De la Inspectoratul Şcolar la bere!
0Dumitru Matei, fost şef la Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş a pus pe picioare singura fabrică de bere ecologică din judeţul Mureş.
Berea naturală de la Lăpuşna este băută în pub-urile cele mai selecte din Bucureşti şi este cerută în ocazii speciale. Până acum berea a fost vândută doar la butoaie.
Berea este produsă după o formulă secretă, la care fostul inspector şef a lucrat luni la rând, zile şi nopţi. Dumitru Matei este primul din România, care a scos bere nerafinată. Din făbricuţa de la Lăpuşna, ies sute de tone de băutură sănătoasă. Compoziţia din apă pură, malţ şi hamei a făcut-o cunoscută în toată ţara, iar cererile sunt mai mari decît oferta, în acest moment.
Dumitru Matei şi-a mai încercat norocul, acum 15 ani, in domeniul berii. Împreună cu un asociat a deschis o fabrică de bere la Gurghiu, dar pentru că a întâmpinat dificultăţi a închis-o. Între timp, profesorul de matematică a devenit inspector şef la ISJ Mureş, dar visul de a da românilor cea mai sănătoasă bere nu l-a lăsat o clipă în pace. Acum 5 ani, împreună cu fiul său, a decis să o ia de la capăt, mai ales că acum deţinea şi formula berii fără adaosuri, conservanţi sau procese chimice. „Fiul meu mi-a spus, hai tată să vizităm o fabrică de bere adusă din Olanda în Harghita şi spă vedem şi noi . Am făcut un proiect, am luat bani de la bancă pentur că alţii nu aveam, mi-am luat utilaje. În 2009 m-am gîndit aşa , ori fac bere, ori fac inspectorat. Am ales berea. Am considerat că mi-am făcut datoria către stat, acum urma să fac datoria către oameni, cei cărora le place berea. „
De cum a scos primii litri de bere au început să curgă cererile. Prima dată a lansat produsul la Târgu-Mureş, dar acum are contracte mari în toată ţara şi mai ales, la Bucureşti. Dumitru Matei povesteşte „ Cei care au gustat-o şi-au dat seama imediat de diferenţă. Berea nu balonează, nu produce dureri de cap, are gustul acela de bere, curată. Apa din care o facem este luatpă direct din Izvorul Calinului, din Munţii Gurghiului, hameiul de la Sighişoara îi iau şi ştiu cum e crescut acolo, tot bio.” Mureşenii se dau în vînt după berea de la Lăpuşna, dar adevărul este că în ultimii ani, goana după produse ecologice a devenit obişnuinţă.
„Nu ne mai trebuie să ne declare nimeni război, e suficientă alimentaţia servită de alţii, mâncarea care conţine aditivi. De exemplul,berea filtrată intră prin pământul de filtrare, care e cancerigen. Ca să fie sănătoasă fermentaţia trebuie să se facă în 40 de zile, dar producătorii care face bere pentru bani reuşesc să o fermenteze in cel mult trei zile, prin procesele chimice.” a declarat Dumitru Matei.
Lunar de la Lăpuşna pleacă cel puţin 700 de tone de bere, Din primăvară profesorul de matematică şi-a propus să scoată şi cutiile de bere, iar din vara următoare să transforme fabrica într-una mare, cu mulţi angajaţi.
Berea nefiltrată de la Lăpuşna se găseşte pe piaţă la aproximativ 3 lei, dar dacă este cumpărată direct de la producător costă doar doi lei sticla. Cel puţin pe moment, producătorul de bere ecologică nu vrea să exporte în afara ţării, pentru că oferta din România este mare. „Va trebui anul viitor să produc de 100 de ori ami mult decât acum. Am încheiat deja contractul cu o firmă din Bucureşti şi este plăcerea mea să redau romanilor berea sănătoasă.” a declarat Dumitru Matei. Berea conţine alfaaminoacizi, care sunt anticancerigeni, are în compoziţie toate vitaminele, complexul B, K şi acizi nucleici. În stare pură este utilizată ca medicament în diverse afecţiuni. Cel puţin pentru moment, berea de la Lăpuşna se vinde sub preţul pieţei. Dumitru Matei a spus că s-a gândit la colegii lui profesori, dar şi la cei care au salarii mici, atunci când a fixat preţul băuturii.