De ce pocnesc articulaţiile şi când trebuie să ne îngrijorăm? Sfaturi de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Durerile de articulaţii, pocniturile şi schimbarea culorii pielii în aceste zone ar trebui să ne îngrijoreze. Deşi la prima vedere poate fi nevoie doar de un supliment de vitamine, dacă lucurile persistă e nevoie de sfaturile şi tratamentele recomandate de specialişti.

Atunci când ne întindem sau când pur şi simplu ne schimbăm poziţia corpului, încheieturile produc un fel de pocnet sau un sunet ciudat. În unele cazuri aceste sunete sunt normale şi asta deoarece articulaţiile sunt un fel de capsule care unesc oasele, dar care conţin un lichid numit sinovial. Acest lichid conţine nişte gaze, care pocnesc atunci când articulaţiile se comprimă. La prima vedere totul poate fi cât se poate de normal şi nu trebuie să ne îngrijorăm că suferim de artrită. Pe de altă parte, există şi câteva semne care ar trebui să ne trimită la medic.

Păcănitul genunchiului şi alunecarea lui

“Simptome: Simţi si chiar auzi un păcănit, apoi simţi că genunchiul alunecă sau îşi pierde stabilitatea, provocându-ţi dureri chinuitoare. Acest lucru se întâmplă mai ales în timpul depunerii de efort fizic. Cauză posibilă: Laxitatea ligamentară care poate fi înnăscută sau dobândită în urma unui traumatism. Practic, ligamentele au o capacitate slăbită de a proteja articulaţiile şi intervine un risc mare de accidentări de la entorse, luxaţii până la fracturi de ligamente, menisc, etc. În acest caz îţi recomandăm să te prezinţi de urgenţă la medic, mai ales că orice simptom incipient înseamnă un tratament mai uşor, nonivaziv”  potrivit specialiştilor în ortopedie, citaţi de site-ul ortopedica.ro

Recomandări pentru genunchii care scârţâie

Potrivit specialiştilor, femeile sunt mai predispuse la durerile de genunchi. Dacă nu sunteţi o persoană care face prea multă mişcare, articulaţiile pot avea de suferit, din cauza inactivităţii. Astfel genunchii devin nişte “balamale neunse”.

“Genunchii sună ca nişte balamale neunse şi pocnesc, scârţâie sau trosnesc mai ales după o perioadă de inactivitate. De exemplu, aceste simptome pot să apară după câteva ore de stat la birou sau de inactivitate. Genunchii produc zgomote ciudate care se aud mai ales când urcaţi scările. Deşi în mod obişnuit se numeşte genunchiul alergătorului, tendinita rotuliană ne poate afecta şi pe cei mai comozi dintre noi. Femeile sunt deosebit de sensibile la acest sindrom deoarece chiar anatomia deosebita a pelvisului care este mai larg decât la bărbaţi, le împinge puţin coapsele spre interior, ceea ce înseamnă o presiune suplimentară pe genunchii lor. În primul rând, pentru cei care practică antrenamente de mare impact, cum ar fi alergare de anduranţă sau tenis, este bine să combine acest tip de efort cu exerciţii de yoga sau înot, mai blânde faţă de genunchi. De asemenea, pentru a proteja articulaţiile, este bine să folosiţi suţinătorii plantari speciali creaţi pentru amortizarea şocurilor atât în cazul alergării, sprinturilor sau al mersului pe jos, dar mai ales o genunchiera/o orteza elastică de genunchi” ne recomandă medicii ortopedici citaţi de ortopedica.ro.

Pe lângă “scârţâitul” genunchilor şi “alunecarea” lor, genunchii mai pot fi rigizi. În acest caz genunchiul poate fi pufos şi umflat şi este îndoit cu greutate. De vină se pare că ar fi osteoartrita. În acest caz, cartilajul care protejează articulaţiile poate ceda din cauză de suprasolicitare, vârstă sau prea multe kilograme în plus. Cel mai bine ar fi să consultaţi un medic ortoped, care vă va da soluţia optimă, în funcţie de problema dumneavoastră.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite