi în modul de a găti al bărbaţilor!”, spune psihologul.

Citiţi şi

Pateuri cu brânză şi busuioc

 


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite