Cât de sigur e să mănânci zăpadă? Concluziile unui studiu românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O universitate din România a făcut cunoscute rezultatele unui studiu despre cât de sigur este să mănânci zăpadă. Despre concluzii se vorbeşte într-un material publicat de Associated Press News.

„Cât de sigur e să mănânci zăpadă? O universitate din România a publicat rezultatele unui astfel de studiu“, aşa începe o ştire publicată de Associated Press.

Potrivit acesteia, un profesor de la Universitatea Sapientia din Transilvania a realizat un experiment în 2017 care arată că este sigur să se mănâncă zăpadă care aşternută de doar jumătate de zi şi că ar fi sigur să fie consumată în lunile mai reci. Istvan Mathe, profesorul care a derulat experimentul, le-a declarat jurnaliştilor de la AP că zăpada care avea două zile nu era în regulă să fie mâncată. 

S-a luat omăt dintr-un parc şi un sens giratoriu din Miercurea Ciuc, în lunile ianuarie şi februarie. Acesta a fost pus în containere sterile, etanşate ermetic. Apoi, în zăpada colectată s-au cultivat bacterii şi mucegai. Experimentul s-a desfăşurat la temperaturi care au variat între -1,1 grade Celsius şi - 17.4 C, în oraşul Miercurea Ciuc, unul dintre cele mai reci din România. Profesorul a descoperit că după o zi, în ianuarie, au fost cinci bacterii pe milimetru, în timp ce în februarie acest număr a crescut de patru ori. 

Concluzia lui Mathe: „Zăpada foarte proaspătă are foarte puţine bacterii. (...) După două zile, totuşi, există zeci de bacterii“. 

Potrivit acestuia, microorganismele cresc din cauza impurităţilor din aer. Spre finalul articolului se arată motivul pentru care profesorul s-a decis să facă acest neobişnuit studiu: şi-a văzut copiii cum mâncau zăpadă.

„Nu recomand că nimeni nu mănâncă zăpadă. Doar spunând că nu te vei îmbolnăvi dacă mănânci puţin“, a mai afirmat acesta pentru AP.

Mai puteţi citi:

Ninsoarea face ravagii în cel mai nordic judeţ al României. Zeci de maşini au ajuns în şanţuri, iar accidentele rutiere se ţin lanţ

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite